Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Berthaut-Gerbet

Bourgogne Côte de Nuits / Frankrijk

Oude familie, jong talent
Amélie Berthaut behoort tot de groep talentvolle en jonge wijnmakers die de afgelopen jaren hun Bourgondische familiedomein (zij is de zevende generatie) hebben overgenomen. Na haar studie landbouwtechniek en oenologie aan de universiteit van Bordeaux nam ze in 2013 van haar vaders kant de percelen over in Fixin en Gevrey-Chambertin en van haar moeders kant een groot deel van de familiewijngaarden in Vosne-Romanée, Flagey-Echezeaux en Clos de Vougeot. Sindsdien gaan haar wijnen onder de naam Domaine Berthaut-Gerbet de markt op. 

Bourgogne-dna 
Amélie heeft onvervalst Bourgogne-dna en is gezegend met het bezit van een aantal fantastische terroirs. Met respect voor traditie en de reputatie van haar voorouders, zoekt ze nu haar eigen stijl op. Een mix van de klassieke, pure familiestijl en haar eigen delicate, genereuze inbreng.


'Sinds ze het familiedomein overnam, maakt Amélie Berthaut grote stappen in kwaliteit. Haar portfolio vertoont meer en meer finesse en diepgang. En dat vinden wij niet alleen, ook de internationale wijnpers is vol lof.' 

Yoeri Vojacek
Spelen met barriques 
Sinds ze aan het roer kwam van het domaine in 2013 maakt Amélie heel grote stappen in kwaliteit. Haar portfolio vertoont meer en meer finesse en diepgang. Veranderingen worden voorzichtig ingevoerd zoals het 'spelen' met verschillende soorten barriques en wel of niet (gedeeltelijk) ontstelen. Bovendien wisselt ze haar kennis en ervaring uit met bevriende wijnmakers. In 2017 kwam echtgenoot Nicolas Faure aan boord als chef de culture, nadat hij expertise had opgedaan bij onder meer Domaine de la Romanée Conti en Domaine Prieuré-Roch.  

Grote wijnen  
Alles staat in het teken van grote wijnen en die worden volgens Amélie in de wijngaard gemaakt. Daarom werkt ze zelf veel in de wijngaard, op zo natuurlijk mogelijke wijze (zonder het gebruik van herbiciden). In de kelder gaat ze zo voorzichtig mogelijk te werk, gebruikmakend van zwaartekracht. Haar terroirgedreven wijnen staan bekend om hun elegantie en finesse. 

Rising star  
Amélie is een absolute rising star in de Bourgogne en dat vinden wij niet alleen, ook de internationale vakpers is vol lof over deze wijnmaakster. Het domein beslaat nu 18 hectare, voornamelijk in Fixin, maar ook in Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée en Flagey-Echezeaux. De productie van uitsluitend AOC-wijnen bestaat uit 90% rood. Amélie werkt met veel respect voor het milieu en een sterk organische tendens. Tijdens de vinificatie en rijping wordt zo min mogelijk geïntervenieerd. ‘Bien faire vaut mieux que dire’ staat gegraveerd boven de deur op 9 Rue Noisot, het adres van het domein. Goed doen is beter dan goed praten of – vrij vertaald – geen woorden maar daden. En dat laat Amélie jaar na jaar zien. 

'Bien faire vaut mieux que dire.'

gravure boven de deur op 9 Rue Noisot, het adres van Domaine Berthaut-Gerbet

Domaine Berthaut Gerbet
Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2022
Heerlijk instap-bourgogne. Met ‘n knipoog naar Nuits Saint Georges.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Nuits
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 27,95
Domaine Berthaut Gerbet
Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2021
Heerlijk instap-bourgogne. Met ‘n knipoog naar Nuits Saint Georges.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Nuits
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 27,50
Domaine Berthaut Gerbet
Fixin 2022
Om jong te drinken. Donker Pinot fruit. Kersjes. Visitekaartje!
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Nuits
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 39,95
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief