Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Dubost

Beaujolais / Frankrijk


Wijnbouwgeest van vader op zoon
Domaine Dubost bestaat sinds 1902 en wordt al tachtig jaar en drie generaties lang gerund door de familie Dubost. De wortels van de familie liggen diep verankerd in de Beaujolais. Aan het begin van de twintigste eeuw was Jean-Aimé Dubost het hoofd van deze typisch Franse familie. Hij was een gewaardeerd en erkend wijnmaker in het dorp Beaujeu. Hij gaf zijn passie en kennis door aan zijn vier zonen. 

Eén van die zonen is Henri, die al snel in de voetsporen van z’n vader treedt en een gepassioneerde en perfectionistische wijnbouwer wordt. In 1965 koopt hij een klein domein dat bekend staat om de kwaliteit van zijn terroirs. Hij stopt nooit met het verbeteren van de kwaliteit van zijn wijnen, totdat ze op de meest prestigieuze tafels in Frankrijk staan. Ook de huidige wijnbouwer, Jean-Paul Dubost, erfde de wijnbouwgeest van zijn vader en grootvader. Zijn passie voor door mineraliteit gekenmerkte terroirs brengt hem er al snel toe zijn wijnen te oriënteren naar nóg meer persoonlijkheid en complexiteit. Naar wijnen die alle rijkdommen van de Beaujolais perfect weerspiegelen.

'Aan de lange koolzuurmaceratie bij lage temperatuur ontleent Dubost z'n onvergelijkbare stijl: rijke, crispy wijnen met een prachtige lengte.'  


De weerspiegeling van het land 
Dankzij de verschillende terroirs van het domein kan Jean-Paul een reeks grote wijnen produceren. In zijn flessen vinden we de unieke mineraliteit van elk perceel, de intrinsieke kenmerken van elke wijngaard. Het zijn authentieke, gulzige, subtiele, aangenaam complexe wijnen met lange, zijdeachtige tannines. Zijn kennis stelt hem in staat een compleet gamma te vinifiëren met 21 cuvées, verdeeld over 8 appellations uit 32 hectare wijngaard. 90% van de aanplant bestaat uit gamay à jus blanc en 10% chardonnay. De wijnstokken van Dubost worden met de grootste zorg omringd, zodat ze het beste van zichzelf laten zien en zeer rijpe druiven produceren. Dit maakt lange koolzuurmaceratie bij lage temperatuur mogelijk, waaraan het domaine z’n onvergelijkbare stijl ontleent: rijke, crispy wijnen met een goede lengte. 

Optimale extractie
De vinificatie is maatwerk. De oogst wordt in de kuipruimte gelegd om de maceratie te starten. Afhankelijk van de gezondheidstoestand worden de druiven gesorteerd en ontsteeld of direct in kuipen gedaan. De capaciteit van de kuipen wordt aangepast aan de specificiteit van de percelen. De alcoholische gisting begint met verhitting tot 25 à 30°, waarna de inheemse gisten van de terroirs in actie komen. 

Gedurende 6 tot 18 dagen, afhankelijk van de vaten en het gewenste doel, wordt het sap gemengd met de draf (de massa die overblijft na het persen van druiven). De temperatuur wordt dagelijks gecontroleerd. Bij de grote cuvées zorgt pigéage (het onderdompelen van de hoed) voor de beste extractie van de aroma's van de verschillende crus. Vervolgens wordt het sap naar de kuipen geleid en wordt de malolactische gisting ingezet en zorgvuldig gemonitord.


Voortdurend proeven
Aan het einde van deze fase wordt de grote droesem overgestoken en gaan bepaalde jaargangen in dubbele vaten van 400 liter. De andere jaargangen overwinteren in betonnen opslagtanks bij een constante temperatuur van 20°C. De wijnen worden (in vat) opgeslagen in de kelder en vervolgens elke vijftien dagen geproefd. De wijnmaker controleert handmatig het afvullen en laat de So2-beoordeling aan de oenoloog. 

Botteling à la carte
Elke maand wordt gebotteld volgens de gewenste blends: aan het begin van het seizoen wordt gezocht naar de versheid van de gamay, vanaf juni tot het einde van het jaar wordt vooral gezocht naar de frisheid van de gamaydruif, daarna worden de meer gestructureerde cuvées gemaakt die de specifieke kenmerken van elke cru en elk terroir weerspiegelen.Domaine Dubost
Fleurie 2021 La Tonne
Verfijnde en harmonieuze Fleurie.
Druivenras Gamay
Land / Streek Frankrijk Beaujolais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 22,50
Domaine Dubost
Beaujolais Lantignié Chardonnay 2022
Fruit en frisheid met 6 maanden foudres!
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Beaujolais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 19,50
Domaine Dubost
Brouilly 2022 Vieilles Vignes
Parmi les meilleurs Brouilly!
Druivenras Gamay
Land / Streek Frankrijk Beaujolais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 18,95
Domaine Dubost
Morgon 2022 La Ballofière
Een high-altitude Morgon op elegantie!
Druivenras Gamay
Land / Streek Frankrijk Beaujolais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 19,25
Half - 0.375 l
Brouilly 2022 Vieilles Vignes 0.375l
Domaine Dubost
Brouilly 2022 Vieilles Vignes 0.375l
Rijp fruit, wilde rozen, vanille, toast, crispy, sappig, gevaarlijk lekker.
Druivenras Gamay
Land / Streek Frankrijk Beaujolais
Inhoud / Alcohol 0.375 L / 13%
€ 10,50
Domaine Dubost
Beaujolais Lantignié 2022
Sappig, uitnodigend en rond!
Druivenras Gamay
Land / Streek Frankrijk Beaujolais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 14,75
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief