Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Gavoty

Provence / Frankrijk

Terroir-filosofie 
Er wordt hard gewerkt aan de erkenning van de Provence als wijngebied met een sterke identiteit in terroirwijnen. Veel wijnboeren zijn voorstander van biodiversiteit en polycultuur, en werken vanuit de persoonlijke overtuiging dat de wijnstokken, de wijnen en het hele wijnmaakproces respectvol moeten worden benaderd. Dat is zeker ook het geval op het Provençaalse Domaine Gavoty.

Garrigue
Het domein ligt in de Collines du Var, dat binnen de appellation Côtes de Provence wordt beschouwd als ‘het gebied van de extremen’: zowel qua klimaat als qua reliëf is dit het gebied met de hoogste gemiddelden van de appellation. De wijngaard ligt op Triasbodems (Triasisch plateau) die rijk zijn aan kalk en klei. Deze klei heeft de capaciteit om water vast te houden waardoor de wijngaard beter bestand is tegen droogte. De wijngaarden grenzen aan de voor de Méditerranée zo typische garrigue: de kreupelhoutachtige vegetatie van grassen en lage planten die voorkomt op kalkmassieven en die optimaal is aangepast aan lange perioden van droogte die het mediterrane klimaat in de zomer kenmerken en de omgeving met hun geuren en kleuren verrijken. 

Rijke biodiversiteit
De wijngaarden zijn omringd door heuvels met eiken- en dennenbomen, die geliefd zijn bij onder meer wilde zwijnen. Het behoud van biodiversiteit, met een rijke dierenpopulatie en bodemleven, is een prioriteit voor het domein. In 2018 werd ook een geitenboerderij verwelkomd in de aangrenzende bossen. De hele Gavoty-wijngaard bestaat uit één stuk grond en ligt volledig in de gemeente Cabasse.

Klimaat 
Het domein wordt van de zeegrens gescheiden door het Maures-gebergte. De winters zijn hier streng: zeer koude nachten die wekenlang -10°c kunnen bereiken, afgewisseld met dagen van +15°c. In de zomer komen grote thermische amplitudes voor: de temperatuur kan op zomerse dagen regelmatig pieken tot 40°c, met vaak koele nachten (15°c). Deze klimatologische extremen brengen de wijngaard in een staat van ‘lijden’ waardoor deze het beste van zichzelf geeft en de ware identiteit van het terroir laat zien. De rode wijnen behouden een opmerkelijke frisheid gedurende meer dan twintig(!) jaar, de witte wijnen zijn geconcentreerd maar behouden ook hun frisheid door de jaren heen. 

Rolle 
 Het (witte) druivenras Rolle werd in 1970 aangeplant op Gavoty door Nico Dotto, onder leiding van Pierre Gavoty, die in dit druivenras een wederopstanding na de phylloxera (druifluis) zag van een zuiver Provençaals ras dat destijds (naar verluid) alleen in de streek van Bellet werd geteeld. De eerste enten kwamen uit deze streek. Rolle voelde zich thuis op de klei-kalkachtige bodem van Gavoty en sindsdien wordt de evolutie van dit ras op het domein met aandachtige ogen gevolgd. Het domein beschikt over een bijzondere collectie oude wijnen die in de fles een prachtige ontwikkeling hebben doorgemaakt en op speciale momenten uit de kelder worden gehaald. De mineraliteit van Rolle komt vooral tot uiting in jaargangen als 1990, 1995, 1998, 2001, 2005 en 2007, 2011, 2013, 2015 en 2016. Overigens kunnen de temperatuurextremen in dit gebied soms nadelig zijn voor de rode wijnen, vooral bij regenachtige zomers. In sommige jaren worden daarom geen rode wijnen geproduceerd. 

Even geduld
De rosés van Gavoty onthullen smaken waar geen enkele andere wijn aan kan tippen. Ze cultiveren contrasten met hun volle smaak, frisheid, elegantie, lengte en structuur. De rode wijnen van Gavoty kunnen als ze jong zijn wat sober en gesloten zijn. Ze hebben een wachttijd van meerdere jaren nodig om harmonieus te worden: doorgaans ontvouwen ze hun generositeit en complexiteit na 6-8 jaar flesrijping. Aroma's en structuur versmelten dan tot een wijn die z’n terroir onthult met verfijnde tannines en de transformatie van pure fruitaroma’s naar kreupelhout, kruiden en garrigues. Als je het geduld kunt opbrengen om ze 5-10 jaar te bewaren, dan zie je geweldige secundaire aroma’s tot leven komen en worden de wijnen rond en weelderig op het randje van zoetheid. 

De rode Clarendon wordt alleen gebotteld in die oogstjaren die goed genoeg zijn om ze te laten rijpen in vat en vervolgens op fles. Zo werden de jaren 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017 nooit geproduceerd vanwege hun kwetsbaarheid. De Grand Classique en Clarendon krijgen geen vatrijping, alleen de Hautbois Solo ondergaat een rijping op vaten van 400 liter.

Geschiedenis 
Gelegen aan de Via Aurelia heeft het landgoed Campdumy (‘velden van de druivenoogst’ in oud-Provençaals) een rijk historisch verleden, waarvan een aantal Romeinse overblijfselen getuigen: zo werd de mijlpaal van Neron (58 na Christus) op het domein gevonden,  tegenwoordig te bewonderen in de proefkelder.

Pseudoniem
Philémon Gavoty kocht het landgoed in 1806. Sindsdien hebben acht generaties elkaar opgevolgd. André Gavoty, literair journalist bij de Revue Des Deux Mondes, vertrouwde het beheer van het domein in 1960 toe aan zijn neef Pierre (1925-2006). Bernard Gavoty (1906-1980), die muziekcriticus bij de krant Figaro was en schreef onder het pseudoniem Clarendon, verzorgde samen met Pierre de marketing van de wijnen van Campdumy. Jarenlang werkten Pierre en Bernard hard om de appellation Provence en z’n prachtige wijnen op de kaart te zetten en waren daarmee echte visionairs. 

Nico Dotto
Een andere persoonlijkheid die (tussen 1940 en 1980) bepalend is geweest voor het domein  is bedrijfsleider Nicodème Dotto, die onder andere de overgang van de door paarden getrokken ploeg naar de motorisering met tractoren, in goede banen leidde. Een ware cultuurshock in de wijnbouw. 

Vrouw aan het roer
Vanaf 1985 nam Roselyne Gavoty de wijnbereiding voor haar rekening en zorgde voor een nieuwe commerciële oriëntatie. In 2001 nam zij de hele operatie over met de hulp van haar man Hervé.

Domaine Gavoty
Côtes de Provence 2020 Clarendon Blanc
Elegantie en frisheid! Grote wijn!!
Druivenras Rolle
Land / Streek Frankrijk Provence
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 35,75
Domaine Gavoty
Côtes de Provence 2022 Clarendon Rosé
Een geraffineerde rose!
Druivenras Grenache (70%) en Cinsault (30%)
Land / Streek Frankrijk Provence
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 21,75
Domaine Gavoty
Côtes de Provence 2022 Grand Classique Rosé
Een ronde en uitnodigende Provence rose!
Druivenras Cinsault (70%) en Grenache (30%)
Land / Streek Frankrijk Provence
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 15,50
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief