Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Cheveau

Bourgogne Mâconnais / Frankrijk


Een Bourgondische erfenis  

De eerste sporen van het landgoed Cheveau in het gehucht Pouilly dateren uit de jaren 1950. In die tijd wordt grondlegger André Cheveau van de ene op de andere dag van boswachter deelpachter van een kleine wijngaard. Zoals bij de meeste Mâconnais-wijnhuizen in die tijd werden de wijnen tot dat moment voornamelijk in bulk of aan grotere Bourgondische wijnhuizen verkocht. Het is echter in deze periode dat André en vervolgens zijn zoon Michel zich serieus verdiepen in wijngaardbeheer en wijnstokken , als basis voor hun eigen wijnen. Met de restauratie van een paar boerderijen, de aankoop van nieuwe percelen en de bouw van de eerste wijnmakerij wordt het landgoed Cheveau geboren en begint het aan z’n razendsnelle groei. 


'Onze wijnen worden allemaal gemaakt van eigen druiven en zijn het resultaat van intensief familiewerk.'


Een nieuw tijdperk 
Met hun voeten stevig in de traditie, maar de blik richting toekomst, is de nieuwe generatie Cheveau in staat geweest het stokje over te nemen en een nieuwe impuls te geven aan het domaine waar ze zijn opgegroeid. De eerste grote verandering vindt plaats tussen 2002 en 2008, als de familie in slechts vijf jaar tijd overgaat van een minderheidsaandeel naar de exclusieve verkoop van eigen gebottelde wijnen. Vol vertrouwen in hun keuze, totaal avant-gardistisch voor de regio Mâcon in die jaren, zetten Nicolas en zijn vrouw Aurélie de stap om de terroirs van hun regio te benadrukken en echte terroirwijnen te gaan vinifiëren. In 2009 treedt ook broer Julien toe tot het familiebedrijf. 

Huwelijk tussen Beaujolais en Mâconnais 
In 2015 breidt het domaine verder uit, buiten de grenzen van Mâconnais: naar de Saint-Amour cru in de Beaujolais. Gérard Chaintreuil, oom van Nicolas en Julien die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, besluit om zijn domaine in Saint-Amour over te dragen aan zijn neven. Vanaf dat moment worden de Beaujolaiswijnen een volwaardig onderdeel van de identiteit van Cheveau, als een geslaagd huwelijk tussen een Pouilly Fuissé-landgoed en een familiebezit in Saint-Amour. Net als bij hun fantastische witte wijnen maakt de familie er een erezaak van om de terroirs van de Beaujolais te benadrukken (of: in ere te herstellen): de rode wijnen van Cheveau worden tot de beste van hun streek gerekend.

Schatten van terroirs
Na vele jaren van samenwerking op het landgoed, is de familie erin geslaagd om elk van de wijngaardpercelen te doorgronden. Diepgaande kennis stelt hen in staat om het terroir en specificiteit van elk perceel te begrijpen en teelt en vinificatie hierop aan te passen. Zo houdt elke wijngaard z’n eigen persoonlijkheid. Voor velen lijken bepaalde bodems in alle opzichten op elkaar, maar de familie Cheveau beweert: "Het is voor ons onmogelijk om onze jaargangen te mengen tot één enkele, want het risico zou zijn dat we de afzonderlijke schatten van de terroirs van Pouilly-Fuissé, de Beaujolais en de Mâconnais verliezen."

Credo
Deze levensfilosofie en deze constante zoektocht naar respectvolle omgang en werken met de natuur staan op de achterkant van elke fles geschreven, als credo van de familie Cheveau: “Onze wijnen worden allemaal gemaakt van onze eigen druiven, het resultaat van intensief familiewerk. Bezorgd om het milieu, hebben wij gekozen voor een respectvolle wijnbouw, met ploegen van de grond en handmatige oogst. De wijnstokken en de wijnen worden gerijpt met beperkt ingrijpen en met het grootste respect voor onze terroirs.”

'Diepgaande kennis van elk terroir en de specificiteit van elk perceel zorgt voor maatwerk teelt en vinificatie. Zo toont elke wijngaard z’n eigen persoonlijkheid.'

Domaine Cheveau
Mâcon Davayé 2022 Les Belouzes
Op en top Maconnais: fruitgedreven, toegankelijke stijl, puur & aangenaam.
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 16,95
Domaine Cheveau
Mâcon Fuissé 2022 Les Grandes Bruyeres
De mineraliteit en frisheid van Fuissé!
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 17,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief