Domaine Guillemot Michel
Bourgogne Mâconnais / Frankrijk


Biodynamische familie
'Dit is één van de beste producenten van de Mâconnais.'
Robert Parker


Eigen preparaten
Het biologisch-dynamisch werk op het domaine is er in de eerste plaats op gericht een levende bodem in stand te houden, door mechanisch en niet-chemisch onderhoud. Dat betekent onder andere dat geen synthetische fytosanitaire producten gebruikt worden, maar uitsluitend minerale stoffen en preparaten op plantaardige basis. De bereiding van deze preparaten vindt op het domein zelf plaats, vaak samen met andere wijnbouwers. Veel van de gebruikte planten − duizendblad, brandnetel, alfalfa, valeriaan, smeerwortel, tijm, oregano, bonenkruid − zijn zelfgekweekt of in het wild verzameld.
Inheemse gisten
In de kelder beperkt men ingrijpen tot het strikt noodzakelijke, dat kan dankzij de optimale kwaliteit van de oogst. Wanneer de druiven rijp zijn, worden ze met de hand geplukt en vervolgens voorzichtig geperst. De most wordt 's nachts gekoeld om het heldere sap van de most te scheiden. De alcoholische en malolactische gisting worden op natuurlijke wijze uitgevoerd in betonnen vaten met behulp van inheemse gisten en bacteriën. Na de gisting wordt de wijn op de droesem bewaard tot de botteling aan het begin van de zomer.
'Veel planten die het domaine gebruikt − duizendblad, brandnetel, alfalfa, tijm, oregano, bonenkruid − zijn zelfgekweekt of in het wild verzameld.'
Viré meets Clessé
De wijnen van de twee wijndorpen Viré en Clessé droegen tot de eeuwwisseling de namen Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé. Omdat de lokale wijnboeren vonden dat hun wijnen (in stijl heel vergelijkbaar) een eigen appellation-status verdienden, kozen ze voor één benaming. In 1999 kwam de officiële erkenning: de AOC Viré-Clessé voor witte wijn (100% chardonnay). Het werd daarmee de vijfde village-appellation van de Mâconnais na Saint-Véran en de drie Pouilly’s (Fuissé, Loché & Vinzelles).
Robert Parker over Guillemot:
.jpg)


Viré-Clessé 2020 Quintaine