Sinds de erkenning (Denominació d'Origen Qualificada) in 1954 reikt de roem van Priorat tot ver buiten de Spaanse landsgrenzen, zeker het afgelopen decennium. De wijnen behoren tot de beste van Spanje en gaan de hele wereld over. Binnen deze topstreek, innig verstrengeld met buurgebied Montsant, geldt wijnmaker Albert Jané van Ritme Celler (die ook Acústic Celler in Montsant runt) als een groot talent. Zijn wijnmakerij ligt in Vilella Alta, in een omgebouwde boerderij met fantastisch uitzicht op het ruige berglandschap van Montsant. Jané weet het lokale karakter, de authenticiteit en tradities op meesterlijke wijze te combineren met moderne wijnmaaktechnieken. Daarbij laat hij de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan: doing the minimum to get the maximum. Zijn wijnen zijn complex, intens en van heel hoge kwaliteit.
De toasty, donkere Etern is afkomstig van zeer oude wijnstokken en bestaat voornamelijk uit cariñena, aangevuld met ongeveer 8% garnacha. Fermentatie met inheemse gisten, gevolgd door twee tot drie weken maceratie met zachte pigeage (onderdompeling van de schillen). Rijping in gebruikte Franse eiken vaten van 400 liter gedurende 12 maanden.
15% alcohol en daardoor krachtig, geconcentreerd en vol, maar met opvallend behoud van frisheid. Complexe en geconcentreerde aroma’s van rijp zwart fruit, kersenlikeur en balsamico-tonen, verweven met aardse geuren: chocolade, leer, rook en een vleugje leisteen. Delicate nuances van anijs en bloemen tegen een gekruide achtergrond. De fijne zuurgraad komt samen met rijpe, zijdeachtige tannines. Smaken van wild zwart fruit, mediterrane garrigue, toffee, bloemen en mineralen gecombineerd met rokerige balsamico-tonen. Lange, memorabele minerale finale.
Stoofpot van rundvlees met kruiden als tijm en rozemarijn. Gegrilde lamskoteletten met marinade van knoflook en mediterrane kruiden. Linzencurry met geroosterde groenten, komijn en koriander. Pure chocolade met zeezout of donkere chocoladeganache. Rijpe blauwe kaas zoals Cabrales of Roquefort met ‘n fruitige chutney.
Reviews
The Wine Advocate 93/100
The toasty and dark 2021 Etern comes from very old vines and is mostly Cariñena with some 8% Garnacha. It has 15% alcohol and is full-bodied, powerful and concentrated but with good freshness. It fermented with indigenous yeasts and two to three weeks of maceration with soft punching down and matured in three used 400-liter French oak barrels for 12 months. It's smoky and spicy, with notes of black fruit, and it has a dusty texture, earthy, with abundant tannins and a dry finish. 1,632 bottles were filled in February 2023.
Albert Jané hasn't stopped buying and restructuring his vineyards in Priorat for his Ritme Celler project. He now owns 14 hectares and works another six, all organically farmed, to produce close to 80,000 bottles. This year, he has a new impressive Cariñena from coster, slope vineyards, planted in 1920.
Domein
Acustic Celler
Land
Spanje
Kleur
Rood
Oogstjaar
2021
Bewaartermijn
2024 – 2031
Serveertemperatuur
16 à 18 °C
Smaakprofiel
Krachtig & Rijk
Druif
80% Carinyena (Carignan) en 20% Garnatxa (Grenache)
Acústic Celler is een van de meest veelbelovende wijndomeinen van Spanje. De wijnen van wijnmaker Albert Jané behoren inmiddels tot de absolute top. Zijn stijl? 'Unplugged' – puur, met karakter, authenticiteit en diep respect voor traditie. De wijngaarden liggen in Montsant, een relatief jong herkomstgebied in Catalonië. Dit geïsoleerde gebied heeft een rijke geschiedenis: ooit brachten monniken hier de wijnbouw op gang. Montsant wordt vaak in één adem genoemd met het aangrenzende Priorat, waarmee het historisch en geografisch nauw verweven is. In het kielzog van het internationale succes van Priorat, kreeg ook Montsant steeds meer erkenning. Toch zijn er duidelijke verschillen: door variaties in bodem en klimaat zijn de wijnen uit Montsant doorgaans iets fruitiger en toegankelijker dan de robuuste wijnen uit Priorat.