Caroline Morey
Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk
Volbloed Bourgogne
Het lijkt misschien een beetje cru om twee uitstekende Bourgogne-wijnmakers te vergelijken met volbloedpaarden, maar Pierre-Yves Colin en Caroline Morey hebben de beste stamboom die een Bourgondiër zich kan wensen. Pierre-Yves is een afstammeling van de Colin-dynastie van Saint-Aubin. Hij is de oudste zoon van de grote Marc Colin (wiens domaine wordt voortgezet door Pierre-Yves' broers en zussen Damien en Caroline). Pierre werkte op het domein van zijn vader van 1994-2005 voordat hij voor zichzelf begon en de geërfde wijnstokken van de familie gebruikte. Hij heeft percelen in de appellations van Bourgogne Hautes Côtes de Beaune tot en met de grote Bâtard en Chevalier Montrachet Grand Crus.
Waardevol erfgoed
Caroline heeft een niet mindere sterrenachtergrond. Ze is de oudste dochter van wijnmaker Jean-Marc Morey en een late telg van de Morey-familie die al sinds het midden van de 16e eeuw in Chassagne-Montrachet woont. Caroline's grootvader Albert was een van de eerste wijnmakers in Chassagne-Montrachet die het bottelen in een domaine initieerde. Caroline erfde van hem waardevolle percelen in Santenay en Chassagne die nu de ruggengraat vormden van haar eigen domaine.
Zowel Caroline als Pierre-Yves geven de voorkeur aan een lichte aanpak bij het wijnmaken. Ze gebruiken voornamelijk 350-liter vaten, met niet meer dan 30% nieuw eiken en geen bâtonnage (een techniek waarbij bezonken droesem terug in de wijn wordt geroerd om smaak, aroma en textuur te extraheren) voor de witte wijnen van Caroline.
Edele aroma's
Het 350 hectare grote Chassagne-Montrachet vormt samen met Puligny-Montrachet en Meursault het hart van de Côte de Beaune. In de beste climats op de hellingen van Chassagne, waar de bodem schraal, stenig en kalkrijk is, staat voornamelijk wit (chardonnay) aangeplant. Hier ontstaan de kenmerkende edele aroma’s: botertonen, minerale hints en exotische fruit (perzik, grapefuit).De wijngaarden van Chassagne gaan terug tot 280 AD. Historisch gezien stonden ze vooral aangeplant met pinot noir (rood), de grand crus en enkele andere percelen met chardonnay. In 1935 werd het Institut National des Appellations d'Origine (INAO) gecreëerd dat zichzelf tot doel stelde om herkomstgebieden te definiëren, zodat hun kwaliteit bewaakt en verbeterd kon worden. Tegelijkertijd werden de grand crus van de Montrachetheuvel afgebakend.
Beroemd om z'n witte wijnen
Sinds de jaren negentig heeft het dorp de hoeveelheid pinot noir-stokken zien afnemen ten gunste van chardonnay. Tegenwoordig is Chassagne-Montrachet vooral beroemd om z’n witte wijnen, met name dankzij de grand crus van Montrachet. Maar uiteraard blijft het tegelijkertijd nog altijd een groot terroir voor rode wijnen. De wijngaarden van Caroline bevinden zich binnen de meest prestigieuze terroirs van Chassagne-Montrachet, Santenay en Beaune. Ongeveer 60% van de aanplant is chardonnay, 40% is pinot noir. De leeftijd van de wijnstokken is tussen de tien en zeventig jaar.
Minimaal ingrijpen
Caroline runt de wijngaarden met een sterke nadruk op bodemwerk en minimale interventie in de vinificatie van haar cuvées. Duurzaamheid en toekomstbestendigheid van de familiewijngaarden is een belangrijk doel: het waardevolle erfgoed moet bewaard blijven voor toekomstige generaties. Ze deelt eenzelfde benadering van wijnmaken met haar man Pierre-Yves, waarbij inheemse gisten gebruikt worden bij de fermentatie, de wijnen rijpen in vaten van 350 liter en geen battonage voor de witte wijnen wordt gedaan.
Authenticiteit
Haar eerste jaargang was 2014. De witte wijnen worden gevinifieerd zonder interventie: geen battonage en geen filtratie, waardoor ze waardoor ze eigenheid en authenticiteit bezitten. De gisting gebeurt in demi-muids van 350 liter (25% nieuw hout). Het zijn ware meesterwerken, die hun prestigieuze terroirs prachtig weerspiegelen. De reputatie van haar chardonnays is inmiddels gevestigd: precisie, finesse en authenticiteit zijn de sleutelwoorden voor de wijnen van Caroline Morey. Naast de Chassagne-Montrachet Chambrées Village maakt ze drie premiers crus: Champs-Gains, Les Chaumées en Caillerets. Bewonderenswaardige witte wijnen voor fijnproevers.
Na slechts een paar jaargangen veroverde Caroline ook met haar rode wijnen de wereld. Zo maakt ze onder meer een prachtige Santenay Le Chainey Village, Santenay1er Cru La Comme en een Chassagne-Montrachet 1er Cru Champs-Gains. Wijnen van grote elegantie, met precisie, zuiverheid, minerale intensiteit en een buitengewone herkenbaarheid van terroir.
Les Blancs
Santenay Les Cornières Village | Chassagne-Montrachet Chambrées Village | Chassagne-Montrachet 1er Cru Champs-Gains | Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chaumées | Chassagne-Montrachet 1er Cru Caillerets | Criots Bâtard-Montrachet Grand Cru
Les rouges
Santenay Le Chainey Village | Santenay 1er Cru La Comme | Chassagne-Montrachet 1er Cru Champs-Gains
De wijnen van Caroline Morey zijn uitsluitend op aanvraag en onder voorwaarden verkrijgbaar, in beperkte hoeveelheden die zijn afgestemd op onze allocaties. Neem voor meer informatie contact op met yoeri@vojacek.nl