Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Agnès Paquet

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk

Eigen naam & imago
Na een studie bedrijfskunde kon Agnès Paquet het niet opbrengen de wijngaard in de appellation Auxey-Duresses te verkopen die al sinds de jaren vijftig in de familie was. Ze besloot om zelf wijnmaker te worden. Na een wijnopleiding en stages in het vak, ontwikkelde zij haar landgoed door nieuwe percelen te verwerven en een wijn met haar naam en imago te creëren. Nu verdeelt ze haar tijd tussen de wijngaard, de kelder en marketing. Ze runt het domein sinds 2000, de eerste jaargang produceerde ze in 2001.


Filosofie
Het domaine ligt in Meloisey in de Côte d'Or. De wijngaarden (13 hectare) strekken zich uit over de Côte de Beaune en de Hautes Côtes de Beaune,  Auxey-Duresses (vijf hectare, bijna 40% van de oppervlakte), Pommard, Chassagne-Montrachet en St-Aubin 1er cru Les Perrières. Hier wordt gewerkt met veel aandacht en respect voor het terroir, wijnbouw op klassieke wijze. In 2004 werden al alle chemische onkruidverdelgers volledig verbannen. Na jaren van vallen en opstaan in de biologische landbouw, besloot Agnès in 2019 om de sprong te wagen en Ecocert-gecertificeerd te worden. Vanaf oogst 2021 mogen de wijnen het AB (Agriculture Biologique)-label dragen.

'Toen mijn ouders hun oude wijngaard wilden verkopen, heb ik me bedacht en besloot ik zelf wijnmaker te worden.'
Agnès Paquet

Handwerk
Tijdens de periode van de groene werkzaamheden (van mei tot juli) werkt een team van tien personen onafgebroken in de wijngaarden. Dit handwerk is essentieel. De druiven worden met de hand geoogst, in kleine kratten van 12 kg voor de rode wijnen. Daarna wordt de oogst gesorteerd op een triltafel en naar de kuipen vervoerd door middel van de zwaartekracht, zonder pomp. Tijdens de vinificatie doen inheemse gisten hun werk en wordt verdere input tot een strikt minimum beperkt: uitsluitend SO2 en (indien nodig) het toevoegen van suiker aan de most (chaptalisatie).

Vinificatie & rijping
De alcoholische en malolactische gisting van de witte wijnen vindt plaats in vaten tijdens een rijpingsperiode van 11-18 maanden, afhankelijk van het oogstjaar en de cuvée. De rode wijnen worden gedurende 15-20 dagen in betonnen tanks gevinifieerd, deels op de schil, afhankelijk van het oogstjaar. De wijn rijpt vervolgens 10-12 maanden in fûts, afhankelijk van het oogstjaar en de cuvée, waarvan 15-30% nieuwe vaten.

'Vanaf oogst 2021 mogen de wijnen van Domaine Agnès Paquet het Agriculture Biologique-label dragen.'


Domaine Agnès Paquet
Bourgogne Chardonnay 2022
Van wijnmaaktalent Agnès Paquet, topdomein (nog) onder de radar.
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 26,95
Domaine Agnès Paquet
Auxey Duresses 2022 Blanc Les Hoz
5 ha groot aan één stuk, lieu dit
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 39,95
Domaine Agnès Paquet
Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 2022 Rouge
Super verfijnde Pinot, elegant en vol sap.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 32,25
Domaine Agnès Paquet
Auxey Duresses rouge 2022
Klassieke bourgogne met veel bessen. Aards. Structuur, maar luchtige stijl.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 39,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief