Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Grosbois

Loire / Frankrijk


Puur natuur
Vinificatie gebeurt bij Grosbois op natuurlijke wijze, met veel respect voor de druiven. De autochtone gisten die al op de druiven aanwezig zijn, bepalen het tempo van de gisting. De doses zwavel worden tot een minimum beperkt: sinds oogst 2020 worden de wijnen daarom als ‘vins méthode nature’ aangeboden. Nicolas en Sylvain geven de voorkeur aan lage opbrengsten, ongeveer 40 hl per hectare, en een hoge beplantingsdichtheid (5800 wijnstokken per hectare) om de expressie van de terroirs te bevorderen en een zekere regelmaat in de kwaliteit van de wijnen te garanderen. De broers geloven niet in houtgebruik; alle wijnen zijn opgevoed in betonnen cuves. Naturel is de stijl. 


Polycultuur
Het domein heeft altijd gemengde landbouw gekend, vroeger om zelfvoorzienend te zijn, nu om een harmonieus ecosysteem te creëren. Het agrarisch bedrijf wordt beheerd volgens de principes van de agro-ecologie, om een veerkrachtig productiesysteem te creëren dat de omgeving en de menselijke gezondheid respecteert. Gemengde landbouw stimuleert de biodiversiteit, geeft de bodem kracht en moet het op lange termijn mogelijk maken dat het domein weer zelfvoorzienend wordt. 

Beestenboel 
Er worden verbintenissen gemaakt tussen bos, weilanden en wijngaardpercelen, waarbij steeds het idee van precisie, evenwicht en harmonie in het oog wordt gehouden, dat in de wijnen tot uiting komt. Ook dieren horen daarbij. Na een eerste poging met Limousines, zijn het nu Black Angus die de groene weiden van het domaine bezetten. (Longué) varkens namen in 2021 hun intrek genomen in het bos dat boven de Clos du Noyer uitsteekt. En er zijn al vele jaren bijen op het landgoed, essentieel voor de bestuiving, met bijenkorven in de percelen.

'Grosbois gelooft niet in houtopvoeding, de wijnen zien uitsluitend betonnen cuves. Naturel is de stijl.'


Evenwicht & precisie
Wijnstokken worden volgens de Poussard-methode gesnoeid om de doorstroming van het sap te bevorderen en het binnendringen van houtziekten tegen te gaan. De bodems worden alleen aan de oppervlakte bewerkt, om de biodiversiteit waaruit ze bestaan te respecteren. Biologische landbouw betekent: veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van de planten. Anticiperen op aanvallen van ziekten in plaats van ze te genezen. Alles gebeurt op het ritme van mens en natuur, manueel, met respect voor de aarde, de wijnstokken en de trossen. 

Terug naar het land
 De broers Nicolas en Sylvain wisten vanaf het moment dat hun ouders in hun tienerjaren de familieboerderij Grosbois overnamen, dat ze er zouden terugkeren. Als wereldburgers hebben ze jarenlang wijn gemaakt op beide halfronden. Nicolas, de oudste, voelde als eerste de behoefte om terug te keren naar het familielandgoed. Sinds 2006 heeft hij de leiding over het domaine en volgt een zeer groene koers van biodynamische en gemengde landbouw.

Pure passie  
Voor Sylvain, getrouwd met een Braziliaanse vrouw, duurde het avontuur buiten de muren tot 2019. Na twee oogsten waarbij hij terugkeerde om zijn broer een handje te helpen, besloot hij om definitief deel te nemen aan het familieproject. Afgestemd op hun wijnstokken (en hun dieren), worden Nicolas en Sylvain gedreven door hun passie, hun menselijkheid en hun hoge normen. Doel is om pure wijnen te produceren die de liefde voor het land overbrengen.

'Alles gebeurt op het ritme van mens en natuur, manueel, met respect voor de aarde, de wijnstokken en de trossen.'

Domaine Grosbois
Chinon 2017 Montet
Sappig kersenfruit. Mineraliteit. Oosterse kruiden. Laurier. Fraîcheur.
Druivenras Cabernet Franc
Land / Streek Frankrijk Loire
€ 36,00
Domaine Grosbois
Chinon 2019 Gabare
Elegante en verfijnde wijn, een ware ontdekking voor de liefhebber.
Druivenras Cabernet Franc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 27,50
Domaine Grosbois
Chinon 2020 Clos du Noyer
De top cuvee van Nicolas Grosbois. Behoort tot de top in Chinon.
Druivenras Cabernet Franc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 37,95
Domaine Grosbois
Chinon 2020 Gabare
Een heel mooie Chinon die meeslepend en elegant is.
Druivenras Cabernet Franc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 27,75
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief