Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Gerin

Rhône Noord / Frankrijk

Geroosterd

Klein maar fijn. Dat is bij uitstek van toepassing op Côte Rôtie en Condrieu in het uiterste noorden van de Rhône-vallei, net ten zuiden van de stad Lyon. De hellingen, tussen de 180 en 325 meter boven zeeniveau en gericht op het zuidoosten, behoren tot de steilste van Frankrijk met hellingshoeken tot wel 60%. Rôtie betekent geroosterd – de druiven worden ‘geroosterd’ in de volle zon. De bodem, bestaand uit schist en gneis, slaat de zonnewarmte goed op. De wortels moeten flink moeite doen om hun weg te vinden in de stenige ondergrond. Die robuuste omstandigheden leveren wijnen op die tanninerijk, krachtig, zijdeachtig en elegant zijn. 


Familiehuis Gerin 

De familie Gerin is al zes generaties lang gevestigd in het hart van de Côte-Rôtie, in het dorpje Ampuis. Het verhaal van Domaine Gerin begint in 1983 met de overname van de familiewijngaarden van zijn grootvader Marcel en vader Alfred Gerin in de Côte-Rôtie. In 1987 wordt de eerste fles geproduceerd. Jean-Michel Gerin's focus ligt vanaf het begin op de expressie van de individuele terroirs. In 1988 wordt de eerste aparte vinificatie van het perceel Les Grandes Places gedaan, in 1996 gevolgd door La Landonne. Een nieuwe kuiperij en kelder worden gebouwd, gevolgd door een grote wijnopslag in 2000.


'Rôtie betekent geroosterd – de druiven worden ‘geroosterd’ in de volle zon.'

Titanenklus
In 2003 wordt begonnen met de aanplant van de wijngaard La Viallière, een titanenklus in wijngaarden met hellingshoeken van 40 tot bijna 60%. In 2009 worden hiervan de eerste flessen geproduceerd. In 2018 wordt de Lieu-dit Côte-Bodin voor het eerst apart gevinifieerd: uitzonderlijk Côte-Rôtie terroir, dertig jaar eerder aangeplant door Jean-Michel. Op dit moment omvat het domein 17 hectare wijngaard in het Rhônedal. De twee zonen van de familie, Michaël en Alexis, zijn inmiddels toegetreden en het bedrijf is bezig om te schakelen naar biologische landbouw. 

Brune & blonde 
In de Côte-Rôtie is de bodem gevuld met scheuren waaruit de wortels van de wijnstokken water en andere voedingsstoffen halen. Als het gaat om wijnbouw wordt dit gebied wel onderverdeeld in de zogenoemde Côte brune en Côte blonde. De verdeling heeft te maken met de geologische oorsprong van de bodem. In het zuiden van de Côte-Rôtie vinden we de Côte blonde: bodems van voornamelijk gneis. Door erosie zijn hier kiezelachtige bodems ontstaan, licht van kleur, met een verhoogde verkalking door de lösslaag op het plateau.  

Erosie 
Op de Côte blonde, en op vergelijkbare plaatsen, is de kleigrond (‘arzel’) die is ontstaan door erosie uiterst brokkelig en instabiel en wordt op z’n plaats gehouden door stenen muurtjes die plaatselijk ‘cheys’ worden genoemd. In het noorden van de appellation liggen de percelen van de Côte brune op een ondergrond van mica-schist. Dat vormt bodems met een hoger kleigehalte, rijk aan ijzer en donkerder van kleur. Op de hellingen van de Côte brune is dus meer klei en meer stabiliteit. Op de hellingen zijn smalle terrassen (chaillées) gevormd, die een soort trappen vormen. Op de relatief vlakke treden staan de wijnstokken heel stabiel.Domaine Jean-Michel Gerin
Condrieu 2022 la Loye
Grote wijn met elegantie en minerale toets. Wijnmaker in grote vorm.
Druivenras Viognier
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 58,50
Domaine Jean-Michel Gerin
Condrieu 2022 les Eguets
Aromatische precisie ten top. Zeer indrukwekkend, puur mondgevoel.
Druivenras Viognier
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 69,50
Domaine Jean-Michel Gerin
Vin de France 2022 La Champine Viognier
Een rechtse directe van Gerin! Bedwelmend bouquet van perzik en abrikoos.
Druivenras Viognier
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 19,25
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief