Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Antoine Jobard

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk

Ingetogen kwaliteit
We zijn in Bourgogne, Côte de Beaune. Wijnmaker Antoine Jobard –  bescheiden, de rust zelve – produceert op ingetogen wijze zijn meursaults van topkwaliteit, waarmee z’n vader in 1957 begon. Het gamma is een indrukwekkend geheel, met als uitschieters een prachtige Meursault Genevrières met een fabelachtige mineraligheid, geflankeerd door een hemelse Meursault Charmes. Met het overgaan van de ene generatie op de andere zijn de wijnen alleen maar van kracht naar kracht gegaan. 

Strak & verfijnd 
De wijnbereiding is traditioneel - Jobard verafschuwt overmatige bâtonnage de lie (oproeren) en overdadig gebruik van nieuw eiken, wat volgens hem alleen dient om de wijnen te flatteren wanneer ze jong zijn, maar weinig toevoegt aan hun rijpingspotentieel op lange termijn. Als je van meursaults houdt die groot, breed en eikig zijn en zo geel als Franse koplampen, dan is dit misschien niet het domaine voor jou. Als je echter houdt van meursaults die strak, mineraal, complex en verfijnd zijn, dan is Antoine Jobard je man.

'Als je van meursaults houdt die groot, breed, eikig en zo geel als Franse koplampen zijn, dan is dit misschien niet het domaine voor jou. Hou je van meursaults die strak, mineraal, complex en verfijnd zijn, dan is Antoine Jobard je man.'


Details 
Met de komst van Antoine is de stijl van de wijnen licht veranderd. Door enkele kleine wijzigingen tijdens het wijnmaken zijn ze toegankelijker en verfijnder geworden. Antoine geeft er de voorkeur aan met fijnere lie’s dan zijn vader te werken. Verder bottelt hij de wijn in april/mei van het tweede jaar volgend op de oogst om een tweede zomer op vat te vermijden. Het zijn details, maar de kwaliteit van de wijnen is hierdoor verder gestegen. 

Subtiel hout 
Wat betreft het veldwerk is er niets veranderd. De Jobards maken lange dagen: de vijf hectare wijngaard in Meursault (goed voor een minuscule tweeduizend kisten per jaar) wordt streng gesnoeid. In de kelder geeft Jobard zijn wijn de tijd. Na een trage vergisting (de kelders van Jobard zijn bijzonder koud) waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke gistculturen, rijpen de wijnen langdurig op hun bezinksel. De wijnen worden na zo’n 18 maanden zonder filtering gebotteld. Ze zijn geconcentreerd maar zeker niet dik, het houtgebruik is zeer gedoseerd en de wijnen bezitten fraaie zuren en veel mineraliteit waardoor ze geweldig kunnen rijpen. 
Bewaarpotentieel    

Net als hun maker weerspiegelen de wijnen van Jobard een ongehaaste terughoudendheid, bekwaamheid, toewijding en precisie, waardoor ze complexe en elegante kenmerken hebben. Niet flamboyant maar gracieus en staalhard en met een verbluffende minerale intensiteit en finesse. Ze smaken voortreffelijk in het vat, maar tonen hun ware kwaliteiten vooral na enkele jaren flesrijping.  

Superster 

De meursaults zijn natuurlijk de sterren van het assortiment van Jobard, maar Amerika's bekendste wijnimporteur Kermit Lynch roemt met name zijn 'gewone' Bourgogne Blanc: 'Routinely one of the best to carry that appellation'. En als je weet dat superster-collega's als Coche en Ravenneau de naam Jobard áltijd noemen als het over aanbevolen wijn uit de Bourgogne gaat, dan weet je genoeg. Dus inderdaad, beschikbaarheid is gelimiteerd en prijzen zijn navenant.


'Routinely one of the best to carry the appellation.'

Lees wat Kermit Lynch Wine Merchant zegt over Domaine Antoine Jobard

Domaine Antoine Jobard
Beaune Montrevenots 1er cru 2020 rouge
Opwekkend, delicate tannines en vlezig!
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 65,00
Domaine Antoine Jobard
Pommard 2020
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 65,00
Domaine Antoine Jobard
Pommard 2021
Deze iets krachtige Pommard Village komt uit drie lieux-dits
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 78,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief