Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Guillot-Broux

Bourgogne Mâconnais / Frankrijk

Groene legacy
In 1978 koopt Jean-Gérard Guillot samen met zijn vrouw Jacqueline (geboren Broux) een hectare wijngaard in Cruzille, in het noorden van de Mâconnais. Domaine Guillot-Broux is geboren. Hij heeft dan al flink wat wijnbouwervaring opgedaan, bij onder meer Domaine de la Chanal in Brouilly (Beaujolais) en bij Domaine Michelot in Meursault. Het bedrijf breidt zich langzaam uit en wordt in 1991 biologisch gecertificeerd. Jean-Gérard staat dicht bij de natuur is zich volop bewust van de mogelijkheden in dit deel van de Bourgogne. Helaas komt hij in 2008 al op 63-jarige leeftijd te overlijden. Zijn groene filosofie is gelukkig doorgegeven aan zijn zoons Emmanuel en Patrice die nu het domein runnen.


'De Guillots werken met extreem lage opbrengsten in vergelijking met andere Mâcon-producenten. Het streven is kwaliteit, niet kwantiteit.'Elk terroir persoonlijk
De 17 hectare wijngaarden zijn verdeeld over drie dorpen: Cruzille, Grévilly en Chardonnay, onderverdeeld in drie appellations: Bourgogne, Mâcon-Cruzille en Mâcon-Chardonnay. De wijnstokken staan hoofdzakelijk op hellingen die naar het oosten zijn gericht voor maximale zonexposie. De klei-kalkachtige bodems zijn ideaal voor hun ontwikkeling. De verschillende geologische formaties maken elk terroir, en de wijnen die eruit voortkomen, persoonlijk. 
 
Historische percelen
Het dorp Cruzille produceert wijnen met een grote mineraliteit die wat meer tijd nodig heeft om tot uiting te komen, dit wordt verklaard door de aard van de bodems. De wijnen van Grévilly en Chardonnay worden geproduceerd op diepere bodems. Ze zijn vaak charmanter en fruitiger in hun jeugd. De grote terroirs worden apart gevinifieerd: Combettes, Geniévrières, Perrières, Beaumont… percelen met historische namen die de Benedictijnen en Cisterciënzers hen gaven en die al eeuwen zijn opgenomen in het Napoleontische kadaster. 

Toch legt het domein geen nadruk op ‘grote namen’. Er is meer aandacht voor de verschillende terroirs. De wijnen les Geniévrières en les Perrières bijvoorbeeld hebben allebei de appellation Macôn-Cruzille, maar zijn heel verschillend. De Guillots werken met extreem lage opbrengsten in vergelijking met andere Mâcon-producenten. Het streven is kwaliteit, niet kwantiteit.

'Een goede wijn wordt gemaakt in de wijngaard en niet in de kelder.' 
Patrice Guillot


Concurrentie tussen de stokken
In de wijngaard zorgt een hoge plantdichtheid voor concurrentie tussen de wijnstokken. Ook is het belangrijk dat er weinig druiven per wijnstok zijn om de aromatische concentratie te verhogen. De pluk is handmatig en na persing gaat de most direct op houten vaten. Elk terroir wordt afzonderlijk en op verschillende manieren gevinifieerd, afhankelijk van de druivensoort, de aard van de bodem, het oogstjaar en de leeftijd van de wijnstokken. 

Minimaal ingrijpen
Voor geen van de druivensoorten gebruikt men gist. Ook het gebruik van sulfieten en chaptalisatie beperkt men tot het strikte minimum. Bij de productie van witte wijnen wordt wat nieuw hout gebruikt, tot zo’n 15 procent. De malolactische gisting vindt ook plaats op hout. Hier en daar wordt batonnage toegepast. Na de gisting wordt de wijn geklaard en blijven de wijnen nog bijna een jaar op vat in de kelders. Bij de botteling wordt een minimale hoeveelheid zwavel gebruikt. 

Groene aanpak
Het landgoed werkt sinds 1991 biologisch (AB-gecertificeerd), wat betekent dat gebruik wordt gemaakt van groenbemesting, natuurlijke bestrijding van plagen, ploegen en het gebruik van niet-verontreinigende behandelingsproducten. Door het microbiële leven van de bodem te respecteren, kan de wijnstok, dankzij zijn micro-organismen, uit de wortels alle elementen halen die nodig zijn voor goed evenwicht. Ziekte in de wijngaard wordt beschouwd als een teken van onevenwichtigheid, dus proberen we evenwicht te vinden in plaats van gevolgen te behandelen. Dit van fundamenteel belang voor het verkrijgen van een terroirwijn. Een goede wijn wordt gemaakt in de wijngaard en niet in de kelder, aldus chef de culture Patrice Guillot.

Guillot Broux
Mâcon Chardonnay En Serre 2022
Rijp, open met een crèmige textuur!
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 23,75
Guillot Broux
Mâcon Chardonnay Les Combettes 2022
Gulzig en hoog aromatisch met steenvruchten
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 34,50
Guillot Broux
Mâcon Cruzille Les Genevrieres 2022
Wijn met body en complexiteit
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 34,50
Guillot Broux
Mâcon Cruzille Beaumont 2019
Gamay bourgognestijl. Rood bessenfruit, warme kruiden. Levendig & sappig.
Druivenras Gamay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 33,00
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief