Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine de la Renaudie

Loire / Frankrijk

Stuivend & verleidelijk
Tussen Vierzon en Tours, ongeveer midden in de Loirevallei, ligt de wijnregio Touraine: het gebied dat arts en schrijver François Rabelais ooit als ‘de tuin van Frankrijk’ betitelde. Hier regeert sauvignon blanc. Binnen het grotere wijngebied Touraine ligt de kleine appellation Chenonceaux. Die is lang niet zo bekend als een Pouilly Fumé of Sancerre, maar levert heerlijke wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wij werden ooit getipt door Julien Zernott van Pas de L’Escalette (Terrasses de Larzac) die via het domein Pellé goede connecties had met de familie Denis van Domaine de la Renaudie. Een gouden tip, want dit behoort tot de allerbeste sauvignons die we ooit proefden in deze prijsklasse. Stuivend en floraal. Volop rijp fruit (ananas, limoen, kruisbes) met tropische accenten. Verleidelijk, rond, zacht en zuiver. Niet te zuur, niet te strak, en met voldoende fraîcheur.

De rol van het kasteel
Het kasteel van Chenonceau speelde een grote rol in het ontstaan van de appellation Chenonceaux. Catherina de Medici, de Franse koningin van Italiaanse origine, eiste na de dood van haar echtgenoot Henri II in 1559, het prachtige kasteel van Chenonceau op. Ze verdreef er de maîtresse van haar man, Diane de Poitiers, die het kasteel van haar minnaar cadeau had gekregen. De Medici toverde het kasteel en de tuinen om in een hof van plaisanteries waar regelmatig uitbundige feesten werden gehouden. Er werden ook wijngaarden aangeplant, op de oevers van de Cher, een zijrivier van de Loire. Tijdens het Renaissance-tijdperk waren deze wijngaarden een groot succes. Er volgden er snel meer. 

Touraine-Chenonceaux
Uiteindelijk resulteerde dit in het ontstaan van de appellation Touraine in 1936. Rond het jaar 2000 begon men met een herindeling van de Loire-appellaties om lokale druivenrassen als sauvignon blanc, côt en cabernet franc en hun wijnen nog beter te beschermen. Vanuit deze gedachte ontstond het herkomstgebied Touraine-Chenonceaux.

'Dit behoort tot de allerbeste sauvignons die we ooit proefden in deze prijsklasse.'

Yoeri Vojacek
Domaine de la Renaudie
Touraine Chenonceaux 2022
Spatzuivere neus. Sauvignon Blanc ten top. Citrus, kruisbessen.
Druivenras Sauvignon Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 15,75
Domaine de la Renaudie
Touraine Sauvignon 2022
Stuivende, pure sauvignon. Crispy fruit & tropische accenten.
Druivenras Sauvignon
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 11,95
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief