Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Château de Canadel

Provence / Frankrijk

Koninklijke favoriet 
De mooiste rode wijnen van het zuiden van Frankrijk komen uit Bandol. 'Bandol, dat is het Pauillac van de Provence', aldus wijnautoriteit Hugh Johnson. Ook Jean-Marc Bara, een van Frankrijks beste wijnjournalisten, is fan: 'Bandols met hun aroma’s van rood fruit, truffel en specerijen geven mij, meer dan welke andere rode wijn uit het Franse zuiden, een gelukzalig gevoel.De rode wijnen van Bandol hebben een bijzondere smaak, vooral door de bepalende mourvèdredruif: stevig, met veel tannines en een kruidige geur. Fruit van frambozen, bosbessen en – na een tijdje – leertonen. Heerlijk. Dat vond Louis XV (koning van Frankrijk van 1715-1774) ook: hij dronk uitsluitend wijnen uit deze streek.

 
'Bandol, dat is het Pauillac van de Provence.'

wijnautoriteit Hugh JohnsonBeroemde buurman 
Château de Canadel bestaat uit vijf bastides, gebouwd als een dorp rond een kapel met grachten rondom. Het domein is betoverend mooi. De gebouwen zijn na elkaar aangelegd, tussen de 13e en 15e eeuw. Na de phylloxera-epidemie die aan het einde van de 19e eeuw de Franse wijngaarden verwoestte, werd het landgoed opnieuw beplant, met hulp van de grote historische wijndomeinen uit Bandol. Het beroemde Domaine Tempier is een buurman van Canadel. 

Verliefd
De productie van Canadel was decennialang bestemd voor Domaine Ott. Tot Jacques en Caroline de Chateauvieux in 2007 verliefd werden op dit paradijsje op aarde. Ze kochten het landgoed om er onder eigen Château Canadel-label te gaan produceren. In 2009 vertrouwden ze de leiding over het landgoed toe aan hun dochter, landbouwingenieur Laure Benoist en haar man Vianney, agronoom en oenoloog. Vijf jaar lang werkten zij keihard om een state of the art vinificatiekelder te bouwen en een topdomaine te creëren. In 2014 kwam de eerste fles Château Canadel op de markt.  

Trias-terroir
Het Canadel- terroir is bijzonder. Het staat bekend als trias: een mix van mergel en kalksteen. Deze bodem zorgt voor een perfecte regeling van de watervoorziening. Canadel kijkt uit op het imposante Gros Cerveau-massief dat de wijnstokken beschermt tegen de heftige regenbuien uit het oosten. De streek is rijk aan zon: drieduizend zonuren per jaar zorgen voor perfect rijpe druiven. De wijnstokken worden op een traditionele manier geteeld, zonder kunstmest of synthetische behandelingen. Sinds 2013 past Château Canadel de principes van biodynamische wijnbouw toe. Er wordt dus biologisch gewerkt. De druiven worden uitsluitend met de hand geoogst. Na een eerste selectie/sortering worden de trossen volledig ontsteeld waarna de druiven in thermogereguleerde betonnen vaten inweken gedurende twee tot drie weken. 

Aparte vinificatie
Elk terroir wordt apart geoogst naar gelang de ideale rijpheid en vervolgens afzonderlijk gevinifieerd. De nieuwe wijnkelder van Château Canadel, gebouwd op een heuvel, is zo ontworpen dat de oogst natuurlijk en rustig verwerkt wordt, met behulp van zwaartekracht. Elke tank heeft zijn eigen karakter en zijn specifieke stijl. De vinificatie gaat vervolgens verder in eiken vaten. 

'Bandols met hun aroma’s van rood fruit, truffel en specerijen geven mij, meer dan welke andere rode wijn uit het Franse zuiden, een gelukzalig gevoel.'
Wijnjournalist Jean-Marc BaraChateau Canadel
Bandol 2022 Blanc
Exotisch fruit, bloemen, tikje citrus, licht-kruidig. Puur Provence.
Druivenras 50% Clairette, 40% Ugni Blanc, 10% Vermentino
Land / Streek Frankrijk Provence
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12%
€ 27,50
Chateau Canadel
Bandol 2022 Rosé
Imponerende klasse uit het Mekka van de rosé: Bandol.
Druivenras 45% Mourvedre, 45% Cinsault, 10% Grenache
Land / Streek Frankrijk Provence
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 22,50
Chateau Canadel
Bandol 2020 Altum Rouge
Wat een kanon van een wijn. Imponerend van begin tot eind.
Druivenras 95% Mourvedre, 5% Cinsault
Land / Streek Frankrijk Provence
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 48,95
Chateau Canadel
Bandol 2020 Classique Rouge
Geraffineerde, intelligente wijn. Buurman van superster Tempier.
Druivenras 70% Mourvèdre, 22% Cinsault, 5% Grenache, 3% Syrah
Land / Streek Frankrijk Provence
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 31,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief