Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine de Montille

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk

Wijngaardweelde
De naam De Montille is een begrip in de Bourgogne. De familie vindt zijn oorsprong in het midden van de 17e eeuw in Créancey in Auxois bij de heren van Commeau. Het landgoed dateert van vóór de revolutie, het werd opgericht in 1730. Later krijgt het de naam ‘De Montille’ na het huwelijk van Marie Eléonore Chauvelot de Chevannes en Etienne Joseph Marie Léonce Bizouard de Montille, de grootvader van Hubert, op 9 april 1863. Grootvader De Montille verdeelt zijn tijd tussen zijn landgoederen in Volnay en Créancey en de Société des Agriculteurs de France, waarvan hij een van de oprichters is. 

Eén generatie is genoeg
Het landgoed bezit dan een schat aan wijngaarden, in totaal zo'n twintig hectare prachtige terroirs, beplant met pinot noir in de Côte de Beaune maar ook in de Côte de Nuits met Musigny, Bonnes Mares en Chambolle-Musigny 1er Cru ‘les Amoureuses’. In die tijd was het echter gebruikelijk om afstand te doen van wijnstokken ten behoeve van weidegronden, die winstgevender waren. Beetje bij beetje brokkelt het domein af. In Bourgogne luidt het gezegde dat één generatie genoeg is om het werk van velen te vernietigen. 

Tussen wet en wijngaard 
Als kleinzoon Hubert de Montille zich na de tweede wereldoorlog gaat bemoeien met het domein in Volnay, is het nog maar amper 3 hectare in omvang. Hubert is eigenlijk advocaat – de familietraditie verplicht alle mannen in de familie om een carrière als advocaat te omarmen - maar verdeelt zijn tijd tussen Dijon (waar de rechtbank is) en het familiebezit in Volnay, tussen wijngaard en wet.     


Breken met de négociants   
Hubert de Montille gelooft als een van de eersten in de toekomst van de fles. Een visie die een sleutelrol zal spelen in de toekomst van het landgoed, want als je flessen gaat verkopen in plaats van wijnen in bulk, dan wordt de aanpak heel anders. Zijn eerste gebottelde oogst is in 1947, waarmee hij definitief breekt met de gewoonte om de Montille-wijn door te verkopen aan négociants.      

Eigen identiteit   
In de jaren vijftig consolideert Domaine de Montille die eigen identiteit. Hubert de Montille is een man met smaak en karakter. Hij maakt wijnen die hij zelf lekker vindt: authentiek en eigenzinnig, niet de mainstreamwijnen die dan gebruikelijk zijn. Hubert’s wijnen onthullen elk hun eigen persoonlijkheid: laag in alcohol, elegant, met een mooie aromatische zuiverheid. En terroir, altijd het terroir. 

Onderscheidende stijl
Het is deze radicaal andere benadering waarmee De Montille zich schaart tussen de grote namen van Bourgogne. In een tijd waarin meer dan 90% van de wijnen uit de regio naar de handel gingen in een gestandaardiseerde stijl, vallen de ‘kleine’ producenten, die eigen wijnen van specifiek terroir maken, op. Elk perceel, elk climat is een eeuw daarvoor al minutieus vastgelegd en geclassificeerd door de Bourgondische monniken.

Biodynamisch  
Tegenwoordig runt Etienne de Montille, zoon van Hubert, het beroemde landgoed in Volnay. De passie voor de Bourgondische identiteit en het onderscheidend vermogen van terroirs werd overgegeven van vader op zoon. Nadat ook hij rechten studeert – zoals de familietraditie eist – vertrekt hij eerst naar de VS waar hij allerlei baantjes heeft, waaronder barman bij het befaamde Californische restaurant Chez Panisse. In 1990 keert hij terug naar het familielandgoed en neemt eerst de leiding over de vinificatie en wordt daarna co-manager. Hij toont zich een waardige opvolger door het landgoed in 2005 succesvol te leiden richting biologische en vervolgens biodynamische landbouw. 

Doorlopend kwaliteitsoffensief  
Nu heeft hij de volledige leiding over het wijnbedrijf en voert hij zijn filosofie verder door: biodynamische teelt van zijdezachte, minder sobere wijnen, met authenticiteit, zuiverheid en elegantie. Door nieuwe wetgeving worden alle wijnen sinds jaargang 2017 onder het label Domaine de Montille uitgebracht. Een aantal topmensen uit het vak is het team komen versterken: de Amerikaanse chef de cave Brian Sieve (Domaine de Montille en Deux de Montille) en Jacques Montagnon (Château de Puligny Montrachet).   

Etienne heeft een druk schema. Hij bezoekt klanten over de hele wereld, heeft in Sonoma Valley in California een project lopen en is sinds 2017 bezig met de aanleg van wijngaarden in het noorden van Japan. Ondanks een druk leven zorgt hij ervoor dat alle wijnen van grote klasse en finesse zijn. Het door vader Hubert ingezette kwaliteitsoffensief loopt nog steeds. 

'Le terroir, toujours le terroir.'

Domaine de Montille
Puligny Montrachet blanc 2021
Very mineral and it "rocks"!
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 93,95
Domaine de Montille
Pommard 2020 les Cras
Rijp en geconcentreerd met bijzonder zijdezachte tannines
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 65,00
Domaine de Montille
Nuits Saint Georges 2021 aux Saints Juliens
Een village van premier cru niveau!
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Nuits
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 73,25
Domaine de Montille
Pommard 1er Cru les Grands Epenots 2018
Stijlvol en intens, verpakt in een mondvullende afdronk van enorme lengte.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 132,00
Domaine de Montille
Volnay 1er Cru les Taillepieds 2021
Karakteristieke Volnay met een complexe afdronk.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 188,95
Domaine de Montille
Puligny Montrachet 1er Cru "Folatieres" 2021
1 van de 3 beste 1er crus in Puligny!
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 182,50
Domaine de Montille
Volnay 1er Cru les Champans 2020
Levendig met mooie spanning en fijne tannines, bijna Pommard-achtig
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 142,00
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief