Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine de Baraveou

Provence / Frankrijk

Titanenklus
Jean-Philippe Fourney, chef de culture ('wijngaardchef') op het beroemde wijngoed Tempier, bouwt parallel aan zijn eigen Domaine de Baraveou in Bandol. Een idealistisch project, want voordat hij kon starten, moest hij eerst een complete heuvel ontbossen, de oude terrassen herstructureren en vier hectare mourvèdre en grenache planten om ze vervolgens biologisch-dynamisch te cultiveren. Al dat harde werk betaalt zich echter terug: zijn wijnen schoten onmiddellijk naar de top van de appellation en stijgen alsmaar hoger. 

Geboren in Bourgogne arriveerde Fourney in 2001 - pas negentien jaar oud en zonder een cent op zak - in Bandol. Hij werkte op Château Vannières, op Domaine La Suffrène en vervolgens op Domaine Tempier, waar hij momenteel hoofd is van de teelt van de 60 hectare wijnstokken.  In 2011 begon hij zijn titanenklus op Baraveou in het plaatsje La Cadière-d'Azur. De eerste jaren moest hij de druiven in bulk verkopen, omdat wijnstokken hier minimaal acht jaar oud moeten zijn om de (rode) Bandol-appellatie te kunnen claimen. Gelukkig pachtte hij nog een hectare wijngaard met veertig jaar oude stokken in het nabijgelegen Castellet, waarmee hij in 2015 al zijn eerste rode wijn kon produceren.   

Bedwelmend lekker
De Baraveouwijnen maakten diepe indruk vanaf de allereerste jaargang. Dit is een nieuwe interpretatie van rode wijn in een streek waar rosé de boventoon voert. De zorgvuldig ontsteelde en geweekte druiven geven wijnen van een grote zachtheid, met behoud van diep fruit, vlezigheid en de maritieme ziel van de mediterrane mourvèdre. De jaargangen volgen elkaar succesvol op en zijn ook als ze wat ouder worden bedwelmend lekker. De internationale wijnpers juicht unaniem.

'De nauwkeurigheid en gevoeligheid die wijnmaker Fourney op zijn wijnen overbrengt is verbluffend.'
Yoeri Vojacek

Emotionele wijn 
De nauwkeurigheid en gevoeligheid die wijnmaker Fourney op zijn wijnen overbrengt is verbluffend. Diepe, vlezige rode wijnen met fluweelzachte tannines. Aangenaam in hun jeugd, maar eigenlijk gebeeldhouwd voor veroudering. De wijnmaker levert zijn mooiste rode vintage (tot nu) af met jaargang 2019: een wijn van opmerkelijke intensiteit, nog steeds met enige terughoudendheid die een majestueuze evolutie belooft. Een rijpe kersensmaak en een onnavolgbaar zacht mondgevoel maken hem toegankelijk terwijl hij ook trouw blijft aan de puurste expressie van dit mediterrane rood. Fantastisch mooi, een wijn die emoties oproept.

Prachtige rosés 
Ook de rosés zijn prachtige creaties, gekenmerkt door een moderne aromatische uitbundigheid. Bedwelmende, jeugdige tonen van grapefruit, met fijne peperige smaken en veel reikwijdte, maar ook heerlijk ontspannen. Zoals bij alle goede rosés zal een paar jaar flesrijping alleen maar bijdragen aan het drinkplezier. 

'Grand vigneron de demain: les vins de jean Philippe Fourney vont connaître une ascension prodigueuse'.
La Revue de Vin de France


Domaine Baraveou
Bandol 2021 Rouge
Wat een kanon van een wijn. Imponerend van begin tot eind.
Druivenras 95% Mourvedre, 5% Cinsault
Land / Streek Frankrijk Provence
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 15%
€ 47,50
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief