Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Daniel Crochet

Loire / Frankrijk


Allemaal Crochets

Crochet komt als naam veel voor in deze contreien. En veel wijnboeren die deze naam dragen zijn verwant aan elkaar: neven, nichten, ooms. Eén van die vele Crochets – Daniel – is een ervaren wijnboer die al minstens twintig jaargangen meemaakte. Hoewel hij comfortabel onder de radar vliegt, beheert hij een juweeldomein van tien hectare, inclusief percelen in enkele van de meest prestigieuze lieux-dits van het dorp. Daniel, vierde generatie vigneron, rondde zijn studie oenologie af in Avize (Champagnestreek) en neemt in 1996 het familiebedrijf over. Het domaine omvat ruim negen hectare wijngaard, waarvan tweederde is beplant met sauvignon blanc en het overige deel met pinot noir. De wijngaarden bevinden zich rond de stad Sancerre en bij het dorp Bué, waar ook het domein is gevestigd. 


Minerale complexiteit
Sancerre kent een aantal typische bodemsoorten. Van west naar oost zijn dat de Les Terres Blanches (kleikalksteenbodems), Les Caillottes (kalksteen met kiezels) en Silex (kleikiezelbodem met vuursteen). De wijngaarden van Daniel Crochet liggen op die eerste twee kalkrijke bodems, waardoor de wijnen een prachtige minerale complexiteit bezitten. Er wordt veel geploegd in de wijngaarden. Ook laat Daniel veel grassoorten groeien tussen de wijnstokken. Zo voorkom je erosie en blijft de kwaliteit van de grond op niveau. Verder is grasgroei handig als er periodes zijn van veel regen. Dan kan het gras veel water opnemen en voorkom je overmatige wateropslag in de druiven. Verder worden er zo veel mogelijk biologische in plaats van synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

'De wijnen van Daniel Crochet behoren tot de betere van de AOP Sancerre.'  

Olivier Poussier, Meilleur Sommelier du Monde 1990'Stuivend wit

De basis witte sancerre is zeer goed gemaakt en blijft na gisting zo’n 5-9 manden op zijn droesem liggen. Volop sauvignon blanc-expressie: gras, citrus, mineralen, groene kruiden. Het domein beschikt over een aantal bekende wijngaarden zoals Chêne Marchand en Plante des Prés. Hier gaat het om wijnen van oudere stokken die deels een houtopvoeding krijgen.  Tussen de wijnstokken groeit gras: dat voorkomt erosie en houdt de kwaliteit van de grond op niveau. Ook neemt het gras water op, wat overmatige wateropslag in de druiven voorkomt. Men werkt zo veel mogelijk met biologische bestrijdingsmiddelen. 


Sappig rood

Ook de rode wijnen het domein zijn uitermate kenmerkend voor de regio. Sappige pinot noirs met een deel houtopvoeding en expressies van kers, framboos, fijne zuren en rijpe tannines. Heerlijk om ‘s zomers licht gekoeld te drinken.   


Approved by Olivier   

Bij ons laatste bezoek aan de grote Loirebeurs in Angers stond naast ons Olivier Poussier (Meilleur Sommelier du Monde in 1990) te proeven. Tijdens een kort gesprekje gaf hij aan dat hij de wijnen van Daniel Crochet vindt behoren tot de betere van de AOP Sancerre. Zijn we het helemaal mee eens eens, Olivier.Domaine Daniel Crochet
Sancerre 2021 Plante des Prés
Vergist op barriques, 9 maanden rijping.
Druivenras Sauvignon Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 32,25
Domaine Daniel Crochet
Sancerre 2023 blanc
Rijp fruit, spatzuiver en mineraliteit! Sauvignon met charme.
Druivenras Sauvignon Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 22,25
Domaine Daniel Crochet
Sancerre 2020 Rouge
Krokant rood fruit. Kers. Pure pinotstijl.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 15,5%
€ 22,75
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief