Domaine Huet

Loire / Frankrijk


Wijnen van tafzijde
Het dorp Vouvray ligt in Touraine, midden in de Loirevallei, de ‘tuin van Frankrijk’. Een wijngebied met een oude geschiedenis: de wijngaarden van Vouvray werden aangelegd door de monniken van de abdij van Marmoutier, gesticht in 372 door Sint Maarten. Lang genoten de wijnen uit deze streek een uitstekende reputatie. Rabelais omschreef ze in de zestiende eeuw als ‘van tafzijde’ en ze werden eeuwenlang geëxporteerd, vooral naar de lage landen. Het imago van Vouvray kreeg in de twintigste eeuw een flinke deuk omdat er op enig moment nogal wat goedkope, halfzoete wijnen werden gemaakt, zonder veel karakter. In de jaren tachtig startte echter een nieuwe kwaliteitskoers waardoor de wijnen weer naam beginnen te maken. 

Eén druivenras, drie wijntypes
Voor een vouvray, altijd wit, is één druivenras toegestaan: chenin blanc. Dat ras staat aangeplant op voornamelijk krijthoudende plateaus van tufsteen boven de Loire. Er worden drie wijntypes van gemaakt: een vouvray sec (droog), een demi-sec (halfzoet) en, in zonrijke jaren, moëlleux (weelderig zoet). Ook wordt een vouvray brut gemaakt, mousserend dus.

'De wijnen van Huet bezitten een prachtige frisheid die dat kleine restzoetje perfect in evenwicht houdt.'
Yoeri Vojacek




Fraîcheur
In de wijnkelder vergisten de wijnen op een mix van oude eiken vaten (demi-muids) en rvs-tanks. Vergisting start met de natuurlijke, eigen gistculturen uit de wijngaard. Na de eerste gisting volgt geen melkzuurgisting zodat de wijnen hun kenmerkende fraîcheur behouden. Alle wijnen (sec, demi-sec en moëlleux) zijn van topkwaliteit, heel precies gemaakt en uitstekend geschikt om te bewaren. Ze bezitten een prachtige frisheid die dat kleine beetje restzoet perfect in evenwicht houdt.  

Kosmisch ritme 
Het werk in de wijngaard wordt gedaan in lijn met het kosmisch ritme, zoals dat ook al gedaan werd in de vroegste geschiedenis van de wijnbouw. Er wordt gewerkt volgens een maankalender, gebaseerd op de theorieën van antroposoof Rudolf Steiner: die geeft aan wanneer bepaalde processen in de bodem en planten zich voltrekken. Voor een optimale werking wordt het werk in de wijngaard daar helemaal op afgestemd.  

'Biodynamische wijnbouw zorgt ervoor dat de chenin blanc hier z'n ware karakter kan laten zien.'


Domaine Huet
Vouvray 2022 Le Haut Lieu Moëlleux
Huet heeft weing Sec gemaakt in 2018. De Moëlleux zijn des te beter.
Druivenras Chenin Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 37,25
Domaine Huet
Vouvray 2019 Le Mont Demi Sec
Wat een dijk van een gastronomische wijn
Druivenras Chenin Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 38,75
Domaine Huet
Vouvray 2020 Le Haut Lieu Demi Sec
Beste wijnmaker van Frankrijk? Zou zomaar kunnen.
Druivenras Chenin
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 32,50
Domaine Huet
Vouvray 2022 Le Mont Moëlleux
Opmerkelijke mineraliteit dankzij de silex en kalksteen.
Druivenras Chenin Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12%
€ 44,25
Domaine Huet
Vouvray 2022 Le Haut Lieu Moelleux Trie
Beste wijnmaker van Frankrijk? Zou zomaar kunnen.
Druivenras Chenin Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 11,5%
€ 58,50