Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine de la Grand'Cour

Beaujolais / Frankrijk

Authentieke vinificatie 
Het landgoed de la Grand'Cour werd in 1969 gekocht door Jean Dutraive, destijds voorzitter van de Beaujolais-wijnbouwers. In 1977 kreeg hij gezelschap van zijn zoon Jean-Louis. Die volgde hem in 1989 op en zorgt momenteel voor de continuïteit van het domaine en neemt zowel wijngaard, kelder en handel voor z'n rekening.

A la Beaujolaise
Vinificatie van de crus gebeurt hier op typische Beaujolais-wijze: volgens de methode macération semi-carbonique, ook wel vinification Beaujolaise genoemd. De oogst gebeurt handmatig. De handmatig geplukte druiven worden in vaten gedaan, niet ontsteeld of gekneusd, en vergisten op lage temperatuur met kooldioxide zonder toevoeging van sulfiet. De fermentatie vindt op natuurlijke wijze plaats zonder menselijk ingrijpen, behalve natuurlijk als er een probleem is. Natuurlijke gisten van inheemse herkomst doen hun werk bij het maken van deze karakteristieke wijnen. Er worden geen middelen toegevoegd. Afhankelijk van hun jaargang rijpen de wijnen op eiken fûts (vaten) et foudres (foeders).

'Net als bourgognes hebben de crus van de Beaujolais flink bewaarpotentieel en een vergelijkbare ontwikkeling op fles. De Beaujolais is daarmee een geweldig (en betaalbaar) alternatief adres voor bourgognefans.'

Yoeri Vojacek

Indrukwekkende kwaliteit 
Het zijn vooral de tien cru-wijnen van de Beaujolais die verantwoordelijk zijn voor de indrukwekkende, gestage kwaliteitsontwikkeling die deze streek laat zien: Saint Amour, Moulin à Vent, Chénas, Juliénas, Chiroubles, Morgon, Brouilly, Côte de Brouilly, Fleurie en Regnié. De overeenkomsten met rode bourgogne zijn groter dan de verschillen tussen de druivenrassen pinot noir en gamay doen vermoeden. Net als bourgognes hebben de crus uit de Beaujolais een flink bewaarpotentieel en een vergelijkbare ontwikkeling op fles. De Beaujolais is daarmee een geweldig (en betaalbaar) alternatief adresje voor bourgognefans.


'Het is dit soort wijnen dat de indrukwekkend hoge kwaliteit van dit – lange tijd ondergewaardeerde – wijngebied laat zien.'

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief