Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Adega Ramón do Casar
Ribeiro 2022 Ramón do Casar Treixadura

€ 17,50
/ € 105,00 (per doos van 6)

Adega Ramón do Casar
Ribeiro 2022 Ramón do Casar Treixadura

€ 17,50
/ € 105,00 (per doos van 6)
Het verhaal van deze wijnmakerij is een authentieke familiegeschiedenis. Ramón is geboren en getogen in Galicië. Hij en zijn gezin woonden in een typische boerderij, in die tijd een "Casar" genoemd. Vanwege de grimmige economische situatie in de regio in de Spaanse naoorlogse jaren verliet Ramón zijn thuisland en emigreerde naar Venezuela in 1955. Na vele jaren van zwoegen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan besloot hij in 2000 terug te keren in naar deze regio met enkel Galicische druivensoorten. In 2013 besloot Ramón om zijn droom voort te zetten en werd er een nieuw merk gecreëerd: "Ramón Do Casar ". De wijnmakerij werd in juli 2014 ingewijd. Het familiebedrijf van de inmiddels overleden Ramón is overgedragen aan diens zonen. Zij bezitten in totaal 12 hectare waarvan 8 hectare in eigendom is. De resterende 4 zijn onder supervisie!
Helder strogeel met olijfgroene nuances. Intense en elegante aroma's in de neus. Zo ontdekken we citrus en kruiden. Een florale impressie met iets van grapefruit, venkel, gras en rozemarijn. Zeer harmonieus palet in de mond. De wijn is in balans en heeft veel frisheid waardoor het fruit een nog langere nasmaak achterlaat. Lastig om te laten staan dit soort wijnen. Uitgeroepen tot beste witte wijn van Ribeiro in 2015, 2016 en 2017.
Aanbevolen bij zwaardvis, langoustine, bacalhau, paella, kip uit de oven en jonge edammer.
Reviews
De Grote Hamersma 9/10

Ramón. Wiegje in Galicië. Dat stond daar in een boerderij, ter plekke 'casar' geheten. Enfin, zodoende. We schrijven 1955. Spanje was toen slechts een feest voor Franco-getrouwen. Bovendien - of misschien wel beter gezegd daardoor: economische rampspoed. Ramón het land uit. Economische vluchteling. Naar Venezuela. Om pas in 2000 de volgende lokale dictator de rug toe te keren. Terug in Spanje terug naar zijn oude liefde, naar Ribeiro, een voormalig pulpgebied, vallend in de categorie 'niks aan de hand donder maar in mijn glas witte wijn te koop voor drie keer niks in de supermarkt'. Zich inmiddels ontdaan van dat juk. Daar ging hij anno 2013 aan de slag met puur eigen druiven en gaf er trots zijn eigen naam en die van de oude boerderij aan: welbeschouwd werd Ramón de Casar opnieuw geboren. Inmiddels heeft Ramón de Oudere het huidige met het eeuwige verwisseld: zijn zoons hebben het bedrijf overgenomen. En met verve. Hun wit van de lokale treixaduradruif werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot de beste van de streek. Oordeel zelf en ontdek rijpe groene appels, witte perzik, gras, venkelflarden, citrus, witte peper, energiek en het speekselklierprikkelende karakter. We proefden al eens eerder oogsten. De kraakverse 2022 laat de Ster weer schitteren. 

€ 17,50
/ € 105,00 (per doos van 6)
Domein Adega Ramón do Casar
Land Spanje
Kleur Wit
Oogstjaar 2022
Bewaartermijn 2024-2029
Serveertemperatuur 11-13°C
Smaakprofiel Complex & Elegant
Druif Treixadura
Inhoud 0.75 L
Alcohol 13%

Ramòn do Casar

Galicië / Spanje

Ramòn do Casar is een jong domein: in 2013 gestart door Ramón González Figueiredo. Het huis had meteen de aandacht van de internationale wijnpers met een fantastische Treixadura die drie jaar op rij werd uitgeroepen tot beste wijn van Ribeiro. Het familiebedrijf, 12 hectare groot, wordt gerund door de zonen van de inmiddels overleden Ramòn. Treixadura is een authentiek Galicisch druivenras en een van de belangrijkste druiven van de D.O. Ribeiro, een zeer groene wijnstreek die langzaam wat bekender begint te worden buiten Spanje sinds de herontdekking van de treixaduradruif. De aromatische soort met z´n kenmerkende mineraliteit en kruidigheid brengt wijnen van hoge kwaliteit voort. Soms een handje geholpen door de lokale rassen als alberiño, godello en loureira. Jancis Robinson omschrijft de Casar-wijnen als ‘puur, fruitig en kristalhelder.’

Lees meer
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief