Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Bott Geyl

Elzas / Frankrijk

Terroir-discipel
Jean-Christophe Bott is erfgenaam van een familie die teruggaat tot 1795, toen zijn voorvader Jean-Martin Geyl hier de eerste wijnstokken plantte en wijn begon te maken. Hij kan dus putten uit een rijk verleden, maar deed daarnaast een schat aan ervaring op bij wijnmakers in Frankrijk (Domaine des Comtes Lafon, Bourgogne), Duitsland (Théo Luckert, Franken) en de Nieuwe Wereld (Rolf Binder Veritas Winery, Barossa Valley, Australië en Koopmanskloof, Zuid-Afrika).  Jean-Christophe is een vurig verdediger van 'terroir' en van druiven die perfect rijp worden geoogst. Hij concentreert zich op lage opbrengsten. Heeft het grootste respect voor de identiteit van de bodem. Beheert het wijnmaakproces op een natuurlijke, minimalistische manier, waarbij altijd een zachte, lange rijping plaatsvindt. 

Groene aanpak
Gault & Millau riep hem in 1996 al eens uit tot Wijnmaker van het Jaar. Onder zijn leiding (sinds 1993) schakelde het domein in 2000 over naar de biologische en een paar jaar daarna (geïnspireerd door echtgenote Valérie die biologische groenten verkoopt) naar een volledig biodynamische werkwijze. Uitgangspunten zijn het verenigen van traditie en moderniteit en duurzaam behoud van de wijngaard voor het nageslacht.

'Volle, heldere, elegante en verfrissende terroirwijnen van biologisch-dynamisch bewerkte wijngaarden in zeven dorpen tussen Ribeauvillé en Kaysersberg met een grote verscheidenheid aan Elzasser druivensoorten, bodems en terroirs.'

Robert Parker


Visie op genialiteit
Tegenwoordig bezit het domein Bott-Geyl 15 hectare, waaronder 6 grands crus, 4 lieux-dits en één historische clos. In totaal tachtig percelen verspreid over zeven gemeentes van Ribeauvillé tot Kientzheim in het hart van de streek die ‘Parels van wijngaarden’ wordt genoemd. Jean-Christophe zet zich in om de natuurlijke kwaliteiten en de bijzonderheden van elk terroir te laten excelleren. Wijnen met een eigen visie op de genialiteit van de terroirs en op het begrip ‘Grand Vin d'Alsace’. 


Hommage
Het gaat erom de originaliteit van elk terroir en druivenras vast te leggen en in de wijnen te verwerken. Door de grote diversiteit aan terroirs, die geologisch allemaal verschillend zijn, levert dat een breed scala aan smaken en karakters op. ‘Authenticiteit’ is hier geen modeverschijnsel. Het is Jean-Christophe’s hommage aan de mannen en vrouwen van zijn familie, die generaties lang in de chai en de wijngaarden hebben gewerkt.

Wishful thinking
Jean-Christophe: “Voor sommigen lijkt het vanzelfsprekend, maar toch negeren veel wijnboeren het feit dat alles van de wijnstok afhangt. Het is wishful thinking om te veronderstellen dat men de intrinsieke kwaliteit van het sap of van de wijnen aanzienlijk kan verbeteren tijdens de vinificatie. Men kan alleen maar proberen het potentieel van de druiven te behouden. Om verder te gaan in het zoeken naar de expressie van aroma's, fruit en terroir, zijn wij overgestapt naar biodynamische landbouw.” 

De grond begrijpen
Over de speciale aandacht die wordt gegeven aan de bodem en de wijnstokken: "Het is belangrijk om de aard van de verschillende bodems waarop de wijnstokken groeien te begrijpen, om ze te verzorgen en goed te kunnen werken. We gebruiken nooit synthetische fungiciden, insecticiden of onkruidverdelgers, omdat chemische producten het geheime leven in de bodem vernietigen en de microbiële activiteit veranderen, wat leidt tot verdichting van de bodem, wat ten koste gaat van de wortels van de wijnstokken.” 

Bodem die ademt
“We verbeteren de activiteit en de diversiteit van het microbiële leven  door te spitten en te ploegen, en ook door biologische compost te verspreiden. Dat is van vitaal belang. De biologische strijd is gebaseerd op preventieve actie: het gebruik van tisanes (paardenstaart, brandnetel) verhoogt de doeltreffendheid van behandelingen en is gunstig voor de wijnstok. Het strooien van (Marie Thun) koemestcompost in de herfst en de lente verbetert en versnelt de bevochtiging van het organisch materiaal. Het gebruik in het voorjaar van koeienmest (die tijdens de winter in koeienhorens is begraven) helpt de bodem te herleven en te herstructureren, waardoor de ademende en fermenterende functies worden verbeterd. Voor de bloei van de wijnstok wordt kiezelzuur gebruikt, dat de ontwikkeling van de fotosynthese bevordert en de structuur van de wijnstokken verbetert.

Natuurlijk ritme
Voor de beste resultaten moeten de wijnstokken in evenwicht zijn, zich kunnen verspreiden en groeien in hun natuurlijk ritme, in een bodem die vol leven is. Zo zal de plant op zijn best presteren. De beste oplossing om de opbrengst onder controle te houden is een scherpe snoei in de winter die het uiteindelijke aantal druiventrossen aan de wijnstok op natuurlijke wijze vermindert. De groeikracht is nauw verbonden met de vruchtbaarheid en dus met de opbrengst. De dichtheid van de aanplant moet hoog zijn (tussen 5500 en 7800 wijnstokken per hectare). Dit zorgt ervoor dat elke wijnstok concurreert met zijn buren en moedigt zijn wortels aan om veel dieper te zoeken naar water en voedingsstoffen en om alle complexiteit van zijn terroir te ontdekken. Al deze methoden dragen bij aan het behoud van het milieu en het voortbestaan van de wijngaard.

Restsuikers
De restsuikers in onze wijnen (dit is de natuurlijke druivensuiker die overblijft na de gisting) zijn 100% natuurlijk, en zijn een direct resultaat van onze wens om ons fruit te vangen bij optimale rijpheid."

Domaine Bott Geyl
Alsace Riesling Kronenbourg 2018
Toekomstige premier cru!
Druivenras Riesling
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 33,50
Domaine Bott Geyl
Alsace Points Cardinaux Métiss 2020
Mélange van pinotdruiven. Sappig steenfruit, frisrijp. Complex & harmonieus.
Druivenras Pinot Blanc, Pinot Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir (gevinifieerd als witte wijn)
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 16,50
Domaine Bott Geyl
Alsace Pinot Gris Les Elements 2019
Intens en zachtrijp van stijl!
Druivenras Pinot Gris
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 21,00
Domaine Bott Geyl
Alsace Gewurztraminer Grand Cru 2015 Sonnenglanz
Druivenras Gewurztraminer
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 39,25
Domaine Bott Geyl
Alsace Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2017
Grote wijn met bewaarpotentieel, structuur, mineraliteit en elegante zuren.
Druivenras Riesling
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 43,50
Domaine Bott Geyl
Alsace Riesling Grand Cru Mandelberg 2018
Grote wijn met bewaarpotentieel, structuur, mineraliteit en elegante zuren.
Druivenras Riesling
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 44,95
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief