Domaine Didier Jonathan Pabiot
Pouilly Fume 2018 Aubaine
Domaine Didier Jonathan Pabiot
Pouilly Fume 2018 Aubaine
Recensies
91/100
From 25- to 50-year-old vines on stony Portlandian marl soils in a south- to southwest-facing vineyard in Les Champs de Cris, the 2018 Pouilly Fumé Aubaine opens with a pure, fresh, floral and smoky bouquet of crushed stones and delicate fruit. Intense, vital and salty on the palate, with persistent grip and lingering salinity, this is a fascinatingly elegant, round and finessed Pouilly with a long, intense and floral finish. The 2018 is quite powerful but already drinks pretty well. Tasted in February 2021.
Recensies
17
Diaphanous nose. Whether it's the age or the terroir, this Sauvignon melts into Viognier-like peachiness, Chenin-like quince and something close to lanolin and wax, and Riesling-like in its lime-dipped-in-honey tension and sweetness. It is mellow but not loose. It is gracious but not affable. It builds but doesn't amplify. There is bitterness, but it's wrapped in the fine-ground wet-clay texture and so you feel it rather than tasting it. Long, insistent finish. Needs food, but what I would most like to try this with, for some reason, is oysters poached in Pernod cream. (TC)
Domaine Pabiot
Loire / Frankrijk


Domaine Pabiot, twintig hectare groot, ligt in het dorpje Les Loges bij Pouilly-Fumé. Vigneron Jonathan Pabiot profiteert van de knowhow van zijn voorouders. Toen hij in 2005 het domaine overnam, was biologische landbouw een vanzelfsprekende keuze. Observatie en gevoel leidden hem nog een stapje verder: naar de biodynamische wijnbouw. Hij begreep al snel het belangrijke verband tussen planten, mineralen en sterren. De percelen van Pabiot zijn voornamelijk aangeplant op steile hellingen en terrassen. Ze worden op ambachtelijke wijze verzorgd, met veel respect voor de plant en alles wat daaromheen leeft, voor een gezonde symbiose tussen de wijnstokken en hun omgeving. De percelen zijn voornamelijk aangeplant op steile hellingen en terrassen. De uitzonderlijke bodems (kalksteen, Caillottes, Terres Blanches) geven de typische mineraliteit aan de wijnen. Jonathan oogst overigens vroeger dan de meeste wijnboeren in dit gebied: hij kiest zijn moment van oogsten aan de hand van de zuurgraad van de druiven. Zijn filosofie is dat voor grote wijnen de zuren belangrijker zijn dan de suikers.
Lees meer