Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine du Bouchot

Loire / Frankrijk


Bio-pionier van Pouilly Fumé
Domaine du Bouchot was het eerste wijngoed dat gecertificeerd biologische landbouw bedreef binnen de AOP Pouilly Fumé in 2009. De tien hectare wijngaarden zijn volledig beplant met sauvignon blanc, op de zuidwestelijke kant van de heuvel van het dorp Saint Andelain, waar de bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen uit het Kimmeridgien-tijdperk. De ligging van het domein, in het centrum van z’n eigen wijngaarden, maakt nauwkeurig biodynamisch werk mogelijk. De vinificatie van de wijnen gebeurt met zeer weinig interventies. Ze bezitten daardoor de finesses en authenticiteit van dit glorieuze terroir. Op de rechteroever van de Loire zijn de Bouchet-wijnen kampioen sauvignon blanc.

Stokje overgenomen
2018 markeert de komst van Antoine Gouffier, jonge wijnmaker en kind van het dorp, die met veel energie het stokje overneemt van de familie Kerbiquet. Na omzwervingen rond de wereld – twaalf jaar tussen New York, Californië, Argentinië, Afrika en het Midden-Oosten – besluit de backpacker terug te keren naar huis. Dankzij zijn mentor Pascal Kerbiquet – profeet van bio en biodynamica – en samen met zijn jonge vrouw, vindt hij zijn thuishaven en roeping op Bouchot.

'Ontdekking van het jaar 2022' 
 La Revue du Vin de France


Backpacker-wijnboer 
Geboren en getogen in de dorpen van Pouilly-Fumé, reist Antoine als jongvolwassene een decennium als backpacker over de hele wereld. Zwervend door Amerika, Argentinië, Afrika en het Midden-Oosten leert hij nieuwe methoden en manieren van leven buiten de grenzen van Frankrijk. Daarna brengt hij geruime tijd door in Argentinië met wijngrootheid Michel Rolland en diens rechterhand Thierry Haberer van het wijndomein Clos de los Siete. Eenmaal aangekomen in Zuid-Afrika werkt en leert Antoine de kneepjes van het vak van Duncan Savage. Als extra bonus ontmoet hij daar Ilse Nel, zijn huidige vrouw.

Boel op stelten 
Jonge wijnmaker Antoine Gouffier heeft een moderne, zeer eigen kijk op de traditionele regio Pouilly-Fumé.  Als rebel in de wereld van de traditionele wijnbouw, zet de boel nogal op stelten. Zijn soms extreme ideeën strijken sommige collega-wijnmakers tegen de haren in, maar op Domaine du Bouchot heeft hij snel zijn eigen technieken onder de knie gekregen die de minerale signatuur van deze streek vastleggen. 'Met de hulp van zijn mentor en expert in biodynamica, Pascal Kerbiquet, blijft wijnmaker Gouffier zich inzetten voor een bloeiende natuur in zijn wijngaarden.'


Biodynamische geest
Bij terugkomst in Frankrijk neemt hij Domaine du Bouchet van de familie Kerbiquet over. Antoine begint onmiddellijk nieuwe wijnstokken te planten, de kelder te renoveren en nieuwe apparatuur en amforen aan te schaffen. Hij begint ook te experimenteren met oude eiken vaten voor zijn wijnen. Het domaine is al sinds 2009 biodynamisch gecertificeerd, waardoor Antoine in een bedrijf kon stappen dat helemaal aansluit bij zijn overtuigingen. Als nieuwe eigenaar van het eerste domaine dat biologisch gecertificeerd werd in de Pouilly-Fumé appellation, blijft Antoine de biodiversiteit en het werken met de maankalender stimuleren. Kort na de overname behaalt hij de biodynamische certificering. Met de hulp van zijn mentor en expert in biodynamica, Pascal Kerbiquet, blijft hij zich inzetten voor de bloeiende natuur in zijn wijngaarden. 

Minimale interventie
De wijngaarden zijn volledig beplant met sauvignon blanc en liggen op de zuidwestelijke helling van de heuvel naast het dorp Saint Andelain. Hier bestaat de bodem uit klei en kalksteen uit het Kimmeridgian tijdperk, perfect om de lichte frisheid van de sauvignon naar boven te halen. Antoine's vinificatiefilosofie behelst minimale interventie en focus op expressie van het terroir, wat wijnen oplevert met een levendige elegantie. Er worden drie wijnen gemaakt, van druiven verspreid over bijna 15 hectare rond Pouilly-Fumé. De percelen Caillottes en Terres Blanches zijn de belangrijkste twee percelen, de derde wijn MCMLV is ook afkomstig  van Terres Blanches, maar dan alleen van de oude wijnstokken, wat de wijn meer diepte geeft.


'Gouffier's vinificatiefilosofie behelst minimale interventie en focus op terroir-expressie, wat wijnen oplevert met een levendige elegantie.'

Domaine du Bouchot
Pouilly Fume Caillottes 2021
Smaaklagen, smaaklente en spanning!
Druivenras Sauvignon Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 37,50
Domaine du Bouchot
Pouilly Fume MCMLV 2021
De "high end" cuvee van de ouste stokken!
Druivenras Sauvignon Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 41,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief