Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine François Raquillet

Bourgogne Côte Chalonnaise / Frankrijk

Knotsgek van druiven
De villlages en 1er Cru-wijngaarden van Domaine François Raquillet bevinden zich voornamelijk op de oostelijke en zuid-oostelijke hellingen rond Mercurey. Chardonnay staat vooral aangeplant op de mergelhoudende bodems, pinot noir op de meer kleihoudende kalksteenbodems. Raquillet beschikt over veel vieilles vignes: de 1er Cru Les Veleys komt van stokken van gemiddeld zestig jaar, de 1er Cru Les Naugues van veertig jaar oude stokken. François Raquillet is knotsgek van zijn wijn en druiven en zorgt er in de wijngaard voor dat zijn druiven supergezond en rijp zijn. Zijn wijnen hebben persoonlijkheid, zijn verleidelijk, gourmand en zijn zeer precies gemaakt. Prijs/kwaliteit van het complete gamma is over de hele linie ijzersterk.

Topreferentie
De witte wijnen zijn fruitig en vertonen een mooie aromatische complexiteit, met zeer goede zuren. Ondanks de soms hete zomers vertonen ze een zeer goed evenwicht, gedragen door een klassieke frisheid. De rode wijnen vallen op door hun prachtige, diepe kleuren, een teken van grote rijkdom. Ideale omstandigheden van zon en warmte tijdens de rijping leiden tot concentratie en karakter, maar zonder zwaar te zijn. Ze bieden uitbundige aroma’s van zwart fruit zoals braam, bosbes en zwarte kers. Net als bij de witte wijnen slaagt de wijnmaker erin hun frisheid te behouden. Een topreferentie voor deze appellatie dus en relatief betaalbaar als je de prijzen vergelijkt met de Côte de Beaune. Bettane & Desseauve noemt dit ‘une adresse incontournable (een domein waar je niet omheen kunt).

'François Raquillet zorgt ervoor dat zijn druiven supergezond en rijp zijn.'
Qualité
De druiven worden met de hand geoogst. Een eerste sortering wordt gedaan door het team van plukkers. De trossen worden in kleine kratten vervoerd om te voorkomen dat ze gaan klitten. Bij aankomst op het domein gaan de druiven allemaal over een sorteertafel en worden ze één voor één door het team onderzocht. Vervolgens worden de bessen 100% ontsteeld en met behulp van de zwaartekracht in roestvrijstalen bakken overgebracht, waarna ze in kuipen gaan voor een koude maceratie voorafgaand aan de gisting. 

Nieuwe vaten 
De gisting gebeurt op natuurlijke wijze met de inheemse gisten die aanwezig zijn op de druiven en in de kuipruimte. Er wordt zeer weinig ingegrepen tijdens de vinificatie (twee oproeringen per dag). Het domaine vinifieert uitsluitend in Franse eiken vaten. De vatenvoorraad roteert per derde (1/3 nieuwe vaten elk jaar). De oudste vaten zijn dus drie jaar oud en elke cuvée heeft zijn eigen verhouding van nieuwe vaten tijdens de vinificatie.'Delivers as much as you could hope for at the price, and scores all the more for that.' 

Jancis Robinson over de wijnen van RaquilletDomaine François Raquillet
Mercurey 2021 la Brigadière Blanc
Aromatische rijkdom. Geweldige lengte! In Raquillet stijl...dus lekker verleidelijk en genereus.
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 31,50
Domaine François Raquillet
Mercurey 1er Cru les Veleys 2021 Blanc
Raquillet's wijnen zijn genereus. Komen geweldig binnen. Verleidelijk. Ingetogen kracht.
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 39,95
Domaine François Raquillet
Mercurey 1er Cru les Veleys 2021 Rouge
Grote en onderscheidende wijn!
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 38,95
Domaine François Raquillet
Mercurey 2021 Vieilles Vignes Rouge
Niveau van een premier cru! Fijngevoelig, aards, bosvruchten. Wow!
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 32,50
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief