Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Castell d'Encus

Catalonië / Spanje

Wijnmaker Raül Bobet van Castell d'Encus heeft een stevige wetenschappelijke achtergrond; hij is chemisch ingenieur en doctor in de oenologie met een passie voor natuur, cultuur, wetenschap en wijn. De kennis, het onderzoek en de passie van deze werelden heeft hij gecombineerd voor het creëren van wijnen. Zijn rusteloosheid en verlangen naar perfectie, naast zijn inzet voor duurzaamheid en strijd tegen klimaatverandering, hebben van hem een unieke en authentieke schepper gemaakt. Een visionair persoon, die creëert vanuit uitgebreide technische kennis en ernaar streeft de afdruk van het moment en het landschap over te brengen op zijn wijnen.


Het terroir 
 Castell d'Encus ligt op 800-1230 meter hoogte, omgeven door bossen en omringd door historische plekken. Ridders van de orde Hospitalarios de San Juan verbleven hier tussen de 12e en 18e eeuw. Het landgoed bestaat uit ongeveer 120 hectare, 29 hectare zijn wijngaarden, aangeplant in een gebied met maximale blootstelling aan de zon. Variëteiten zijn riesling, albariño, sauvignon blanc, semillon, chardonnay, chenin blanc, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot en grenache. Het lokale koele klimaat is gunstig voor de groei van deze rassen. 

Bodem, klimaat & temperatuurcontrasten
De bodems zijn kalkrijk, van marieme oorsprong, met verschillende varianten zand-, slib- en kleileem. Deze bodems, samen met het continentale klimaat en het hoge temperatuurcontrast tussen dag en nacht, maken het mogelijk om wijnen van hoge kwaliteit te verkrijgen met een groot verouderingspotentieel. Elegantie, finesse en complexiteit zijn hun gemene deler.

Gisting in middeleeuwse steen
Je kunt Castell d'Encus niet begrijpen zonder de research-achtergrond. Onderzoek dat leidt naar de ideale set variabelen voor een stijl die frisheid combineert met complexiteit en persoonlijkheid. Een van de bijzonderheden van Castell d'Encus is het bestaan van 9 stenen fermentoren uit de 12e eeuw, handmatig bewerkt door de ridders van de Hospitalarios de San Juan, de eerste bewoners van Castilló d'Encús. Tegenwoordig worden nog zes van deze middeleeuwse stenen vaten gebruikt om een deel van de wijnen te vergisten, waarbij geschiedenis en de modernste technologie in perfecte harmonie samengaan. Het werken met wilde gisten is een bijzonderheid die resulteert in wijnen die authentieker en eerlijker zijn, in volmaakte overeenstemming met het landschap.

Waardevol erfgoed
Castell d'Encus gelooft sterk in onderzoek en milieubescherming. Vanuit deze overtuiging wordt alles gedaan om de menselijke impact op het land, de wijngaard en het milieu te verminderen, zonder gebruik te maken van herbiciden of fungiciden. Wel wordt gebruikgemaakt van zwaartekracht en geothermische energie voor bepaalde taken in de wijnmakerij. Er lopen diverse duurzame projecten, zoals het Castell d'Encus Natural Microreserve. Doel van dit project is het behoud van het milieu, de fauna en de flora van het Castell d'Encus-gebied. Een microreservaat voor het behoud van biodiversiteit en erfgoed, gecombineerd met wijnbouw in een berggebied met milieubescherming. De filosofie is die van een biologische wijngaard, zonder herbiciden, insecticiden of fungiciden en alle zaken die niet in de biologische zienswijze passen. 

Teruggeven 
Het domein wil teruggeven aan de aarde wat de mens ervan heeft genomen en doet dat op een bevoorrechte locatie in de Lleida Pyreneeën, in Talarn, met wijngaarden tussen 800 en 1.230 meter boven de zeespiegel. Op deze hoogte is het mogelijk wijnen te maken die zowel rijp als fris zijn. De hoge kwaliteit druiven is belangrijk voor het maken van een goede wijn, net als het land dat aandacht moet krijgen en het landschap en de omgeving die behouden moeten blijven. Volharding en aandacht geeft de gewenste complexe wijnen van uitzonderlijke kwaliteit. 

Kleine partijen
Alle wijnen worden gemaakt in kleine partijen om hun eigenheid te respecteren en om de beste blends te maken, maar ook om een goede basis te hebben voor onderzoek, een van de pijlers van het wijnhuis. Druiven komen allemaal van de eigen wijngaarden en worden uitsluitend met zwaartekracht verwerkt. In het hele proces worden geen pompen gebruikt, waardoor ongewenste effecten als het breken van pitten worden vermeden en een betere controle over de kwaliteit van de schillen wordt verkregen. 

Fermentoren
De druiven vergisten in de uit steen gehouwen fermentoren uit de 12e eeuw, in roestvrijstalen vaten en in foudres of Franse eikenhouten vaten. Die verscheidenheid aan materialen zorgt ervoor dat de wijnen verschillende nuances meekrijgen, waardoor een gedifferentieerde en unieke vinificatie ontstaat. Wit, rood, rosé, voorouderlijke mousserende wijn, zoete en halfzoete wijn. Veel variëteiten, veel methoden, dezelfde stijl. De wijnen bezitten een zeer duidelijke stijl, met behoud van frisheid als ruggengraat en zonder overrijpheid en over-extractie. Elegantie en subtiliteit is het streven, zonder de complexiteit en de rondheid van de wijnen op te geven. In die zin speelt de druif onbetwistbaar een hoofdrol. 

Een uniek stuk geschiedenis
Een kapel en een kleine Romaanse dorpsruïne met zijn uit steen gehouwen fermentoren op een heuvel vormen een magische omgeving, waar de wijn-erfenis duidelijk aanwezig is. Er zijn 9 gistingsvaten, ooit door de monniken in de steen uitgehouwen, met een capaciteit van 2 tot 8 ton, bestemd voor wijnproductie. Dit is een duidelijk bewijs dat de Encuss-bergen eeuwenlang gebruikt zijn voor de productie van wijn: alleen de phylloxera en de geleidelijke ontvolking van het platteland maakten er een einde aan. Een terroir waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het bijzonder geschikt is voor wijnbouw, met z’n optimale klimaat dat de wijnen een hoge zuurgraad geeft die zich weer vertaalt in beter rijpende wijnen. De monniken van de Hospitaalorde hadden deze kennis al intuïtief. Liefde voor dit land en de tradities zorgden ervoor dat Castilló d'Encús in ere werd hersteld en dat de historische waarde ervan werd bewaard.


Castell D'Encus
Costers Del Segre Quest 2018
Een complexe, kruidige (poivre!) Bordeaux blend.
Druivenras Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot
Land / Streek Spanje Catalunya
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 51,25
Castell D'Encus
Costers Del Segre Ekam 2021
Intelligente wijn met citrus en mineralen!
Druivenras 85% Riesling, 15% Albariño
Land / Streek Spanje Catalunya
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12.5%
€ 32,50
Castell D'Encus
Costers del Segre Thalarn 2018
Elegante, verfijnde en gracieuze Syrah!
Druivenras Syrah
Land / Streek Spanje Catalunya
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 44,50
Castell D'Encus
Costers Del Segre Taleia 2019
gegist in 12e eeuwse stenen vaten. Hoog complex!
Druivenras 85% Sauvignon Blanc, 15% Semillon
Land / Streek Spanje Catalunya
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12.5%
€ 34,50
Castell D'Encus
Costers Del Segre Acusp 2019
Wooow. Pinot Noir uit de bergen. Dit is top!
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Spanje Catalunya
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 46,25
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief