Domaine Ballot Millot

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk

Ballot-Millot: a family affair
De oorsprong van domaine Ballot-Millot ligt in 1630, toen de familie van moederszijde van wijnmaker Charles Ballot de eerste wijnstokken in Meursault verwierf. Het wijnbedrijf ontstond begin 18e eeuw en bleef – hoewel door vererving min of meer verdeeld geraakt – meer dan tweehonderd jaar bewaard. Inmiddels is het aangevuld met wijnstokken van Charles' grootmoeder van vaderskant en meer recent met wijngaarden van neven en nichten. Charles zelf keerde, na een jaar in de wijngaarden van Nieuw-Zeeland en Californië, in 2000 terug naar Bourgogne met een schat aan wijnbouwervaring. Vader Philippe droeg het roer vol vertrouwen aan hem over. Nu behoort Charles Ballot tot de absolute topproducenten van zijn regio. 

'Dit gamma laat een enorme diversiteit en verschillen tussen cuvées zien. Zó fascinerend om te ervaren. Toch herken je in alle wijnen dezelfde pure, expressieve stijl.'  

Yoeri Vojacek


Prestigieuze appellations

Het familiebedrijf, gevestigd in Meursault, bezit wijngaarden die zich uitstrekken over de hele Côte de Beaune en omvat twintig prestigieuze appellations. Het beslaat meer dan tien hectare: acht hectare witte druiven aangeplant met chardonnay in de gemeenten Meursault en Chassagne Montrachet, twee hectare pinot noir in Pommard, Volnay en Beaune, plus nog een halve hectare aligoté aldaar. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 45 jaar.


Luisteren naar de stokken 
Met respect voor zijn uitzonderlijke erfgoed en veel milieubewustzijn combineert Charles Ballot traditionele familiemethoden met moderne wijnbouw- en vinificatietechnieken. Hij is hard op weg om volledig over te schakelen op biologische teelt: de wijngaarden worden geploegd, chemisch wieden is verboden en interventies zijn spaarzaam. Alles is erop gericht om de grond met zorg te behandelen, de wijnstokken niet te belasten en goed naar hen te luisteren. 


Artistieke ziel 
Elk nieuw jaar is een uitdaging, een permanente aanpassing aan specifieke klimatologische omstandigheden. Het is deze veelzijdigheid van de natuur die de routine doet verdwijnen en het werk van de wijnbouwer spannend maakt. Het dwingt hem om inspiratie te putten uit zijn artistieke ziel. Zorgvuldige snoei, strikte beheersing van de opbrengst en handmatige oogst met sortering in de wijngaard, zorgen ervoor dat de druiven van de allerhoogste kwaliteit zijn.

Witte wijnen 
De witte druiven worden in hun geheel naar de kelder vervoerd waar ze een lange persing onder lage druk ondergaan. Na het mengen in de kuip wordt de most in vaten gedaan vindt, met behulp van inheemse gisten, de alcoholische gisting plaats in de vaten bij natuurlijke temperatuur. 

Daarna volgt de malolactische gisting, waardoor de wijn ongeveer twaalf maanden in hetzelfde vat kan rijpen zonder te worden omgeroerd. Tijdens deze draagtijd wordt het zuurstofgehalte strikt gecontroleerd, aangezien de houdbaarheid van de wijn daarvan afhangt. Het gebruik van nieuwe vaten is beperkt, van 10 tot 15% voor de village-appellations en van 20 tot 25% voor de premiers crus. Dit aandeel kan variëren naar gelang van de kenmerken van het oogstjaar. 

Aan het eind van de herfst worden de witte wijnen overgestoken en gemengd in roestvrijstalen vaten: zo vinden ze al hun expressie en amplitude voordat ze aan het begin van het volgende jaar worden gebotteld, na een lichte filtering die hun frisheid en glans garandeert. De datum van botteling wordt altijd gekozen volgens de maankalender. Doel is zuivere, elegante en evenwichtige witte wijnen te verkrijgen. 


Rode wijnen 
De rode druiven ondergaan een zachte en geleidelijke extractie: na een koude maceratie van vijf tot zeven dagen vóór de gisting, waaraan voor de Pommard-wijnen een kwart van de hele oogst wordt toegevoegd, begint de eigenlijke alcoholische gisting gedurende een periode van ongeveer drie weken bij een temperatuur van maximaal 28 graden. 

 De wijnen worden vervolgens in vaten gedaan, waarbij men het perssap scheidt van het sap uit de vrije persing. Dit is het begin van het rijpingsproces, de malolactische gisting vindt plaats, en de enige onderbreking vindt plaats in november om de vaten van elke appellatie weer in vaten samen te brengen. Hier rust de wijn voordat hij gebotteld wordt. Een productiemethode die fruitige, charmante, krachtige rode wijnen oplevert. 

Let op: deze wijnen kunnen wat residu hebben doordat ze ongefilterd zijn.

'Finesse, evenwicht en een sterk gevoel van mineraliteit. Dit zijn wijnen voor de middellange termijn die zich zeer mooi ontwikkelen.'  
Yoeri Vojacek

Domaine Ballot-Millot
Pommard La Refène 1er Cru 2021
Wat geurt dit heerlijk naar donker fruit....
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 94,50
Domaine Ballot-Millot
Meursault 1er Cru Perrieres 2021
Grote wijn, levendig met een indrukwekkende afdronk
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 235,00