Hadrien Brissaud Vigneron
Maranges 2023 Les Varennes
Als kleinzoon van een voormalig wijnmaker uit de Bourgogne besloot Hadrien Brissaud in 2018 – hij is dan kunstverzekeringsmakelaar van beroep – terug te keren naar z’n roots in Bourgogne en wijnmaker te worden. Na drie jaar stage te hebben gelopen op verschillende domaines, maakte hij z’n eerste wijnoogst in 2021, een schamele 1500 flessen in totaal. In 2022 huurt hij het perceel Puligny Village les Meix dat hij op biologische wijze, met een paard, bewerkt. Daarnaast koopt hij druiven uit de Côtes de Brouilly, Aligoté, Hautes-Cotes de Nuits, die hij met een eigen team oogst om de kwaliteit te garanderen. In 2023 koopt hij een hectare wijnstokken in de AOC Vézelay, en daarna ook in Maranges, Rully en Brouilly wat de productie opschroeft naar een totaal van 8000 flessen. De wijnen worden gevinifieerd met veel respect voor het terroir en het oogstjaar, waarbij de rode wijnen slechts licht worden gezwaveld om ze te beschermen tijdens de rijping. Hadrien experimenteert met rijping op houten vaten van 228, 350 en 500 liter en keramieken vaten van 400 liter, om de meest complexe expressie van elk terroir te vinden en de essentie van de wijnen niet te veranderen door een te intense houtrijping.
Met de Maranges 'Les Varennes' 2023 brengt Hadrien Brissaud de frisse, ongepolijste kant van de zuidelijke Côte de Beaune in het glas. Deze Pinot Noir toont sappig rood fruit met iets van kers, aalbes en een vleugje cranberry, vergezeld door florale en licht aardse tonen. In de mond smaakt de wijn schoon, luchtig en precies. De wijn heeft een aantrekkelijke frisheid, die gepaard gaat met fijne zuren, soepele tannines en een slanke, elegante afdronk. Wijnen uit Maranges hebben altijd een duidelijke structuur met een goede balans in fruit en tannines. Deze wijn van Brissaud excelleert, is sappig, krokant en met een duidelijke signatuur.
Tournedos met pepersaus. Saltimbocca. Gevulde kwartel met morilles. Fazant. Hert met saus Grand Veneur.