Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Combier

Rhône Noord / Frankrijk

Voorlopers

De Rhône-wortels van de Combiers gaan terug tot 1936: Camille, grootvader van huidig eigenaar Laurent Combier, koopt een landgoed in La Roche de Glun met drie hectare wijnstokken en vier hectare abrikozenbomen. In de jaren zestig vestigen Maurice en Paulette, de ouders van Laurent, zich als boeren in de naburige stad Pont de l'Isère. Ze zijn hun tijd vooruit: al in de jaren zeventig investeren ze al hun tijd en geld in biologische landbouw. 


Divers terroir

Het landgoed ligt in het hart van de appellatie Crozes-Hermitage die het grootste deel van de productie vertegenwoordigt, zo’n 25 hectare. In het noorden, in de gemeenten Gervans en Serves-sur-Rhône, staan de syrah-wijnstokken aangeplant op waterdoorlatende granietbodems. In het zuiden, op het chassisplateau, zijn ze geplant op klei-kalkbodems bedekt met galets roulés, de typische ronde keien die je in overal ziet in de wijngaarden van de Côtes du Rhône. Belangrijke troef is de diversiteit aan bodems: het stelt Domaine Combier in staat om verschillende cuvées met elk hun eigen, unieke profiel te maken. 


'Als pioniers op het gebied van biologische wijnbouw doorstaan ze moeilijke jaren: vorst, droogte en de hoon van collega-wijnboeren die hen als gekken betitelen.'

Pioniers & visionairs   

Als autodidacten op het gebied van (toen nog in de kinderschoenen staande) biologische landbouw doorstaan ze moeilijke jaren: vorst, droogte en de hoon van collega-wijnboeren die hen als gekken betitelen omdat ze in een tijd van technische vooruitgang, blijven pleiten voor handarbeid op het land. Ze houden echter vol. Elke gemaakte fout is een nieuwe les. Nu, na een halve eeuw biologische landbouw, wordt de Combiers beschouwd als pioniers en visionairs. Hun respect voor het milieu en voor de kwaliteit van het fruit is een voorbeeld voor de hele Rhône-vallei.  


Paradepaardje

In 1990 zet zoon Laurent, vergezeld van echtgenote Ghislaine, het werk van zijn ouders voort. Het landgoed omvat dan 5 hectare wijnstokken en 15 hectare fruitbomen. Net afgestudeerd in wijnbouw-oenologie, besluit hij, met de hulp van zijn ouders, zijn eigen wijnmakerij en -kelder te bouwen. Doel is om de allerbeste Crozes Hermitage-wijnen te creëren, met als paradepaardje de Clos des Grives, een wijn die nu iconisch is voor deze appellatie. 


David & Julien 
Weer 25 jaar later brengen zonen David en Julien de energie, dynamiek en passie van hun vader en grootouders samen. De oudste, Julien, laat sinds 2014 zijn passie voor het terroir van Crozes-Hermitage zien met wijnbouw in de praktijk. David, de jongste, is onlangs toegetreden tot het landgoed. Zijn marketing- en wijnbouwervaring in de grootste wijnbouwregio's van de wereld brengt de frisse visie van de jeugd. David, Julien en Laurent nemen elk hun plek binnen het familielandgoed in. 


De natuur regeert 
Wat maakt een goede wijn volgens de Combiers? Het antwoord is simpel en moeilijk tegelijk: gezond fruit. Respect voor het terroir en alles wat dat je geeft. Alles draait om balans en precisie. Elke ingreep in de wijngaard wordt zo goed mogelijk aangepast aan het karakter van de bodem, de maankalender en het leven van de plant. Het is de natuur die elk gebaar regeert en niet andersom. Zo min mogelijk interventie in de wijngaarden en de kelders. Het fruit moet direct terugkomen in de wijn. Le fruit du travail accompli à la vigne. 


Trio Infernal 
Laurent is samen met collega-wijnmakers Peter Fischer (Aix-en-Provence) en Jean Michel Gerin (Côte Rôtie) ook actief in de Priorat (Spanje, Catalunya) met het iconische domein Trio Infernal.


'We geloven niet dat een wijn in zijn jeugd streng en ontoegankelijk moet zijn om na verloop van tijd pas goed te worden. Een wijn moet goed zijn aan het begin, het midden en aan het einde.' 

Wijnmaker Laurent Combier

Domaine Combier
Crozes Hermitage 2021 Rouge
Rondheid. Fruit. Vooral ook sappig en krokant.
Druivenras Syrah
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 26,50
Domaine Combier
Crozes Hermitage 2022 Laurent Combier Rouge
Een echte cuvée de plaisir!
Druivenras Syrah
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 21,50
Half - 0.375 l
Crozes Hermitage 2022 Laurent Combier Rouge 0,375L
Domaine Combier
Crozes Hermitage 2022 Laurent Combier Rouge 0,375L
Rondheid. Fruit. Vooral ook sappig en krokant.
Druivenras Syrah
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.375 L / 13%
€ 13,25
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief