Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie

Domaine des Escaravailles

Rhône Zuid / Frankrijk

Domein van de kevers

Het verhaal van Domaine des Escaravailles begint in 1953, wanneer Jean-Louis Ferran, de overgrootvader van Madeline, verliefd wordt op een vervallen boerderij op de hoogten van Rasteau. Ondanks het gebrek aan water, elektriciteit en wijnstokken, ziet hij enorm potentieel. Hij verkoopt zijn auto en leent de rest om het land te kopen. Het domein kreeg zijn naam van het Occitaanse ‘Escaravay’, wat kever betekent, een bijnaam die werd gegeven door de dorpsbewoners aan de Zwarte Boetelingen van Avignon, de voormalige eigenaren van het terrein.

Meer dan tien jaar lang plant Jean-Louis, samen met zijn zonen Daniel (grootvader van de huidige wijnmaakster Madeline) en Jean-Pierre, wijnstokken. Ze kiezen voor onafhankelijkheid, door niet aan een coöperatieve wijnkelder te leveren. Vanaf de eerste oogst vinifiëren ze hun rode wijn zelf, in eerste instantie uitsluitend Vin Doux Naturel Rasteau, de essentie van dit herkomstgebied.


Het verhaal gaat verder

Gilles Ferran, vader van Madeline, komt in 1986 op het domein, na zijn studie oenologie aan de universiteit van Montpellier. Met een duidelijke eigen visie begint hij in 1999 zijn eerste cuvées te vinifiëren en legt zo de basis voor de identiteit van het domein. Zijn wijnen zijn verfijnd, diep, gul en fruitig, gemaakt om te delen, vaak in samenwerking met zijn jeugdvriend en oenologisch adviseur Philippe Cambie.

Madeline, die al van kinds af aan tussen de wijngaarden speelde, besluit in 2018 zich bij haar ouders aan te sluiten om de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen. Ze brengt haar eigen visie op wijn mee, waarmee ze het verhaal van Escaravailles verder schrijft.

 

Terroir centraal

De geografische ligging van de wijngaard is een van de grootste troeven van het domein. De wijnstokken, die als een amfitheater rond het domein liggen, bevinden zich op de hoogste hellingen van de appellatie Rasteau, op ongeveer 350 meter hoogte. De zuidoostelijke ligging en de hoogte zorgen voor frisheid en finesse in de wijnen. Doordat de nachten er koeler zijn, rijpen de druiven langzamer.

Escaravailles beschikt over een mozaïek van terroirs, elk met een verschillend maar complementair karakter. De beroemde blauwe mergel van Rasteau, zeer sponsachtig en met een groot vermogen om water op te slaan en bij droogte weer af te geven aan de wijnstokken, is ideaal om het hoofd te bieden aan klimaatverandering. In combinatie met de cailloutis, de bekende galets roulés, zorgen de bodems voor complexiteit, mineraliteit en diepgang in de wijnen.

De zandgronden van Cairanne brengen een ongeëvenaarde finesse en elegantie. Ook de percelen in de naburige dorpen Roaix en Villedieu brengen hun eigen typiciteit met zich mee. Deze geologische diversiteit stelt het domein in staat om cuvées parcellaires te maken — wijnen afkomstig van afzonderlijke percelen — met een grote variatie in stijl.


Diversiteit aan rassen

Grenache is hier koning, gecombineerd met syrah, carignan en cinsault. Wat Escaravailles onderscheidt is er heel weinig mourvèdre wordt geteeld. Deze laatrijpende variëteit bereikt hier, ondanks vele pogingen, zelden een optimale rijpheid. Daarom werd 2006 het microdomein Calendal opgericht – waar oude grenache- en mourvèdrestokken staan op de zonovergoten terroirs van het Plan de Dieu. In totaal wordt gewerkt met meer dan vijftien rode en witte druivenrassen. Deze diversiteit, historisch verankerd in deze regio, vormt de persoonlijkheid van de wijnen.

 

Respecteren en verrijken

Het domein werkt volgens de principes van duurzame wijnbouw (viticulture raisonnée) om een gezonde en kwalitatieve oogst te verzekeren. Dankzij de Mistral – de droge wind die de druivenranken beschermt tegen veel ziekten en plagen – zijn ingrepen zeldzaam en weloverwogen. De wijngaarden worden omzoomd door hagen en olijfbomen, waarvan olijfolie geproduceerd wordt. De omringende historische flora en fauna wordt behouden om biodiversiteit te bevorderen. Het volgende doel is de certificatie voor biologische landbouw.


Oogst en vinificatie

De oogst gebeurt handmatig, met een eerste selectie in de wijngaard. De witte- en rosédruiven worden vroeg in de ochtend geoogst voor frisheid. Voor de rode wijnen wordt gestreefd naar maximale rijpheid van de druiven, om de aroma’s te concentreren en fijne, zijdezachte tannines te verkrijgen. Door lange maceraties (gemiddeld 25 dagen), gecombineerd met zachte extractie, krijgen de wijnen een fruitig en gulzig profiel, dat tegelijkertijd complex en elegant is. Sulfiet wordt alleen in minimale hoeveelheden gebruikt.

De wijnen vergisten en rijpen in een ondergrondse kelder om de temperatuur en luchtvochtigheid te reguleren. De rijping duurt 12 tot 18 maanden in diverse vaten – Bourgondische vaten (228l), demi-muids (600l), amforen, betonnen vaten en roestvrijstalen vaten – om het terroir optimaal tot uiting te laten komen.



'Escaravailles werkt met meer dan vijftien rode en witte druivenrassen. Die diversiteit, historisch verankerd in de regio, vormt het karakter van de wijnen.'


 

Domaine des Escaravailles
Cairanne 2022 Le Ventabren rouge
Elegante en fijne wijn!
Druivenras Grenache, Syrah en Carignan
Land / Streek Frankrijk Zuid Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 18,75