Biodynamische wijnbouw
Positieve krachten
Eeuwenoud
'De recepten zijn eeuwenoud. Ze bevorderen de groei en zorgen dat de bodem nieuw leven kan voortbrengen.'
Alles is verbonden
Biodynamische landbouw - in feite een verdieping van de biologische landbouw - hanteert een holistische kijk op de natuur en het agrarische leven. De natuur wordt gezien als één verbonden geheel. De wijngaard is in deze visie direct verbonden met bodemgesteldheid, klimaat, luchtkwaliteit, watervervuiling en biosdiversiteit.
In feite berust de biodynamische wijnbouw op drie principes. Om te beginnen wordt de wijngaard beschouwd als één landbouworganisme, als autonome entiteit. Om dit organisme in evenwicht te brengen en te houden worden biodynamische preparaten gebruikt, op basis van geneeskrachtige planten, koemest en kwarts, die energetisch werken om balans in de bodem en planten te bewaren. Tot slot werkt men met kosmische ritmes, dat wil zeggen: de invloeden van de zon, de maan, de planeten en de dierenriem. De biodynamische wijnboer past bijvoorbeeld zijn oogst-, snoei- en bottelmomenten aan op de zon- en maanstanden.
De leer van Steiner
Als we het over biodynamische wijnbouw hebben, dan mag Rudolf Steiner niet onvermeld blijven. Deze wetenschapper en filosoof is de grondlegger van de antroposofie, waarvan de biologisch-dynamische landbouw en de Vrije school praktische toepassingen zijn. De biodynamische teeltmethode ontstond in de jaren twintig van de twintigste eeuw, een beweging die voortkwam uit bezorgdheid over de uitvinding van kunstmest. Maria Thun’s maankalender Een ander boegbeeld van de biodynamische wijnbouw is de Duitse biologe Maria Thun, die jarenlang de invloed van preparaten en kosmische ritmes bestudeerde en auteur is van de - door biodynamisch werkende wijnboeren volop gebruikte - maankalender.
Kosmische krachten
Die maankalender gaat ervan uit dat de maanstanden en -fasen, bij het doorlopen van de cyclus van de dierenriem, hun invloed uitoefenen op de natuur op aarde. De kalender toont de dagen van vruchten, bloemen, bladeren en wortels en de verschillende kosmische cycli van de seizoenen. Ingrepen en werkzaamheden in de wijngaard worden bij biodynamische wijnbouw op de maankalender afgestemd om de meest optimale resultaten te behalen. Zo zijn er gunstige en minder gunstige dagen om te zaaien, oogsten en bottelen. De maan zou bijvoorbeeld de waterhuishouding van de planten beïnvloeden. De kalender geeft precies aan wanneer werkzaamheden in het wijnmaakproces het best kunnen worden uitgevoerd.