Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Denis Carré

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk


Het mooiste van de Côte de Beaune
Denis en Bernadette Carré zijn beiden afkomstig uit een wijndorp en werden van jongs af aan ondergedompeld in de cultuur van wijnstokken en wijn. Hun ontmoeting was de start van een gemeenschappelijke droom: het produceren van eigen wijn en het doorgeven van deze knowhow aan de volgende generatie. Samen stichtten zij in 1975 hun domein in Meloisey, het geboortedorp van Denis in de Hautes-Côtes de Beaune. Het echtpaar begon met het huren van een aantal wijnstokken en plantte daarna geleidelijk aan wijnstokken aan op familiegrond, met name op het beroemde perceel La Perrière in Meloisey. In de loop der jaren is het domein door hard werken uitgebreid met nieuwe percelen in de mooiste dorpen van de Côte de Beaune: Pommard, Meursault, Saint-Aubin. Zo werd de eerste pagina van deze wijnfamiliehistorie geschreven.

In harmonie met de natuur  
Het gezin groeide in de jaren tachtig met de komst van twee kinderen, Gaëtane en Martial. Sinds hun kindertijd zijn de natuur, de wijngaarden en de kelder hun favoriete speelterreinen. Martial, gehecht aan het land en de waarden van zijn ouders, nam het familiebedrijf in 2008 over. Gaëtane, ook al gepassioneerd door wijn, voegde zich bij hen om het wijnavontuur voort te zetten. En ook Martial’s vrouw Caroline trad toe tot het familiebedrijf. Samen werken ze aan het behoud en de verfraaiing van de 12 hectare wijngaarden op het landgoed. Het bedrijf is sinds 2020 volledig omgeschakeld naar biologische landbouw. Elk terroir wordt met respect en ontzag bewerkt om dit unieke erfgoed door te geven aan de volgende generatie. 


'De aarde is niet van ons, we lenen haar van onze kinderen.'
Antoine de Saint-Exupéry, Frans schrijver (1900-1944) van het wereldberoemde boek Le Petit Prince 


Elk perceel uniek 

De familie brengt het grootste deel van hun tijd door in de wijngaarden, van Meursault tot Pommard via Saint-Aubin, Auxey-Duresses, Saint-Romain, Meloisey, Beaune en Savigny-Les-Beaune. Elk perceel is uniek en het is een waar genoegen om terroirs te verzorgen in zo'n prachtige omgeving, aldus de Carrés. 


Switch naar agriculture biologique 

Er wordt gesnoeid volgens de Guyot Poussard-methode (een oude snoeitechniek die preventief werkt tegen ziektes), volop geploegd (om de bodem lucht te geven en groei van onkruid tegen te gaan) en er wordt alleen koper en zwavel gebruikt om aantasting door (valse en echte) meeldauw te bestrijden. Anti-schimmelproducten, herbiciden en insecticiden worden niet gebruikt, uitsluitend organische meststoffen en bodemverbeteraars. In de wijngaarden en de kelders wordt gewerkt volgens het maanritme: een van de basisprincipes van de biodynamische wijnbouw. De switch naar agriculture biologique die in 2020 werd ingezet was vanzelfsprekend en een logisch gevolg van de duurzaamheidsvisie van de familie. 


Perfect gezonde druiven 
De oogst wordt volledig met de hand gedaan en de druiven zorgvuldig geselecteerd voor een onberispelijke kwaliteit. Door perfect gezonde druiven te oogsten, vindt de gisting op natuurlijke wijze plaats dankzij de inheemse gisten die op de schil van de druif aanwezig zijn. Er worden geen andere oenologische producten gebruikt, behalve een kleine dosis zwavel om de wijn te beschermen tegen mogelijke bacteriën.Grootste beloning
“Wij geloven dat biologische landbouw, die het leven respecteert en geen synthetische producten gebruikt, de enige manier is om wijnen te produceren die levendig en evenwichtig zijn en hun terroir onthullen. We zijn er trots op dat we enkel wijnen van onze eigen wijngaarden op de markt brengen. Onze grootste beloning is dat klanten over de hele wereld de diversiteit van onze wijnen waarderen.”


'Grote wijnen worden in de wijngaard geboren. Daarom is het essentieel dat de wijnstok perfect in balans is, gezond en levendig tijdens zijn groei.' 
Louis PasteurFrans scheikundige en bioloog (1822-1895), vooral bekend van de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek.

Domaine Denis Carre
Bourgogne Hautes Côtes de Beaune blanc 2022
Aangenaam pure en minerale Hautes Cotes
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 26,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief