Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Azienda Agraria Lisini

Toscane / Italië

Beste uit Montalcino
Azienda Agraria Lisini (154 ha) ligt in het zuidelijk deel van de gemeente Montalcino, bij het gehucht Sant'Angelo in Colle. De gelukkige ligging van de (24 ha) wijngaarden in combinatie met de zeer hoge kwaliteit van de bodem, zorgt voor een uitzonderlijk hoge druivenkwaliteit. Hiervan wordt één van de beste Brunelli di Montalcino geproduceerd. Vooral de wijngaarden onder invloed van de Maremma-zeestroom hebben een bijzonder microklimaat dat enorm verschilt van andere delen van de gemeente, met minder regenval en afwezigheid van mist. 

Sangiovese
De gemiddelde hoogte van de wijngaarden van 350 meter boven zeeniveau is optimaal voor de teelt van sangiovese, de enige druif die in de wijngaarden van Lisini wordt verbouwd. In de jaren voorafgaand aan de hausse rond Brunello di Montalcino stond Lisini al bekend om de kwaliteit van de geproduceerde extra vergine olijfolie. Kwaliteit die voortkomt uit dezelfde geografische en klimatologische kenmerken die de kwaliteit van de druiven bepalen. Net zo belangrijk voor de wijnkwaliteit zijn de mensen die al jaren met passie en toewijding werken om hun producten op het allerhoogste kwaliteitslevel te houden.

'De adellijke familie Lisini-Clementi heeft al sinds midden zestiende eeuw wortels in het Montalcino-gebied.'

MIDDELEEUWS KANTOOR
De adellijke familie Lisini-Clementi heeft al sinds midden zestiende eeuw wortels in het Montalcino-gebied, zo blijkt uit de oudste documenten in het familiearchief. De oude boerderij, met toren die uitziet op een prachtige binnenplaats en loggia in traditioneel Sienese terracotta, dateert uit het jaar 1300. Nu is deze boerderij het zenuwcentrum van het bedrijf met wijnkelders en moderne kantoren.
  
Montalcino-erfgoed
Het geslacht Lisini-Clementi had veel invloed op medisch en militair gebied. Aan het begin van de 18e eeuw woonde kapitein Silvio Clementi in Montalcino in het Pecci-paleis en kocht verschillende eigendommen in Sant'Angelo in Colle, waarmee hij een dynastie stichtte die zou bestaan tot de dood van zijn laatste achterkleinzoon in 1983. Weinig bedrijven en families kunnen bogen op zo'n lange periode van ononderbroken eigendom als Lisini. 

BURGEMEESTER VAN SIENA
In 1846 worden de families Clementi en Lisini met elkaar verbonden door het huwelijk van Francesca Clementi met Lodovico Lisini. De landerijen van de familie Lisini in Radda in Chianti worden dan toegevoegd aan die van Clementi in Sant’Angelo in Colle. De mannelijke zoon van het echtpaar, Alessandro, heeft echter weinig interesse in het familielandgoed en geeft de voorkeur aan een wetenschappelijke carrière: hij maakt naam als historicus, numismaticus en archivaris. Hij wordt de eerste directeur van het Rijksarchief van Siena en daarna van dat van Venetië. Van 1900 tot 1905 is hij burgemeester van Siena. Alessandro's zoon Lodovico heeft, in tegenstelling tot zijn vader, wél een passie voor het familiebezit. Nadat hij land in Montalcino heeft geërfd (zijn zus Emma krijgt land in Chianti toegewezen), begint hij onmiddellijk wijngaarden aan te planten en te cultiveren. Vele daarvan, zoals Capannelle, zijn nog altijd in productie.

'If you like a more concentrated style of Sangiovese, this is your wine' 

The Wine AdvocateLisini
Rosso di Montalcino 2020
Nobel, sjiek en lekker!
Druivenras Sangiovese
Land / Streek Italië Toscana
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 27,75
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief