Castell D'Encus
Costers Del Segre Acusp 2019
Castell D'Encus
Costers Del Segre Acusp 2019
Reviews
The Wine Advocate 93/100
The bright red colored 2019 Acusp transported me to the aromas of some Pinot Noirs from Chile. It was named after the hill where the grapes come from, a vineyard planted in 2003 at high density at 1,000 meters in altitude. Part of the grapes fermented in the 12th-century stone pools (lagares) on the property and the rest in stainless steel, all with indigenous yeasts. It went through malolactic in oak barrel, where it was kept for 12 months. It has 13.21% alcohol, a pH of 3.6 and 5.9 grams of acidity. It's soft and gentle, with red berry fruit and a creamy quality to it. The palate is more austere and strict, with a dry mouthfeel and abundant, fine-grained and chalky tannins. It's medium-bodied, with the great purity that is the house style.
Castell d'Encus
Catalonië / Spanje


Een totaal van 29 hectare wijngaard vormt het landgoed Castell d'Encus, gelegen op een bijzondere locatie in de Lleida Pyreneeën in het noordwesten van Catalonië. Hier, op 800 tot 950 meter hoogte, worden uitzonderlijke wijnen geboren. De wijngaarden worden volledig biologisch beheerd. Wijnmaker en visionair Raül Bobet, chemisch ingenieur en doctor in de oenologie met een passie voor natuur, cultuur, wetenschap en wijn, zet zich hier vol vuur in voor duurzaamheid en de strijd tegen klimaatverandering. De wijnstokken (riesling, albariño, sauvignon blanc, semillon, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot en grenache) staan op verschillende type bodems, waarvan de meeste kalkhoudende leem van mariene oorsprong bevatten. Op het landgoed vind je overblijfselen van de oude stad Castilló d'Encús en haar stenen fermentoren uit de 12e eeuw. Een aantal van deze fermentoren wordt nog steeds gebruikt voor vergisting van de rode wijnen en een deel van de witte wijnen van Castell d'Encus.
Lees meer
.jpg)
