Lisini
Rosso di Montalcino 2020
€ 27,75
/ € 166,50 (per doos van 6)
Lisini
Rosso di Montalcino 2020
€ 27,75
/ € 166,50 (per doos van 6)
Het wijngoed Lisini heeft een oppervlakte van 154 hectare en is gelegen in het zuidelijke deel van de gemeente Montalcino, 8 km daarvandaan en 1 km van het gehucht Sant'Angelo in Colle. De zeer gelukkige ligging van de wijngaarden, die zich uitstrekken over bijna 24 hectare, in combinatie met de zeer hoge kwaliteit van de bodem, zorgen voor een uitzonderlijke kwaliteit van de druiven die een van de beste Brunelli di Montalcino produceren. De gemiddelde hoogte van de wijngaarden van 350 meter boven zeeniveau is optimaal voor de teelt van Sangiovese, de enige druif die in de wijngaarden van het bedrijf wordt verbouwd. In de jaren voorafgaand aan de hausse van Brunello di Montalcino stond Lisini al bekend om de kwaliteit van de geproduceerde extra vergine olijfolie, een kwaliteit die te danken is aan dezelfde geografische en klimatologische kenmerken als die van de druiven. Zeer gunstig gelegen topdomein.
Een totale productie van 13000 flessen. Gisting op stalen tank/cement en opvoeding gedurende 8 - 14 maanden op Slavoons eiken (1500 - 5000 liter). Vrij lichtrode kleur. Aantrekkelijke neus. Kersen. Kruiden. Zachte aanzet, ondanks tannine, toch al een lekker mondgevoel. Zwart en rood fruit. Nobel. Structuur. Lengte. Stiekem toch een pleaser.
Niet te gek zware gerechten, wij proefden hem laatst met een ravioli all nocce en dat paste prima.
Reviews
The Wine Advocate 88/100
The 2020 Rosso di Montalcino shows ripe fruit and soft texture over an easy, mid-weight body. Perhaps this Rosso is a little richer and more saturated than its peers, and that extra textural support would work nicely against breaded veal steak or fried chicken.
Azienda Agraria Lisini
Toscane / Italië
De adellijke familie Lisini heeft diepe wortels in het Montalcino-gebied. Azienda Agraria Lisini ligt in het zuidelijk deel van de gemeente Montalcino, bij het gehucht Sant'Angelo in Colle. De hoge ligging van de wijngaarden (350 meter boven zeeniveau) in combinatie met de hoge kwaliteit van de bodem, zorgt voor een uitzonderlijk hoge druivenkwaliteit. Montalcino is al sinds de 15e eeuw bekend om zijn fijne rode wijnen. De ‘formule’ van de fantastische brunellowijnen werd in 1888 ontdekt door Ferruccio Biondi Santi, die als eerste het idee had om een wijn van alléén sangiovese, een typisch Toscaanse druivensoort, te maken. Sangiovese is nog altijd de enige druif die Lisini verbouwt. Hiervan wordt één van de beste brunelli van deze streek geproduceerd.
Lees meer