Domaine Sylvain Morey
Chassagne Montrachet 2022 Vieilles Vignes rouge
Sylvain Morey stamt uit een eeuwenoude wijnbouwersfamilie uit Chassagne-Montrachet, een van de meest prestigieuze dorpen van de Côte de Beaune. Zijn vader, Jean-Marc Morey, was een toonaangevende naam in Bourgogne. Toen Jean-Marc in 2014 met pensioen ging, werden de familiewijngaarden verdeeld tussen Sylvain en zijn zus Caroline. Zo werd Domaine Sylvain Morey geboren. Het domein bezit prachtige percelen in onder andere Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin en de befaamde premier cru’s Caillerets en Champs-Gains. Sylvain werkt volgens de principes van de biologische landbouw, met een grote focus op terroirexpressie, precisie en evenwicht. De witte wijnen zijn puur en mineraal, met fijne houttoetsen en veel lengte. De rode wijnen zijn verfijnd en elegant, met een duidelijke Bourgondische signatuur. Hoewel Sylvain ook in de Luberon een domein opstartte, klopt zijn wijnmakershart nog altijd stevig in de Bourgogne. Zijn bourgognes spreken voor zichzelf: gemaakt met toewijding, zonder toevoegingen of verdoezeling, gewoon puur terroir dat spreekt.
Elegante Pinot Noir van oude wijnstokken, die de verfijnde expressie van het terroir van Chassagne-Montrachet laat zien. Licht en delicaat karakter met een onderliggende diepte. In neus en mond komen aroma's van frisse rode bessen, florale tonen en een vleugje bosgrond naar voren. De structuur is soepel met zachte tannines en een levendige zuurgraad. Sylvain Morey past een vinificatiemethode toe waarbij een deel van de druiven in hele trossen wordt vergist. Deze aanpak draagt bij aan de complexiteit en finesse van de wijn en benadrukt de expressie van het terroir. Met z’n verfijnde structuur en expressieve aroma's is dit een prachtige vertegenwoordiger van de rode wijnen uit deze prestigieuze appellatie.
Coq au vin. Kalfsoester met paddenstoelensaus. Eendenborst met kersensaus of vijgencompote. Lamsrack met rozemarijn en knoflook. Geroosterde kip met Provençaalse kruiden. Konijn met mosterdsaus. Wortelgroenten uit de oven met tijm en balsamico. Chaource, Brillat-Savarin of Tomme de Savoie.