Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine de la Ferté

Bourgogne Côte Chalonnaise / Frankrijk

Beste terroir van Givry
Domaine de la Ferté ligt midden tussen de beste terroirs van Givry en omvat zes hectare wijngaard waarvan één hectare Premier Cru La Servoisine. Het kleine domaine wordt gerund door de familie Devillard die ook eigenaar is van Domaine des Perdrix in Nuits-Saint-Georges, Château de Chamirey in Mercurey, Domaine de la Garenne in de Mâconnais en Domaine Rolet in de Jura. Het kleine De la Ferté bestaat uit drie percelen: twee vallen binnen de village-appellation en één binnen de Premier Cru Servoisine. De wijngaarden worden op duurzame wijze verbouwd, onder leiding van oenoloog en chef de culture (‘wijngaardmanager’) Enrico Peyron. De percelen liggen dicht bij elkaar en zijn bijzonder goed gesitueerd binnen de appellation. De kostbare opbrengst − alles wordt handmatig geoogst − verwerkt men met de grootste zorgvuldigheid.

Rood domineert
Het terroir van Givry heeft een zeer oude kwaliteitsreputatie, die het te danken heeft aan z’n klei-kalksteenbodems, maar vooral ook aan z’n zuidoostelijke hellingen, waarvan de beste pal op het zuiden gericht zijn. Dat is onder meer het geval bij de premier cru-wijngaard La Servoisine, die al sinds 1170 wordt bewerkt (eeuwenlang door monniken). De Appellation d'origine contrôlée (AOC) Givry mag gebruikt worden voor rode en witte wijn met respectievelijk pinot noir en chardonnay als belangrijkste druivensoort. De productie van rode wijn domineert, met bijna 80 procent. Er zijn 27 Premier Cru wijngaarden binnen Givry AOC, maar géén Grand Cru-wijngaarden in dit deel van Bourgogne. De AOC werd opgericht in 1946.


'De percelen liggen dicht bij elkaar en zijn bijzonder goed gesitueerd binnen de appellation. De opbrengsten verwerkt men met de grootste zorgvuldigheid.'

Monniken
De abdij van La Ferté, gesticht in 1113, is een epicentrum van Bourgondische spiritualiteit die in de loop van de geschiedenis van Europa en de wereld veel religieuze beweging heeft voortgebracht. Al vanaf de middeleeuwen verbouwden monniken en lekenbroeders de wijngaarden in Givry. In 1793 kocht de familie Thenard de abdij inclusief een deel van de wijngaarden. 

Only the best
Net als in de haute gastronomie − waar ook alleen de beste ingrediënten worden gebruikt− worden goede wijnen uitsluitend gemaakt van goede druiven. Het team van Domaine de la Ferté is dan ook uiterst streng en veeleisend bij de verzorging van de wijnstokken. Er wordt op duurzame wijze geteeld met spaarzaam gebruik van fytosanitaire middelen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar.  

Wachten op ultieme rijpheid
Domaine de la Ferté neemt het risico te wachten op optimale rijpheid van de vrucht, die bereikt wordt wanneer de pitten bijna barsten en al hun bitterheid hebben verloren. De met de hand geoogste druiven worden streng gesorteerd voordat ze in de kuipen gaan: onrijpe en beschadigde druiven worden verwijderd. Het gistingsproces dat volgt is lang en bestaat uit drie fasen: inweking vóór de gisting, de gisting zelf en inweking na de gisting. De meeste wijnen rijpen in eikenhouten vaten (ongeveer 18 maanden), waarvan elk jaar een kwart wordt vervangen. De wijnen worden gebotteld terwijl ze nog hun primaire aroma's van fruit en bloemen hebben.

'Er zijn 27 Premier Cru wijngaarden binnen de AOC Givry, maar géén Grand Cru-wijngaarden in dit deel van Bourgogne.'Domaine de la Ferté
Givry 2020 rouge
Echte charmeur vol levendig rood fruit. Easy-going, maar toch deftig.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / %
€ 30,50
Domaine de la Ferté
Givry Clos de Mortieres 2020
Top pinot noir. Verleidelijk, zijdezacht fruit. Stijlvol & klassiek.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 34,75
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief