Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Chantal Lescure

Bourgogne Côte de Nuits / Frankrijk

Levend terroir
Opgericht in 1975 door Chantal Lescure en haar echtgenoot Xavier Machard de Gramont is dit Bourgondisch familiebedrijf tegenwoordig eigendom van zonen Aymeric en Thibault. Maître de chai is François Chavériat. Het domein omvat 19 hectare wijngaard en 35 percelen, van Meursault in de Côte de Beaune tot Chambolle-Musigny in de Côte de Nuits. Uit deze nobele wijngaarden worden elk jaar 19 verschillende cuvées geproduceerd. Het domein is organisch gecertificeerd sinds 2006.

Filosofie: authenticiteit
De filosofie van het wijngoed is simpel: authentieke, pure wijnen produceren die hun terroir nauwkeurig weerspiegelen. Om dit te bereiken wordt wijnbouw bedreven met veel respect voor bodem, planten en omgeving. Optimale rijpheid van natuurlijk beheerde oogsten. Zachte vinificatie met veel aandacht voor de karakteristieken van elk terroir en rijping op de droesem (‘sur lie’) in oude vaten van 228 en 500 liter (vaten van nieuw hout worden spaarzaam gebruikt). Botteling op het domein, zonder filtering of klaring.

Organische bourgognes
Lescure loopt voorop als organisch wijnbedrijf in Nuits-Saint-George. Na de komst van wijnmaker Chaveriat in 1996 werd het gebruik van herbiciden gestopt en organische wijnbouw bedreven sinds 2000 (officieel gecertificeerd sinds 2009). Het domein heeft een groot deel oude wijnstokken in een fantastische collectie percelen waaronder 0,42 hectare in Vosne-Romanee ‘Les Suchots’ en 30 are in de lieu-dit Montiotes in het noordelijk deel van Clos Vougeot.  

Laag sulfiet
De elegante textuur, puurheid van het fruit en prachtige mineraliteit van deze wijnen is indrukwekkend. Meer dan vijftien jaar organische wijnbouw levert hieraan een bijdrage maar ook de langzame fermentatie met wilde gist, minimale oproering tijdens het maakproces en botteling zonder filtering of klaring. Een andere factor voor de subtiele fruit- en terroirexpressie is het voorzichtige gebruik van sulfiet. De rode wijnen bevatten gemiddeld 30 mg SO2/liter, wat laag is voor een rode bourgogne.

'De elegante textuur, de puurheid van het fruit en de prachtige mineraliteit van deze wijnen is indrukwekkend.'
Yoeri Vojacek
Domaine Chantal Lescure
Nuits Saint Georges 2020
Onweerstaanbaar! Prachtige frisheid en mooie tannines.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Nuits
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 65,25
Domaine Chantal Lescure
Beaune 1er Cru 2020 Les Chouacheux
Heerlijk pinotfruit. Zeer breed pallet, goede materie.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
€ 54,00
Domaine Chantal Lescure
Vosne Romanee 1er Cru les Suchots 2020
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Nuits
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 172,50
Domaine Chantal Lescure
Clos Vougeot Grand Cru 2017
Vol, indrukwekkend, geheel in finesse!
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Nuits
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 192,00
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief