Coume del Mas
Banyuls Grand Cru Hors D'Age
In het zuidelijkste puntje van Frankrijk, waar de wijngaarden van Collioure bijna de Middellandse Zee in lijken te glijden, ligt wijndomein Coume del Mas. Sinds 2001 bewerken Philippe en Nathalie Gard hier de steile, leisteenrijke hellingen met de hand – in een landschap dat door generaties is gevormd. Op deze hellingen, waar mechanisatie onmogelijk is, groeien oude stokken grenache, mourvèdre, carignan en syrah, diepgeworteld in de leisteenbodems. Ze leveren wijnen vol intensiteit, puurheid en diepte – een directe weerspiegeling van het ruige terroir van Collioure. Elke fles is het resultaat van vakmanschap, geduld en het lef om het ongetemde landschap niet te temmen, maar te laten spreken. Het zijn wijnen die niet alleen de zintuigen raken, maar ook het verhaal van een bijzondere plek vertellen.
Krachtige, complexe vin doux naturel die tot de top van de appellatie behoort. Gemaakt van 100% grenache noir van oude stokken in zeer beperkte oplage, langdurig gerijpt. Na de mutage (toevoeging van alcohol om de gisting te stoppen) rijpt de wijn tien jaar oxidatief in barriques, wat zorgt voor een diepe, geconcentreerde stijl die doet denken aan ‘n tawny port. Rijke aroma's van jeneverbes, gedroogde bloemen en balsamico. In de mond vol en gelaagd: gekonfijte citrus, vijgenjam, tabak en noten. De afdronk is lang, met rokerige, toasty tonen en een vleugje tabak. Meesterlijke versterkte wijn die de diepte en elegantie van langdurige oxidatieve rijping combineert met de kracht van de oude grenachestokken.
Komt het best tot zijn recht bij blauwe kazen, fondant au chocolat, noten of als digestief. Serveer licht gekoeld op 14–15°C en open de fles een uur voor het schenken. De wijn is nu op dronk maar kan nog zeker tot 2032 rijpen.