Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Casa Ermelinda Freitas

Setubal / Portugal

Vrouwen aan het roer, al vier generaties lang
Casa Ermelinda Freitas in Setúbal, net onder Lissabon, werd in 1920 opgericht door Leonilde Freitas, voortgezet door haar kleindochter, Germana Freitas, en later door achterkleindochter, Ermelinda Freitas, aan wie het bedrijf zijn naam dankt. Na de vroege dood van haar man, Manuel João de Freitas, bleef Ermelinda het bedrijf leiden met haar enige dochter, Leonor Freitas, die de bedrijfsvoering op zich nam en de traditie van vrouwelijke bedrijfsvoering voortzet.  

Eigen labels
Tot 1997 werden de hier geproduceerde wijnen merkloos en in bulk verkocht. Toen stapte Leonor Freitas in het bedrijf en veranderde alles. De eerste rode wijn met label Terras do Pó werd uitgebracht en vanaf 2002 werd alle geproduceerde wijn, met groot succes, verkocht onder eigen labels die Casa Ermelinda Freitas creëerde. Voor dit succes en de duurzame wijze waarop het gerealiseerd werd, kreeg Leonor Freitas een hoge onderscheiding van de Portugese overheid.

'Wijnen met een heel eigen, bijna exotisch smaakprofiel van oorspronkelijke Portugese soorten.'

Yoeri Vojacek


Moedige keuzes
Thuisbasis van Casa Ermelinda Freitas is het schiereiland Setúbal, bij het dorp Fernando Pó, zo’n 25 kilometer ten oosten van Setúbal. De gloednieuwe wijnmakerij rijst op uit een zee van wijngaarden en is al van een afstand zichtbaar. Het imposante Casa Ermelinda Freitas zoals we het vandaag kennen, is het resultaat van moedige, moeilijke levenskeuzes die zijn gemaakt door managing partner Leonor de Freitas.

Nationaal icoon
De geschiedenis van het huis gaat terug tot minstens 1920, toen Leonilde de Freitas de landgoederen bewerkte. Het bedrijf werd voortgezet door haar dochter Germana de Freitas, en later door haar zoon, Manuel João de Freitas Junior, de vader van Leonor, samen met zijn vrouw, Ermelinda. De vroegtijdige dood van haar vader Manuel bracht Leonor ertoe te kiezen tussen de verkoop van het wijnbezit − op dat moment 60 hectare groot − óf het opgeven van haar carrière als senior technician bij de nationale gezondheidsdienst van Portugal. Ze koos voor het laatste en werd een succesvolle zakenvrouw die door het groeiende exportvolume van het wijnbedrijf een grote bijdrage heeft geleverd aan de welvaart van de lokale en nationale economie.

Authentieke rassen
Zoals veel wijnen uit Portugal onderscheiden de wijnen van Ermelinda Freitas zich door het gebruik van autochtone, in Nederland veelal onbekende druivensoorten. Dit zorgt voor wijnen met een geheel eigen, haast exotisch smaakprofiel. De oorspronkelijke rassen castelão en fernão pires zijn inmiddels uitgebreid met een breed scala aan variëteiten. Onder de rode druivenrassen bevinden zich nu touriga nacional, touriga franca, trincadeira, aragonês, syrah, merlot en petit verdot. Voor de witte wijnen moscatel de Setúbal, arinto, verdelho, sauvignon blanc en chardonnay. 

Matriarchaal 
Het uitgesproken matriarchale karakter van dit familiebedrijf heeft de continuïteit verzekerd. Het areaal wijngaarden blijft groeien en bedraagt nu in totaal 315 hectare. En dan is nog geen rekening gehouden met de kleinschalige producenten in het gebied, die door middel van aankoopovereenkomsten en technische ondersteuning ongeveer driehonderd hectare toevoegen aan de eigen wijngaarden van het bedrijf.


'Het matriarchale karakter van dit familiebedrijf heeft de continuïteit verzekerd. Het wijngaardareaal blijft groeien en bedraagt nu 315 hectare.'

Casa Ermelinda Freitas
Palmela 2022 Dona Ermelinda Branco
Frisdroog. Bloemig. Wit fruit. Sinaasappel. Limoen. Soepel & veelzijdig.
Druivenras Chardonnay, Fernão Pires, Arinto en Antão Vaz
Land / Streek Portugal Setúbal
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 8,50
Casa Ermelinda Freitas
Moscatel de Setúbal
Unieke dessert- (en aperitief!) wijn uit Setúbal.
Druivenras Moscatel de Setúbal
Land / Streek Portugal Setúbal
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 17,5%
€ 11,50
Casa Ermelinda Freitas
Palmela 2021 Dona Ermelinda Tinto
Smeuïg fruit, warm, rond, soepel, tikje vanille, zachte tannines.
Druivenras Castelao, Cabernet Sauvignon & Tempranillo
Land / Streek Portugal Setúbal
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 8,25
Casa Ermelinda Freitas
Vinho Regional Península de Setúbal 2022 Terras do Pó Branco
Heerlijke, fris/kruidige witte uit Setúbal, even ten zuiden van Lissabon.
Druivenras Fernão Píres, Arinto
Land / Streek Portugal Setúbal
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 6,75
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief