Domaine Berthaut Gerbet
Gevrey Chambertin 2022 Combe du Dessus
Amélie Berthaut behoort tot de groep talentvolle en jonge wijnmakers die de afgelopen jaren hun familiedomein hebben overgenomen. In 2013 nam Amélie van haar vaders kant 100% van de percelen over in Fixin en Gevrey Chambertin en van haar moeders kant een groot gedeelte van de familie wijngaarden in Vosne-Romanée. Amélie combineert passie met een gedegen wijnopleiding. Bovendien deelt ze haar kennis en ervaring onderling uit met vergelijkbare bevriende wijnmakers. Alles staat in het teken van grote wijnen…en die worden volgens haar in de wijngaard gemaakt. Veel arbeid en een natuurlijk werkwijze zonder herbiciden. In de kelder gaat ze zo zacht mogelijk te werk gebruik makend van zwaartekracht. Haar terroir gedreven wijnen staan bekend om de elegantie en finesse. Voor ons en voor de internationale pers is Amélie een grote rising star!
0.52 ha met wijnstokken uit 1960, 1979 en 1986 bestaande uit twee percelen La Burie en Les Crais en in 2016 vanwege een te kleine productie ook samengevoegd met twee vaten Clos des Chezeaux. Bijna 100% ontsteeld (klein gedeelte hele trossen) waarna een koude inweking volgde van 3 tot 5 dagen (10°C), vergisting met eigen gistsporen, opvoeding gedurende 1 jaar op barriques (30% nieuw). Deze Gevrey Chambertin is krokant en intens. Zwarte bramen. Hele fijne tanninestructuur. Puur en elegant.
Bavette à l'echalotte, ris de veau met girolles, kazen. Zachte runderstoofschotels, gevogelte uit de oven met salie, milde, rijpe Comté en Pont L'eveque.