Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Bodegas Edetària

Catalonië / Spanje


Uit de highlands van Catalonië
Terra Alta − de naam zegt het al − is het hoogstgelegen D.O.-gebied van Catalonië. Gesitueerd in de hoogvlaktes van de provincie Tarragona, aan de grens met Zaragoza en Teruel (Aragón) liggen de wijngaarden hier op een gemiddelde hoogte van vierhonderd meter. Stokken staan vooral aangeplant op de plateaus en valleivlakten van de Serra de Pandols (962 meter hoogte), de bergketen die grenst aan Aragón. Zoals de meeste berggronden zijn de bodems hier goed geventileerd en gedraineerd. 

Hoog & koel
Het klimaat is continentaal met loeihete zomers en ijskoude winters. Gemiddeld valt zo’n vierhonderd millimeter regen per jaar en schijnt de zon 2700 uur. Het hooggelegen gebied is door de relatieve koelte heel geschikt voor de productie van witte wijn. Die wordt vooral gemaakt van garnacha blanca en macabeodruiven. Ook de rode wijnen zijn over het algemeen erg goed. Vaak worden ze gemaakt als blend van traditionele rassen − hier voornamelijk garnatxa − in combinatie met internationale rassen als syrah, cabernet sauvignon en merlot.


Contrasten
De moderne vinificatiemethoden van Terra Alta liggen helemaal in de lijn van de moderne Catalaanse wijnproductie. Nieuwe ‘boutique bodegas’ werken met de nieuwste vinificatietechnologie. Kenmerkend aan Terra Alta is het contrast tussen de rurale infrastructuur en 'het nieuwe denken' zoals het verbouwen van niet-autochtone rassen en moderne vinificatiemethoden. Naast deze nouvelle vague-wijnen die meer en meer gewaardeerd worden, worden er ook nog altijd rancio en zoete wijnen gemaakt. Het Vinya d'Irto-project draait om het beschermen van een bijzonder stuk wijnerfgoed.

Old meets new
Om oude én nieuwe vinificatiemethodes te kunnen toepassen, is het wettelijke maximale alcoholpercentage hoog gehouden: voor witte wijnen is dat 12,5 tot 16%, voor rosado wijnen 12 tot 16%, voor rode 12 tot 15%. Rancios moeten minstens 15% alcohol hebben, dit zijn dus vinos de licor of vinos generosos. De witte en roséwijnen van Terra Alta variëren van moderne, crispy-droge wijnen tot halfzoete tot mistelas (zoete dessertwijnen met intense aroma’s). Rode gaan van joven tot crianza (tot gran reserva-niveau) en zelfs generoso (versterkte wijn).

'Het Vinya d'Irto-project draait om het beschermen van een bijzonder stuk wijnerfgoed.'


Boutique bodega
Edetària is zo’n moderne 'boutique-bodega', gelegen op een slordige veertig kilometer ten zuiden van Priorat. Drijvende kracht en eigenaar is Joan Angel Lliberia, wiens vader wijnbouwer was en grootvader oenoloog. Puur wijnmaak-dna dus. Joan Angel werkte jarenlang als bio-ingenieur bij verschillende binnen-en buitenlandse wijnproducenten voordat hij in 2003 een eigen, hypermoderne winery liet bouwen in z’n geboorteplaats Gandesa. 

Personalities
Alle randvoorwaarden voor het maken van topwijnen zijn hier voorhanden. In de eerste plaats het klimaat van Terra Alta: zonnig, warm, maar dankzij de hoge ligging van de wijngaarden bezitten de wijnen ook voldoende frisheid. Daarnaast is een groot deel van de dertig hectare aan wijngaarden beplant met uitstekend onderhouden oude stokken: grotendeels ouder dan vijftig jaar, het resterend deel twintig tot 35 jaar oud. De wijngaarden liggen bovendien op verschillende bodemtypen waardoor elke wijn een heel eigen karakter krijgt. Edetària maakt wijnen met personality, waarin druif en terroir optimaal tot uitdrukking komen. Een prachtige range Terra Alta-wijnen.

Eerbetoon
Vinya d'Irto is een nieuw project van Edetària. Geboren als eerbetoon aan generaties van ervaren wijnbouwers, die hun levens hebben gewijd aan het verzorgen van wijnstokken in hun geliefde Terra Alta. De oude stokken van inheemse rassen werden ooit geplant door de grootouders van de huidige wijnmakers en vormen een uniek stuk wijngeschiedenis van Terra Alta. Het Vinya d'Irto-project draait om het beschermen van dit bijzondere wijnerfgoed. Focus ligt op de wijngaarden en terroirs waar de druiven worden verbouwd, waarbij altijd wordt gezocht naar de eigen identiteit van elk perceel.

Mola d'Irto
De naam verwijst naar de Mola d'Irto, een kleine berg van 509 meter in Gandesa, Terra Alta's hoofdstad, in het midden van Serra de Cavalls en naast Serra de Pandols. Deze bergruggen omsluiten de Plana de Gandesa, het wijnbouwgebied dat een groot deel van de wijngaarden omvat van Gandesa, Bot en Corbera d'Ebre. Alle wijngaarden van Vinya d'Irto liggen in dit gebied.

Edetària
Terra Alta 2021 Vinya d'Irto Red Vinyes Velles
Garnatxa negra & peluda. Delicaat en verfijnd. Sensationeel lekker.
Druivenras Garnatxa negra en Garnatxa peluda
Land / Streek Spanje Catalunya
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 18,25
Edetària
Terra Alta 2022 Vinya d'Irto Blanc Vinyes Velles
Oude Garnatxa zorgt voor finesse en elegantie. Mediterrane beauty met ontwikkelpotentieel.
Druivenras Garnatxa Blanca
Land / Streek Spanje Catalunya
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 17,95
Magnum - 1.5 l
Terra Alta 2020 Vinya d'Irto Red Vinyes Velles 1.5L
Edetària
Terra Alta 2020 Vinya d'Irto Red Vinyes Velles 1.5L
Merendeel Grenache met een delicate en verfijnde smaak. Sensationeel lekker.
Druivenras 60% Grenache, 30% Syrah, 10% Carignan
Land / Streek Spanje Catalunya
Inhoud / Alcohol 1.5 L / 14,5%
€ 39,25
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief