Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Bodegas Montecastro

Castilla y Leon / Spanje

State of the art winery 
Bodegas Montecastro heeft 27 hectare wijngaard in de provincie Valladolid (Castrillo de Duero, grenzend aan Burgos) op een van de hoogste hoogtes van Valladolid en Ribera del Duero. De wijngaarden zijn te vinden tussen 860 en 923 meter boven zeeniveau en dat is zelfs voor deze contreien heel hoog.  Die hoogte typeert de stijl van Montecastro: het is een van de belangrijkste kenmerken van de wijnen van Montecastro. Het zorgt voor koelte, beschermt tegen de hitte en laat de druiven langzamer rijpen, omdat de temperaturen op deze hoogte lager zijn dan in de vallei. En dat zorgt weer voor evenwichtige aroma's en een mooie zuurgraad in de wijnen. 

Volledig bio
De wijngaarden zijn verdeeld over acht percelen, variërend in hoogte en de grondsoort. Kalkhoudend gesteente overheerst, evenals zwarte leisteen, en een zeer bijzondere kiezelbodem op een kalkhoudende ondergrond, die ongebruikelijk is op 870 meter hoogte. Wijnbouw gebeurt bij Montecastro met groot respect voor de natuur. Men is bezig om te schakelen naar volledig ecologisch-biologische landbouw: bemesting met eigen compost, uitsluitend preventieve behandeling van de wijngaard en geen gebruik van systemische middelen of irrigatie. Er staan drie soorten aangeplant: 90% tinto fino (tempranillo), 5% cabernet sauvignon en 5% merlot. 

'De Montecastro-wijngaarden liggen op 860 en 923 meter boven zeeniveau. Dat is zelfs voor deze contreien heel hoog.'

Groene aanpak
De wijngaarden zijn (nog) niet geregistreerd als biologisch, maar de werkwijze is dat wel: de verwijdering van onkruid gebeurt uitsluitend mechanisch, met tractoren of met de hand door arbeiders, en er worden geen onkruidverdelgers of chemische producten gebruikt. Wat de gezondheid van de planten betreft, wordt hard gewerkt aan het natuurlijke evenwicht van de plant. Om te voorkomen dat schimmels de kans krijgen toe te slaan of de planten zo verzwakken dat ze worden aangetast door ongedierte. De groene aanpak en individuele behandeling van elk perceel en elke plant zijn daarom zeer belangrijk.

Generatie op generatie
Het moderne wijnhuis is ontworpen en gebouwd door de prestigieuze architect Roberto Valle. Het combineert verschillende elementen uit de omgeving: witte steen uit de heide, verweerd staal, glas, beton en hout. Bij de vinificatie wordt gebruik gemaakt van de knowhow die hier van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het vinificatieproces bij Montecastro is eenvoudig, selectief en natuurlijk, wel wordt geëxperimenteerd met moderne productietechnieken die de aroma's versterken, maar de kwaliteit en het evenwicht behouden en vooral de tannines beschermen.  

Eiken én beton
Na aankomst in de kelder gaan de (handmatig geplukte) druiven eerst 15 dagen in de thermogereguleerde betonnen tanks waar de (koude) gisting start. Betonnen tanks houden de temperatuur goed vast en hebben geen statische lading: dit leidt tot zeer zuivere wijnen. Bovendien zijn deze tanks, zodra de vinificatie is voltooid, een geweldig rijpingselement, constant gecombineerd met de vaten. Later wordt de wijn overgebracht naar nieuwe en halfnieuwe Bordeaux-vaten van 100% Frans eiken, waarin de wijn 16-20 maanden maanden rijpt, afhankelijk van het oogstjaar. 

Rijping naar type
De rijpingstijd wordt aangepast aan het type wijn. Zo rijpt de generieke Montcastro 14 maanden op vat en 4 maanden in beton. De Reserva en La Roca rijpen gedurende een langere periode, tot 20 maanden, inclusief de malolactische gisting in vaten. Vaten zijn voornamelijk van Frans Allier-eiken. Er wordt echter ook nog altijd 10% Amerikaans eiken gebruikt, als een romantisch stukje authenticiteit van de ‘rode fino-wijn uit Ribera del Duero gerijpt op Amerikaans eiken’.

'Montecastro gebruikt nog altijd 10% Amerikaans eiken, als een romantisch stukje authenticiteit van de ‘rode fino-wijn uit Ribera del Duero gerijpt op Amerikaans eiken’.


Montecastro Bodegas y Viñedos
Ribera del Duero 2019 Montecastro Reserva
'Textbook' Ribera van gerenommeerde bodega.
Druivenras 95% Tinto Fino en 5% Cabernet Sauvignon.
Land / Streek Spanje Castilla y Léon
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 15%
€ 32,95
Montecastro Bodegas y Viñedos
Ribera del Duero 2021 Montecastro
'Textbook' Ribera van gerenommeerde bodega.
Druivenras 95% Tinto Fino (Tempranillo), 5% Merlot
Land / Streek Spanje Castilla y Léon
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 15%
€ 23,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief