Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

François Villard
Crozes Hermitage 2022 Cour de Récré

€ 26,25
/ € 157,50 (per doos van 6)

François Villard
Crozes Hermitage 2022 Cour de Récré

€ 26,25
/ € 157,50 (per doos van 6)
Domaine François Villard ligt in St.Michel-sur-Rhône, net onder Condrieu en beslaat 42 hectare wijngaard en zes appellations: Condrieu, Saint Joseph, Côte Rôtie, Saint Peray, Crozes-Hermitage en Cornas. Selfmade wijnmaker en – inmiddels – Rhône-icoon François Villard maakt hier 23 verschillende cuvées. Het is zijn filosofie om authentieke, evenwichtige wijnen te produceren. Zo representatief mogelijk voor hun terroir en met optimale mineraliteit, volgens François 'de grootste frisheid die je je in een wijn kunt voorstellen'. Hij zoekt naar de juiste balans in zijn wijnen, waarbij hij systematisch de voorkeur geeft aan finesse boven kracht. Op het domaine – biologisch gecertificeerd sinds 2022 – wordt handmatig en per perceel geoogst, zodat elke tros bij perfecte rijpheid wordt geplukt. De opbrengst van de percelen wordt vervolgens apart gevinifieerd zodat de blends per oogstjaar kunnen worden aangepast. De granieten bodem garandeert mineraliteit, evenwicht en structuur om te rijpen. Late pluk en houtrijping met deels nieuw hout zorgen voor een breuk met lokale tradities, maar met verbluffend resultaat. Het is aan François en zijn goede vriend en leermeester Yves Cuilleron te danken dat er tegenwoordig een veel bredere interpretatie van Condrieu en viognierwijnen in het algemeen bestaat.
Afkomstig van de wijngaard Malfondieres uit de gemeente Mercurol. Een voedingsbodem van keien, zand en klei. Gisting en opvoeding in foudres (10 maanden). Dik strogeel van kleur. Complexe en intensieve neus met wijngaardfruit, nectar, peer en florale nuances. Het hout geeft nog een extra zetje voor wat kruiden en specerijen. Mooie ronde en sappige aanzet, uitwaaierend naar minerale, stenige en zilte tonen. Fijne balans en lengte in de wijn!
Gegratineerde oesters met foie gras. Carpaccio van kalf. Kabeljauwrug met geconfijte kersentomaatjes. Noot van coquille met curry. Gebraden kip met citroen en olijven.
€ 26,25
/ € 157,50 (per doos van 6)
Domein François Villard
Land Frankrijk
Kleur Wit
Oogstjaar 2022
Bewaartermijn 2024-2032
Serveertemperatuur 11-13°C
Smaakprofiel Krachtig & Rijk
Druif Marsanne 90% en Roussanne 10%
Inhoud 0.75 L
Alcohol 13%

François Villard

Rhône Noord / Frankrijk

Domaine François Villard ligt in St.Michel-sur-Rhône, net onder Condrieu en beslaat 42 hectare wijngaard en zes appellations: Condrieu, Saint Joseph, Côte Rôtie, Saint Peray, Crozes Hermitage en Cornas. Self-made wijnmaker en – inmiddels – Rhône-icoon François Villard maakt hier 23 verschillende cuvées. Het is zijn filosofie om authentieke, evenwichtige wijnen te produceren. Zo representatief mogelijk voor hun terroir, met optimale mineraliteit, volgens François 'de grootste frisheid is die je je in een wijn kunt voorstellen'. Hij is altijd op zoek naar het juiste evenwicht in zijn wijnen, waarbij systematisch de voorkeur wordt gegeven aan finesse boven kracht. In de wijngaard wordt alles met de hand gedaan. Het domein is biologisch gecertificeerd sinds 2022. De oogst wordt perceel per perceel bepaald, zodat elke tros bij de perfecte rijpheid wordt geplukt. De percelen worden vervolgens apart gevinifieerd zodat de blends per oogstjaar kunnen worden aangepast. De granieten bodem zorgt voor mineraliteit, evenwicht en structuur om te rijpen.

 


Lees meer
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief