Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Ca'Rugate

Veneto / Italië

Verbonden met het land

Ca'Rugate is een landbouwbedrijf dat wijnen produceert die net zo karakteristiek zijjn als het land waar ze vandaan komen: Soave Classico, Valpolicella en Lessini Durello. De familie Tessari heeft hier in de loop van vele decennia een erfgoed van uitstekende wijngaarden verzameld, aangelegd en aangekocht, die tot de belangrijkste van de regio behoren. De geschiedenis van de Tessini's  is onlosmakelijk verbonden met de donkere, vulkanische grond van de Rugateheuvel, vlakbij het centrum van Brognoligo, waar het allemaal begon. Het bedrijf heeft een enorme knowhow en investeert in wijngaarden die bijzonder geschikt zijn voor de productie van de historische druivenrassen.


Monte Fiorentine

Al aan het begin van de twintigste eeuw zag Amedeo Tessari, bekend als ‘Mideo’, het grote potentieel van zijn landbouwgrond en was begonnen met het leveren van wijn voor de dorpsherberg. In de loop der jaren groeiden de wijngaarden. Zijn zoon, Fulvio ‘Beo’ Tessari, kocht ook grond in het Monte Fiorentine-district en besloot ook daar wijn te maken. Zo ontstond rond 1950 de eerste wijnmakerij op Rugate. Het duurde niet lang voordat de eerste eigen wijnen werden gebotteld. Het waren jaren van bruisende activiteit. In de jaren tachtig besluiten Mideo en Beo om de wijmakerij verder uit te breiden en te investeren in nieuwe technologie. De eerste flessen met etiket Ca'Rugate dateren uit 1986.


'De geschiedenis van de Tessini's is onlosmakelijk verbonden met de donkere, vulkanische grond van de Rugateheuvel.'


Uitbreiding naar Valpolicella

In 2001 doet Michele, zoon van Amedeo, zijn intrede in het bedrijf. Na zijn opleiding tot oenoloog start hij een reorganisatieproces van het bedrijf. Geleidelijk aan, in de eerste jaren van het nieuwe millennium, begint hij uit te breiden naar het aangrenzende Valpolicellagebied, met de aankoop van de eerste vijftien hectare wijngaard. Tegelijkertijd start de bouw van een nieuwe wijnmakerij, die in september 2002 geopend wordt in Montecchia di Crosara, langs de weg naar de Val d'Alpone. In 2008 wordt opnieuw geïnvesteerd in wijngaarden. Ditmaal in de aangrenzende zone van Lessini Durello, een wijnbouwgebied dat altijd al bekend stond om de uitstekende klassieke wijnproductie.


Kwaliteit ontstaat in de wijngaard

Zo ontwikkelde de geschiedenis van Ca'Rugate zich verder, van vader op zoon, van hectare op hectare. Want, zo zeggen de Tessari’s: ‘De kwaliteit van een wijn ontstaat eerst in de wijngaard en daarna in de wijnmakerij.’ Vandaag de dag is Ca'Rugate een bloeiend wijnbedrijf dat diep geworteld is z’n land, maar ook internationale flair heeft. Met negentig hectare eigen wijngaarden en een productie die zowel tradities respecteert als innovatie oppakt.


Duurzame wijnbouw

Focus heeft altijd gelegen op de natuur, de bron van agrarische voeding, vol ontzag gerespecteerd en geobserveerd met kennis van zaken. Sinds 2004 worden alle wijngaarden van Ca'Rugate duurzaam behandeld. Zo is het bedrijf volledig afgestapt van chemische meststoffen en gebruikt in plaats hiervan rundermest, organische bodemverbeteraars en organisch-minerale meststoffen. Doel is om gezonde druiven te verkrijgen, die niet gecorrigeerd hoeven te worden tijdens de vinificatie, die hun essentie behouden en de kenmerken van hun oogstjaar versterken. Met dit in gedachten doet het bedrijf systematisch een beroep op experts en technici van het hoogste niveau, om zo de beste resultaten in productie en kwaliteit te garanderen.


Soave

Sinds 2013 maakt Ca' Rugate deel uit van de Onafhankelijke Wijnbouwers van Soave, die het typische karakter van de Soavewijn te beschermen door de nadruk te leggen op authenticiteit. Transparantie is daarbij belangrijk, met betrekking tot de oorsprong en traceerbare productie van de wijn, en het respect voor milieu- en duurzaamheidswaarden. Elk lid is een tolk, getuige en beschermer van het Soave-territorium en z’n wijnen. 

 
Interessant ras
De wortels van de geschiedenis van de Soavewijn liggen in de oudheid (150-300 na Christus). De vulkanische oorsprong van de bodems met hun typisch kalk en basalt, hebben gezorgd voor een bijzonder organoleptisch profiel van de druiven en de wijnen die eruit voortkomen. In het heuvelachtige gebied van Soave Classico, dat bekend staat als het district met de hoogste wijnbouwdichtheid van Italië, liggen de wijngaarden van Ca'Rugate op een zeer gunstige locatie. De inheemsegarganega en trebbiano di soave vormen hier de ziel van de soavewijn. Garganega is een interessant wit druivenras, omdat het frisheid, complexiteit en een buitengewone levensduur weet te combineren.


Fluwelig doorstoofd

Valpolicella Classica ligt ten noordwesten van Verona, terwijl ten noordoosten het Valpolicella D.O.C. gebied ligt. Precies daar, op een glooiende helling die de valleien van Alpone en Cazzano di Tramigna domineert, in het district Montecchia di Crosara, liggen de wijngaarden van Ca'Rugate op een gemiddelde hoogte van 450 meter boven zeeniveau. De grond is arm aan klei, maar rijk aan calcium.Tussen de steile hellingen en de rivieroevers vormt de amarone z'n unieke karakter. Dominante druif is de trotse corvina, een Italiaans roodpaars ras dat bijna uitsluitend in Veneto wordt verbouwd. Doorgaans wordt dit geblend met rassen als rondinella, molinara en corvinone. Samen zorgen ze voor het typische valpolicella-smaakprofiel van fluwelig doorstoofd fruit en frisse kersen. 

Valpolicellawijnen verschijnen in drie gedaantes: als basis-valpolicellagepimpt met de persresten van gedroogde druiven (ripasso) of van gedroogde druiven (amarone en reciotto).

 Magnum - 1.5 l
Valpolicella Rio Albo 2023 1.5L
Ca'Rugate
Valpolicella Rio Albo 2023 1.5L
Sappige kersen, bessen & krenten. Houtvrij, soepel, verrassend lekker.
Druivenras 45% Corvina, 40% Corvinone, 15% Rondinella
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 1.5 L / 13%
€ 43,50
Ca'Rugate
Valpolicella Ripasso Superiore Campo Bastiglia 2021
Intens. Vol & zacht. Rode kersen. Warme kruiden. Fluwelen concentratie.
Druivenras 45% Corvina, 40% Corvinone, 15% Rondinella.
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 21,95
Ca'Rugate
Valpolicella Rio Albo 2023
Sappige kersen, bessen & krenten. Houtvrij, soepel, verrassend lekker.
Druivenras 45% Corvina, 40% Corvinone, 15% Rondinella
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 14,50
Ca'Rugate
Valpolicella Rio Albo 2022
Sappige kersen, bessen & krenten. Houtvrij, soepel, verrassend lekker.
Druivenras 45% Corvina, 40% Corvinone, 15% Rondinella
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 14,25
Ca'Rugate
Amarone della Valpolicella 2019 Punta 470
Drink het met vrienden en...mediteer!!
Druivenras 45% Corvina, 40% Corvinone, 15% Rondinella.
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 15%
€ 51,25
Ca'Rugate
Soave Classico Monte Fiorentine 2022
Exotisch fruit, mollig, rijp, mineralig. Elegant & makkelijk drinkbaar.
Druivenras 90% Garganega, 10% Trebbiano di Soave.
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 19,95
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief