Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Café Sjiek x Vojacek WijnenEen iconisch horecabedrijf, wereldberoemd in Maastricht en verre omstreken: Café Sjiek. Eigenaar Robin Berben doet al sinds het allervroegste begin (Sjiek startte in 1982) zaken met Vojacek Wijnen, waar destijds Vojacek senior, aka Haary, aan het roer stond. “Onze bedrijven zijn al veertig jaar lang verbonden. We hebben allebei het grote geluk dat we écht leuk vinden wat we doen.” 


Warme banden

De verbondenheid tussen Sjiek en Vojacek was en is innig. De band is warm en vriendschappelijk, vertelt Robin Berben. “In de jaren tachtig heb ik met senior de nodige wijnreizen gemaakt, naar Bourgogne natuurlijk, maar ook naar de Rhône, Bordeaux en Beaujolais. Als het gaat om wijnbeleving, dan is niets beter dan de wijn ter plekke ervaren. Een wijn gaat volop leven als je het wijnbedrijf bezoekt en met de wijnboer hebt gesproken. Toen ik net begon wist ik nét het verschil tussen chardonnay en sauvignon. Dat is inmiddels wel ontwikkeld. De informatievoorziening is natuurlijk ook enorm verbeterd. Vroeger kwam een leverancier op de zaak langs met een fotoklapper met etiketten. Tegenwoordig heb je binnen een paar clicks alle informatie bij de hand.” Het kersje  
“Haary had een eigen signatuur; collega-restaurateur Frans van ’t Klauwes noemde dat altijd ‘het kersje’: de rode wijnen van Vojacek waren altijd heel herkenbaar. Yoeri heeft óók een duidelijke eigen signatuur: alle wijnen die hij selecteert zijn zuiver, met een typische gelaagdheid en complexiteit.” “Wat ik vooral bijzonder vind − en dat zeg ik in alle oprechtheid, los van de warme banden die er zijn met het bedrijf en de familie Vojacek − is dat ik nog nooit een slechte wijn heb gehad van Vojacek. Niet alles is je smaak of stijl en natuurlijk moet je soms keuzes maken als je bijvoorbeeld al zes beaujolaiswijnen op de kaart hebt staan, maar ik heb nog nooit een misser ontdekt.”  

Keuzes & classics
Sjiek doet zaken met vier grote leveranciers, waarvan Vojacek de grootste is. De wijnkaart wordt met zorg samengesteld, waarbij ook Robin’s vrouw Yvonne een actieve rol heeft. “Het gaat ons om een paar aspecten bij het samenstellen van de kaart. We willen diversiteit en keuzemogelijkheden voor iedereen. ‘Voor elk wat wils’, zeg maar. Daarnaast willen we alle kwaliteitsgebieden aan bod laten komen: Chablis, Pouilly-Fumé, Bordeaux.. de classics. En uiteraard moet er qua prijs een goede spreiding zijn.”  

Democratisch wijnmodel  
“Wat betreft de open wijnen hebben we een voorkeur voor wijnen van één druif. Onze zaak is altijd druk en hectisch, daarom moeten de wijnen een duidelijk, herkenbaar profiel hebben. De high-end wijnen proberen we zo betaalbaar mogelijk te houden. Bij ons kun je niet reserveren, klanten staan vaak hutjemutje te wachten op een tafeltje. Om een goede balans te houden we de prijzen van de bijzondere wijnen daarom bewust schappelijk. Een soort democratisch model (lachend).” 
Geen liflafjes  
“Ik hou zelf vooral van rode wijn met een bijzondere voorliefde voor Beaujolais. Maar als het gaat om proeven zijn er twee manieren: op momenten drink ik als liefhebber, bijvoorbeeld vorige week nog een heel aparte, vulkanische wijn uit Santorini en een prachtige spätburgunder bij een collega-restaurateur. Maar voor de wijnkaart van Café Sjiek moet ik de commerciële waarde van een wijn kunnen inschatten. Wij kunnen niets met liflafjes, onze wijnen moeten rechttoe-rechtaan zijn, met een uitgesproken karakter.”  

Pure liefde
“Wat ik mooi vind bij Vojacek is dat passie de basis heeft gelegd voor een kwaliteitsbedrijf. Dat een familie met een grote liefde voor wijn daar letterlijk werk van heeft gemaakt. Yoeri is enorm gepassioneerd met z’n vak bezig. Dat geluk heb ik zelf ook. We vinden het beiden, na al die jaren, nog steeds geweldig om te doen. Laatst heb ik met Yvonne weer een hele avond geproefd bij Vojacek. Dat was een geweldige proeverij, zoals altijd perfect voorbereid. Je kunt je wel voorstellen: dat voelt écht niet als werk, dat is pure liefde.”

Vojacekwijnen x Café Sjiek
Bij Café Sjiek vind je een groot aantal wijnen van Vojacek op de kaart: sowieso de Sjieke witte, roeije en rosé, maar ook bijvoorbeeld Chiroubles van Domaine de la Grosse Pierre, Sancerre van Domaine François Crochet, Pouilly Fumé La Renardière van Domaine Bouchié-Chatellier, Chablis 1er Cru Montmain van Domaine Denis Race, Viognier en Condrieu van Domaine Yves Cuilleron en Ritme Priorat van Ritme Celler.


Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief