Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Denis Race

Bourgogne Chablis / Frankrijk

Puur Chablis-terroir
Gelegen op ongeveer 150 km tussen Parijs en Dijon is Chablis de meest noordelijke wijngaard van Bourgogne. Chardonnay regeert hier. Bestaand uit twintig gemeenten verspreid over beide oevers van de rivier Serein, is het dit het belangrijkste wijngebied van het department Yonne. De Chablisien vertegenwoordigt 4200 hectare wijnstokken, verdeeld over vier appellations. In het hart van dit gebied bezit Domaine Denis Race 18 hectare wijngaard, verdeeld over de appellations Petit Chablis, Chablis, Chablis 1er Cru en Chablis Grand Cru. De chardonnaywijnstokken (van 2-65 jaar oud) staan op de beroemde Kimmeridgien-bodems: mergelkalksteen die rijke lagen zeeschelpen bevat, een zeer unieke bodemsoort die alleen voorkomt in wijngebieden van de oostelijke Loire-vallei, de zuidelijke Champagne en in het hart van het Chablis-wijngebied. Gecombineerd met een hoog aantal zonuren zorgt dit voor uitzonderlijke chardonnay-aroma’s.   

Familiebedrijf 
Het wijnhuis werd vier generaties geleden geboren. Eigenaren Laurence en Denis werken, samen met twee van hun drie dochters, Claire en Marine, in het familiebedrijf. Van de oogst tot en met de verkoop: alle handelingen voert het gezin Race zelf uit, inclusief het filteren, bottelen en etiketteren. Claire, de tweede dochter, heeft na haar studie aan de wijnbouwacademie een deel van de werkzaamheden in de wijngaarden en de kelders overgenomen. Alles natuurlijk nog onder het waakzame oog van Denis, maar de continuïteit van het domaine is gewaarborgd.

'De wijngaarden van Race liggen op de beroemde Kimmeridgien-bodems in het hart van de Chablis.'

Honderd dagen grillen

Een groot deel van de winter wordt gebruikt om te snoeien. Rond juni beginnen de wijnranken uit te lopen en ondergaat het gezin honderd dagen lang de grillen van de natuur. Eén flinke hagelbui kan de oogst volledig vernielen en zelfs de stokken zozeer beschadigen dat rooien de enige optie is.   Als alles goed gaat begint de oogst, na analyse van de rijpheid van de druiven, in september. Vader Denis doet de machinale oogst, waarna de druiven door roestvrijstalen containers naar een pneumatische pers worden getransporteerd. Van daaruit nemen de vrouwen het over: Laurence en Claire zorgen verder voor de druiven in de wijnmakerij.   

Fermentatie
Het geperste sap sijpelt rechtstreeks naar de opvangtanks. Via zwaartekracht aangezien de vaten zich in de kelder onder de pers bevinden. De verschillende jaargangen worden in roestvrijstalen vaten met temperatuurregeling geplaatst.    Enkele dagen na de oogst begint de alcoholische gisting (omzetting van suiker in alcohol). De fermentatie wordt op de voet gevolgd met regelmatige analyses van dichtheid en temperatuur die 's morgens en' s avonds worden uitgevoerd. Dit kan een paar dagen duren of voor sommige jaargangen enkele weken.   

Een tweede fermentatie volgt. Dit is malolactische fermentatie (omzetting van appelzuur in melkzuur). Deze fermentatie duurt enkele weken met regelmatige temperatuurcontrole. Die transformatie maakt het mogelijk om rondere  wijnen te verkrijgen. Het is een essentiële stap bij het maken van wijn.  De rijping duurt ongeveer 9 à 10 maanden, waarna de wijn zacht wordt gefilterd en vervolgens gebotteld. Dan kan de marketing beginnen.   

'Het Chablis-terroir bestaat uit kalkrijke grond met overblijfselen uit het Juratijdperk, toen het gebied nog een zeebodem was. Daarom smaakt chablis mineralig en soms zelfs ziltig.'

Domaine Denis Race
Chablis 2022
Heerlijk wit fruit en mineraliteit in een zuivere, toegankelijke stijl
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Chablis
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12.5%
€ 19,25
Domaine Denis Race
Chablis 1er Cru Montmains 2022
Prachtig gevulde 1er Cru. Zachte zuren en rijp fruit.
Druivenras Chardonay
Land / Streek Frankrijk Chablis
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 23,50
Domaine Denis Race
Petit Chablis 2022
lein qua naam, maar groots van smaak. Een klassieker!
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Chablis
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 16,95
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief