Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Yannick Amirault
Bourgueil 2021 Les Quartiers

€ 20,95
/ € 125,70 (per doos van 6)

Domaine Yannick Amirault
Bourgueil 2021 Les Quartiers

€ 20,95
/ € 125,70 (per doos van 6)
Saint Nicolas de Bourgeuil ligt ten noorden van de Loire. Hier werkt Yannick Amirault. Amirault heeft zo zijn eigen ideeën over (biologisch) wijnmaken. Volgens hem is de 'Bio-Boom' voor velen meer een marketingtruc dan een overtuiging. Bij hem dus niet, hij maakt 'vins de personalité', inderdaad biologisch, maar tot voor kort zonder het felbegeerde certificaat. Sinds 2009 toch maar in conversie naar AB.
Van wijnstokken van gemiddeld 45 jaar oud, gelegen aan de voet van een heuvel. Bodem bestaat uit kalksteen. Iets koelere ligging met heel veel zonuren. Na de oogst volgt een ontsteling, zonder te kneuzen. Alcoholische gisting in open houten vaten en een inweking gedurende 4 weken. Hierna volgt een rijping van 24 maanden in een mix van 400 liter houten vaten en amforen. De neus van les Quartiers geeft veel zwart fruit, kruidige tonen en iets van grafiet. De aanzet is zijdezacht en versmolten. Verteerbaar. Typisch Cabernet. Met ouderen gaat dit nog mooier worden.
Charuterie. Kwartel met druiven of foie gras. Rundvlees "saignant". Zuiglam. Konijn met mosterdsaus. Varkenshaasje à la crème. Valencay, Camembert.
€ 20,95
/ € 125,70 (per doos van 6)
Domein Domaine Yannick Amirault
Land Frankrijk
Kleur Rood
Oogstjaar 2022
Bewaartermijn 2024-2030
Serveertemperatuur 16-18°C
Smaakprofiel Complex & Elegant
Druif Cabernet franc
Inhoud 0.75 L
Alcohol 13%

Yannick Amirault

Loire / Frankrijk

In de Loire, waar voornamelijk witte wijnen worden gemaakt, zijn de dorpjes Bourgueil en Saint-Nicolas-de-Bourgueil twee vreemde eenden in de bijt, want hier wordt alleen rood van vooral cabernet franc gemaakt. Bourgueils bestaan voor minimaal 90% uit cabernet franc, de enige andere druif die is toegestaan is cabernet-sauvignon. De kleine wijnstreek (AOP) ligt aan de noordkant van de Loire, net boven Chinon. De grindgronden van de Bourgueil geven fruitige en soepele wijnen met aroma’s van frambozen en bosbessen. Ze hebben een licht-pikante, krachtige smaak en kunnen goed gekoeld gedronken. Het verschil tussen Bourgueil en Saint-Nicolas-de-Bourgueil is dat de grond in Saint-Nicolas armer is, waardoor die wijnen net iets subtieler en zachter zijn. Yannick Amirault beheert in dit speciale wijngebiedje ongeveer twintig hectare wijngaard, verdeeld over tweederde in Bourgueil en een derde in Saint-Nicolas-de-Bourgueil. Hij teelt 100% cabernet franc op biologische wijze. Het motto is: ‘geen geweldige wijn zonder geweldige druiven.'

Lees meer
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief