Domaine Combier
Rhône Noord / Frankrijk
Voorlopers
De Rhône-wortels van de Combiers gaan terug tot 1936: Camille, grootvader van huidig eigenaar Laurent Combier, koopt een landgoed in La Roche de Glun met drie hectare wijnstokken en vier hectare abrikozenbomen. In de jaren zestig vestigen Maurice en Paulette, de ouders van Laurent, zich als boeren in de naburige stad Pont de l'Isère. Ze zijn hun tijd vooruit: al in de jaren zeventig investeren ze al hun tijd en geld in biologische landbouw.
Divers terroir
Het landgoed ligt in het hart van de appellatie Crozes-Hermitage die het grootste deel van de productie vertegenwoordigt, zo’n 25 hectare. In het noorden, in de gemeenten Gervans en Serves-sur-Rhône, staan de syrah-wijnstokken aangeplant op waterdoorlatende granietbodems. In het zuiden, op het chassisplateau, zijn ze geplant op klei-kalkbodems bedekt met galets roulés, de typische ronde keien die je in overal ziet in de wijngaarden van de Côtes du Rhône. Belangrijke troef is de diversiteit aan bodems: het stelt Domaine Combier in staat om verschillende cuvées met elk hun eigen, unieke profiel te maken.
'Als pioniers op het gebied van biologische wijnbouw doorstaan ze moeilijke jaren: vorst, droogte en de hoon van collega-wijnboeren die hen als gekken betitelen.'
Pioniers & visionairs
Als autodidacten op het gebied van (toen nog in de kinderschoenen staande) biologische landbouw doorstaan ze moeilijke jaren: vorst, droogte en de hoon van collega-wijnboeren die hen als gekken betitelen omdat ze in een tijd van technische vooruitgang, blijven pleiten voor handarbeid op het land. Ze houden echter vol. Elke gemaakte fout is een nieuwe les. Nu, na een halve eeuw biologische landbouw, wordt de Combiers beschouwd als pioniers en visionairs. Hun respect voor het milieu en voor de kwaliteit van het fruit is een voorbeeld voor de hele Rhône-vallei.
Paradepaardje
In 1990 zet zoon Laurent, vergezeld van echtgenote Ghislaine, het werk van zijn ouders voort. Het landgoed omvat dan 5 hectare wijnstokken en 15 hectare fruitbomen. Net afgestudeerd in wijnbouw-oenologie, besluit hij, met de hulp van zijn ouders, zijn eigen wijnmakerij en -kelder te bouwen. Doel is om de allerbeste Crozes Hermitage-wijnen te creëren, met als paradepaardje de Clos des Grives, een wijn die nu iconisch is voor deze appellatie.
David & Julien
De natuur regeert
Trio Infernal
'We geloven niet dat een wijn in zijn jeugd streng en ontoegankelijk moet zijn om na verloop van tijd pas goed te worden. Een wijn moet goed zijn aan het begin, het midden en aan het einde.'
Wijnmaker Laurent Combier
Crozes Hermitage 2021 Rouge