Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Guillemot Michel

Bourgogne Mâconnais / Frankrijk


Biodynamische familie
Domaine Guillemot-Michel is een klein familiedomein in Quintaine, een gehucht gelegen tussen de dorpen Viré en Clessé, in het hart van de appellation Viré-Clessé, één van de vijf crus van de Mâconnais. In 1982, na hun studies in wijnbouw en oenologie, keren Pierrette Michel en haar man Marc Guillemot hier terug, naar het wijnlandgoed van de ouders van Pierrette. In 1985 bottelen ze hun eerste jaargang onder de naam Guillemot-Michel. Onmiddellijk beginnen ze aan een conversie naar biologische en later biodynamische wijnbouw. Beide certificaten (Demeter en Biodyvin) zijn inmiddels in hun bezit. Sinds 2012 zijn ook dochter Sophie en haar man Gautier nauw betroken bij het domaine. Sophie, Gautier, Pierrette en Marc cultiveren samen 6,5 ha oude chardonnay-wijnstokken (55-60 jaar oud) op de hellingen van Quintaine, halverwege tussen Mâcon en Tournus.


'Dit is één van de beste producenten van de Mâconnais.'

Robert Parker


Eigen preparaten

Het biologisch-dynamisch werk op het domaine is er in de eerste plaats op gericht een levende bodem in stand te houden, door mechanisch en niet-chemisch onderhoud. Dat betekent onder andere dat geen synthetische fytosanitaire producten gebruikt worden, maar uitsluitend minerale stoffen en preparaten op plantaardige basis. De bereiding van deze preparaten vindt op het domein zelf plaats, vaak samen met andere wijnbouwers. Veel van de gebruikte planten − duizendblad, brandnetel, alfalfa, valeriaan, smeerwortel, tijm, oregano, bonenkruid − zijn zelfgekweekt of in het wild verzameld. 


Inheemse gisten

In de kelder beperkt men ingrijpen tot het strikt noodzakelijke, dat kan dankzij de optimale kwaliteit van de oogst. Wanneer de druiven rijp zijn, worden ze met de hand geplukt en vervolgens voorzichtig geperst. De most wordt 's nachts gekoeld om het heldere sap van de most te scheiden. De alcoholische en malolactische gisting worden op natuurlijke wijze uitgevoerd in betonnen vaten met behulp van inheemse gisten en bacteriën. Na de gisting wordt de wijn op de droesem bewaard tot de botteling aan het begin van de zomer.


'Veel planten die het domaine gebruikt − duizendblad, brandnetel, alfalfa, tijm, oregano, bonenkruid − zijn zelfgekweekt of in het wild verzameld.'


Viré meets Clessé 

De wijnen van de twee wijndorpen Viré en Clessé droegen tot de eeuwwisseling de namen Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé. Omdat de lokale wijnboeren vonden dat hun wijnen (in stijl heel vergelijkbaar) een eigen appellation-status verdienden, kozen ze voor één benaming. In 1999 kwam de officiële erkenning: de AOC Viré-Clessé voor witte wijn (100% chardonnay). Het werd daarmee de vijfde village-appellation van de Mâconnais na Saint-Véran en de drie Pouilly’s (Fuissé, Loché & Vinzelles).


Robert Parker over Guillemot: 
"Zoals ik al eerder heb geschreven, is dit zeven hectare grote domein in het gehucht Quintaine één van de beste producenten in de Mâconnais en verdient het om nog veel bekender te zijn. De vader van Pierrette Guillemot was een van de oprichters van de coöperatie Viré-Clessé, maar zij en haar man Marc besloten in 1985 te stoppen en schakelden eerst over op biologische landbouw en vervolgens, in 1991, op biodynamische landbouw. In 2013 kwam hun dochter Sophie het team versterken, gevolgd door haar echtgenoot, Gautier Roussille, auteur van onder meer een indrukwekkende gids over sake.  Alle percelen van het domein zijn beplant met chardonnay, waarvan de oudste wijnstokken dateren uit 1918. 

Net als hun buren, de Thevenets, oogsten de Guillemots optimaal rijpe druiven en laten ze de wijnen in hun eigen tempo gisten en rijpen op de droesem. Botrytis, een relatief veel voorkomend verschijnsel vanwege het vochtige mesoklimaat van de Quintaine, wordt omarmd. Dit zijn rijke wijnen die doordrongen zijn van een opmerkelijke concentratie en energie en die zich prachtig ontwikkelen in de kelder. Hun sterke persoonlijkheid is een wereld van verschil met de flauwe en vluchtige witte wijnen die veel consumenten toedichten aan deze regio, maar dat is precies waarom ze de aandacht verdienen. 

Wie het domein bezoekt, wordt getroffen door de zorgvuldigheid waarmee de familie Guillemot te werk gaat, of het nu gaat om hun moestuin, hun onberispelijk gerestaureerde boerderij of hun wijnen. Maar het is natuurlijk niet nodig om een bezoek te brengen - je kunt de resultaten in het glas proeven."

Domaine Guillemot-Michel
Viré-Clessé 2020 Quintaine
Overstijgt de appellatie. Prachtwijn!
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 30,15 € 24,12
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief