Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Feuillat-Juillot

Bourgogne Côte Chalonnaise / Frankrijk

In een wijnvat gevallen
We kunnen wel zeggen dat Françoise Feuillat-Juillot bijna letterlijk in een wijnvat viel, geboren en getogen op een familiewijngoed in de Bourgogne. Maar, jong en eigenzinnig, koos ze aanvankelijk voor een ander vakgebied. Na haar middelbare school vertrok ze naar Parijs voor een studie Internationale Handel. Na een paar jaar weg van de wijngaarden begon haar geboortegrond tóch te trekken en besloot ze om terug te keren naar Bourgogne. Ze volgde een jaar studie Oenologie aan de universiteit van Dijon. Dat overtuigde haar van haar interesse en passie voor wijn.

Wijnavontuur
In 1989 besloot Françoise om een nieuw wijnavontuur aan te gaan: ze werd partner van een producent in Montagny-les-Buxy, die eigenaar was van een wijngaard van 14 hectare waarvan slechts 8 hectare beplant was. Werk aan de winkel dus. Ze leidde het domaine enkele jaren samen met haar compagnon, zorgde voor nieuwe aanplant en liet de productie stijgen van 5000 naar 60.000 flessen per jaar. In 2002, na het overlijden van haar compagnon, nam ze de leiding van het wijngoed alléén op zich, en kocht het uiteindelijk in 2004.

Ambassadeur van Montagny
Vanaf dat moment verzorgt Françoise, met de hulp van slechts vier medewerkers, de complete bedrijfsvoering, van wijngaard tot botteling, met een jaarlijkse productie van 80.000 flessen per jaar. Ze maakt zich sterk voor de kwaliteit in de wijngaard, die duurzaam wordt verbouwd (viticulture raisonnée), en voor optimale terroir-expressie van haar wijnen. Ze staat ook op de bres voor ‘haar’ mooie Montagny en het vergroten van de naamsbekendheid van deze relatief onbekende appellation. In 2021 trad ook Camille, Francoise’s dochter, na professionele ervaring over de hele wereld te hebben opgedaan, toe tot het wijnbedrijf.

'Minimaal ingrijpen en subtiel houtgebruik houdt deze wijnen zo puur mogelijk. Verwacht vooral veel rijp wit fruit, frisse mineraliteit, evenwicht en elegantie.'
Yoeri Vojacek

Fantastisch P/Q
Montagny is het meest zuidelijke herkomstgebied van de Côte Chalonnaise. Er wordt uitsluitend witte wijn van chardonnaydruiven geproduceerd die voorheen op de markt kwamen onder de verzamelnaam ‘Côte de Buxy’. Tegenwoordig bestaat de AOC Montagny  uit de gemeenten Montagny-les-Buxy, Buxy, Saint-Vallerin en Jully-les-Bruxy. Je vindt hier 49 premier cru-wijngaarden, maar geen grand cru’s. De kwaliteit is verrassend hoog: wijnen uit dit deel van de Côte Chalonnaise staan bekend om hun fantastische P/Q-verhouding. Oftewel: je krijgt er heel veel Bourgogne voor schappelijke prijzen. 

Chardonnayparadijs
Dat het wel snor zit met de wijnen uit Montagny wisten de oude Romeinen trouwens al. Plaatselijke monniken gaven in de tiende eeuw een slinger aan de wijnbouw door de wijngaarden nieuw leven in de blazen. Nu telt het gebied een hondertal wijnbouwers, die de wijngaarden op heuvelruggen 200-400 meter boven zeeniveau, verzorgen. De hellingen zijn over het algemeen vanuit noordoost naar het zuiden en zuidoosten gericht. Zo pakken ze vooral de milde ochtendzon mee met een lange rijpingsperiode als pluspunt, want door het hier heersende landklimaat kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen. In de kalkrijke bodem vinden we niet alleen schelpjes maar ook kleiachtig slib: een ondergrond waar de chardonnaydruif gek op is. 

Elegant & evenwichtig
De wijnen van Feuillat-Juillot zijn dus echte cool climate-chardonnays: vriendelijke, maar karaktervolle witte wijnen die heerlijk smooth over de tong glijden en een lange indruk achterlaten. Met minimaal ingrijpen tijdens de productie en subtiel houtgebruik worden ze zo zuiver mogelijk gehouden. Verwacht vooral veel rijp wit fruit, frisse en mineralige tonen, evenwicht en elegantie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief