Château de Caraguilhes

Languedoc Roussillon / Frankrijk

Monnikenwerk

De Corbières in de Languedoc is onlosmakelijk verbonden met wijnbouwers en wijn sinds Griekse kooplieden hier meer dan 2000 jaar geleden de wijnbouw introduceerden. Toen ze zich realiseerden dat de omstandigheden ideaal waren voor het verbouwen van wijnstokken in de Corbières, begonnen cisterciënzer monniken al in de 12e eeuw met het ontwikkelen van deze teelt in de regio. Deze monniken stonden bekend als zeer bekwame wijnbouwers en het duurde niet lang voordat hun landgoederen zeer welvarend werden.


Natuurlijke kring

Caraguilhes was een van deze landgoederen, en een van de grootste. Ideaal gelegen in het Boutenac-terroir, beslaat Caraguilhes een gebied van 600 hectare, waaronder een enkele wijngaard van meer dan 100 hectare, omringd door 500 hectare garrigue. De garrigue vormt een imposante, natuurlijke kring rond de wijngaarden en beschermt de wijngaard als een juwelenkistje. Caraguilhes is nooit opgedeeld in de loop van de geschiedenis en is intact gebleven, met behoud van zijn integriteit en authenticiteit.


'Corbières-Boutenac levert warme, krachtige rode wijnen. Carignan is op zijn best in deze omgeving.'
 

Biologische pionier

Eeuwen later, in 1958, nam Lionel Faivre, een gerenommeerde wijnmaker in Algerije, Caraguilhes over met als doel de traditie van het landgoed voort te zetten en een authentieke wijn te maken die het terroir weerspiegelde. Lionel pionierde met de introductie van biologische wijnbouw, waarbij hij duurzame biologische technieken gebruikte. Zijn weigering om chemische meststoffen, herbiciden en insecticiden te gebruiken werd in die tijd niet begrepen. Bijna dertig jaar later voltooide hij de evolutie van Caraguilhes door een volledig biologische productiemethode aan te nemen. In 1998 besloot Lionel, niet langer in staat om Caraguilhes te runnen, met tegenzin om zijn wijngaard te verkopen.


Overname

In 2005 nam Pierre Gabison, diep verliefd op de wijnen van Caraguilhes en de regio, de leiding van Caraguilhes over. Zijn doel was om de trotse traditie van een productiefilosofie gericht op biologische kwaliteit, waarmee veertig jaar eerder was begonnen, voort te zetten.Met de productie van authentieke wijnen van de hoogste kwaliteit, gemaakt van gezonde wijnstokken en die de natuurlijke expressie bieden van de verschillende terroirs van Caraguilhes.


Natuurlijk beschermd

De 135 hectare wijngaarden van Caraguilhes worden strategisch omringd en beschermd door 500 hectare garrigue, waardoor een rijk en uniek ecosysteem ontstaat. Ze liggen op  zo’n dertig kilometer van de Middellandse Zee, op hoogtes variërend van 100-180 meter, en worden blootgesteld aan een noordwestelijke wind (de Tramontane) die de wijnstokken op natuurlijke wijze zuivert door schimmelziektes en de dichtheid van insectenplagen te beperken. Deze wind houdt de wijngaarden ook koel tijdens de hete zomerdagen, waardoor de druiven een goede zuurgraad behouden en langzamer en vollediger rijpen. 


Behoud van diversiteit

De grote diversiteit aan bodems: klei, zand-klei, kalksteen en kiezels, evenals de verschillende blootstellingen van de wijngaard, creëren ideale omstandigheden voor de productie. Elk perceel heeft zijn eigen unieke karakter, waarbij wordt gestreefd naar behoud van diversiteit in de expressie van druiven en wijnen. Dat zorgt voor een extreem rijk palet aan aroma's, kleuren en smaken, en unieke blends die de complexiteit en kenmerken van deze verschillende terroirs uitdrukken.


Grootste bio-producent

Voor de rode wijnen worden syrah, carignan, grenache noir, mourvèdre, merlot, alicante en cabernet sauvignon verbouwd; voor de witte wijnen: grenache blanc, roussanne en marsanne. Biologische teelt is de norm. Werken in harmonie met de natuur. Zorgen voor gezonde wijngaarden en levendige bodems. Caraguilhes is de grootste producent in Corbières die ECOCERT-gecertificeerd is.


Gezonde druiven, karaktervolle wijnen

Door het vroege bewustzijn en de toewijding aan biologische productie is de bodem rijk en gezond. En gezonde bodems en wijnstokken leveren fruit van betere kwaliteit, waarvan karaktervolle wijnen gemaakt worden. In en rond de wijngaard groeien ook andere planten, wat een rijke biodiversiteit in stand houdt en de bodemstructuur verbetert.