Domaine Buisson Battault
Meursault 1er cru Genevrieres 2022

€ 102,95
/ € 1.235,40 (per doos van 12)

Domaine Buisson Battault
Meursault 1er cru Genevrieres 2022

€ 102,95
/ € 1.235,40 (per doos van 12)
Dit familie domein telt alweer 5 generatie wijnmakers. François Buisson is hier wijnmaker sinds 1985. De eerste jaren nog in nauwe samenwerking met zijn vader, die het domein vanaf 1945 beheerde. Sinds 1991 heeft François het domein helemaal overgenomen, maar zijn vader bleef tot het eind van zijn leven, 2003, zeer betrokken bij het domein. Op dit moment bezit het domein 8 hectare, verdeeld over 14 appellaties. François brengt het terroir in de fles, hij zoekt naar elegantie. Zijn wijnen zijn jong al op dronk, maar bezitten tevens voldoende potentie om te ouderen. Van 2 tot 10 jaar en zelfs ouder. Zijn wijnen krijgen zoveel mogelijk "lees" voor de optimale voedingen en krijgen minimaal 12 maanden barrique opvoeding, waarvan 20% nieuw hout.
Van het deel Genevrieres-Dessus! De groote van 0,63ha kent drie verschillende aanplant tijdstippen (1950-80 en 90'er jaren). Licht goudgeel van kleur. Aantrekkelijke neus van witte bloemen en vuursteen. Elegante en complexe smaken wisselen elkaar af in een aangenaam mondgevoel. Wijn met een zeer goede lengte. Verteerbaar en luchtig. Minerale en zilte expressie in de finale.
Als je nou toch eens omelet met truffel maakt.... Anders zeebaars uit de oven of een nage van rivierkreeftjes.
€ 102,95
/ € 1.235,40 (per doos van 12)
Domein Domaine Buisson Battault
Land Frankrijk
Kleur Wit
Oogstjaar 2022
Bewaartermijn 2026-2035
Serveertemperatuur 12°C
Druif Chardonnay
Inhoud 0.75 L
Alcohol 13,5%

Domaine Buisson Battault

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk

Een wijndomein in het hart van Meursault. Duurzame wijnmaker François Buisson produceert Beaune, Pommard, Puligny en Meursault. Van die laatste ook vier premier cru-appellaties: les Charmes, les Gouttes d'Or, les Genevrières et les Porusots. Daarnaast nog ‘gewone’ AOC Bourgogne van chardonnay, aligoté en pinot noir. François, man met aandacht voor de bodem, behandelt zijn wijnstokken met zorg. Hij geeft de voorkeur aan organische mest zoals humus. Gebruikt geen onkruidverdelgers. Laat tijdens uitdagende klimatologische perioden slechts één of twee synthetische producten op het gebladerte toe, verder worden alleen biologische producten gebruikt. Het is zijn manier van agriculture raisonnée: verantwoorde wijnbouw. De wijnen rijpen ‘sur lie’ voor optimale smaakextractie, wat ze vlezigheid en een lange levensduur geeft. Daarna liggen ze nog eens twaalf maanden op eiken, waarvan een vijfde deel nieuw eiken (denk: vanille, toast, boter, kaneel, karamel) voor nog wat extra diepte en rijkheid. De wijnen zijn jong op dronk, maar bezitten ook flink wat bewaarpotentieel. Gemaakt in een klassieke, elegante stijl, die veel drinkplezier verschaft.


Lees meer